Familjen

Gravid vecka 35

Vila, promenera... förbered förlossningen! Det kan kännas bra att läsa på om smärtlindring och att skriva ett förlossningsbrev vid den här tiden.

Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka.

Kanske får du tilltagande besvär med halsbränna och andra gravidkrämpor, och magen känns full.

Försök äta fler, mindre måltider. Undvik kaffe, fet mat och starka kryddor.

Vid den här tiden brukar barnmorskan sammanfatta hur din graviditet har varit. Det kan vara bra att skriva ett förlossningsbrev om dig själv och dina förväntningar på förlossningen. Här kan du också berätta lite om vilket stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva, och ifall du är orolig för något särskilt.

Det kan vara svårt att skilja förvärkar från riktiga värkar. Du kan prova med att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta, medan riktiga värkar fortsätter.

Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra känner stor oro. Det finns hjälp mot förlossningsrädsla - prata med din barnmorska.

Många kvinnor vill förbereda sig på vad som brukar hända under de olika skedena av förlossningen. Det kan också kännas som en trygghet att känna till vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.

Du känner förmodligen av när ditt barn är vaket och aktivt, och noterar kanske att barnet har en egen dygnsrytm. Dygnsrytmen kvarstår ofta den första tiden efter det att barnet är fött.

Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar.