Gravid vecka 0 - 2
Under de två första veckorna som räknas in i graviditeten är du egentligen inte alls gravid ännu. Man räknar nämligen den senaste mensens första dag som graviditetens första dag, vilket kan vara lite förvirrande.
Från embryo, till foster, till - ett litet barn! I vår graviditetskalender kan du följa vad som händer i din kropp och hur barnet utvecklas, vecka för vecka.
Graviditeten brukar delas in i tre delar. Varje del kallas en trimester: första trimestern, andra trimestern och tredje trimstern.
Under de två första veckorna som räknas in i graviditeten är du egentligen inte alls gravid ännu. Man räknar nämligen den senaste mensens första dag som graviditetens första dag, vilket kan vara lite förvirrande.
Det är under det som längre fram i graviditeten brukar kallas vecka 3 som själva underverket oftast sker – spermiens befruktning av ägget.
Nu har mensen uteblivit och du kanske börjar misstänka att du är gravid. Du kan göra ett graviditetstest, men testsvaret blir säkrare om du väntar till vecka 5.
I vecka 5 gör du kanske ett graviditetstest som visar det du redan misstänkt – att du verkligen är gravid. I så fall har det lilla embryot hunnit bli ett par millimeter långt.
Embryot är stort som en ärta. Kanske har du börjat känna av de första tecknen på graviditet.
Under vecka 7 är det många gravida som börjar må illa och har svårt för att få i sig mat. Andra ökar något i vikt redan nu.
Trög mage, halsbränna och andra gravidkrämpor kan göra livet surt under graviditeten. Be din barnmorska om tips råd vid inskrivningssamtalet på mödravårdscentralen, MVC.
En liten blödning behöver inte betyda missfall, men kontakta din barnmorska om du får ont.
Embryot har blivit ett foster. Svansen är borta och ansiktet börjar få sin form.
Trötthet är kroppens sätt att be dig ta det lugnt. Nu kan du behöva resa dig lite långsammare än vanligt eftersom blodtrycket inte alltid hänger med. Än syns det ingenting på magen, men på andra sätt märks det att du är gravid.
Nu är den största risken för missfall över. Även illamående är något som brukar försvinna allt mer efter vecka 12. Om du har varit illamående så börjar det förmodligen gå över nu, även den värsta tröttheten börjar ge med sig. Missfallrisken minskar, nio av tio missfall inträffar före vecka 12.
Har du känt något litet sprattel i magen ännu? Vissa kvinnor känner av fosterrörelser redan i vecka 13. Men vanligtvis dröjer det oftast lite, ibland fram till vecka 22.
Nervsystemet och mycket annat hos fostret utvecklas särskilt under vecka 10 till 20. Så var rädd om både dig själv och den lille där inne.
Nu börjar fostret kunna höra dina hjärtslag. Inne i livmodern är det långt ifrån tyst.
Den ökade blodmängden som cirkulerar i din kropp kan ha oväntade effekter – till exempel ökad sexlust.
En viktökning på två till fem kilo är genomsnittet runt vecka 17. Men vissa gravida går upp betydligt mer. Andra tappar vikt eftersom de mått illa under en längre tid.
Med ultraljudets hjälp kan du nu få se ditt barn för första gången, och det lilla hjärtat som slår. Vill du veta barnets kön eller ej?
Så gott som halvvägs genom graviditeten! Trött? Det är förmodligen järnbrist.
Fortsätt att röra på dig så mycket om du bara orkar. Lagom träning är bra för barnet och gör dig väl förberedd inför resten av graviditeten – och förlossningen.
Halsbränna är inte ovanligt bland gravida när barnet växer och börjar ta större plats. Här kommer tipsen som hjälper.
Fostret definieras nu som ”barn”. Det sover ibland och är vaket ibland. Du känner antagligen av dess rörelser allra mest när du själv vilar dig.
Inne i magen kan barnet suga på tummen och sparka både uppåt och nedåt. Det är inte ovanligt att det får hicka inne i livmodern.
Förmodligen har du nu ökat 5–7 kilo i vikt. Nästan alla gravida känner av en trötthet i ryggen, men vissa får direkt ont i ryggslut eller svank.
Nu börjar livmodern ”träna” inför förlossningen genom att dra ihop sig och bli hård då och då. Förvärkar är ännu ett steg i graviditeten.
Barnet börjar kunna känna igen sina föräldrars röster. Det kan också höra sin mammas hjärta och kurrande mage.
Om det kommer lite vätska från brösten så är det alldeles normalt. De växande mjölkkörtlarna visar att din kropp förbereder sig på att du ska ta hand om ett litet barn.
Känner du dig andfådd så beror det inte bara på att du är lite extra tung. Du behöver också mer syre än normalt.
Din mage växer för var vecka. Under den sista tredjedelen av graviditeten går de flesta gravida upp 1-3 kilo i månaden.
Förvärkar, bröst som börjat läcka råmjölk och små sparkar som syns utanpå magen. Nu börjar förlossningen närma sig.
Det är bara omkring tio veckor kvar av graviditeten och du börjar bli tung framtill. Minska risken för ryggproblem genom att försöka ha en bra hållning utan för mycket svank.
Barnet tränar sina lungor genom att andas ner fostervatten i dem. Ofta får det hicka – som du själv känner av i din mage. Vätskan i lungblåsorna pressas ut först vid födseln.
Om du orkar röra på dig som vanligt behöver din kropp ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple.
Inte långt kvar till förlossningen! Om barnet skulle födas nu har det normalt inga problem att klara sig utanför livmodern.
Vila, promenera... förbered förlossningen! Det kan kännas bra att läsa på om smärtlindring och att skriva ett förlossningsbrev vid den här tiden.
Nu står livmodern som allra högst. Det kan vara svårt att sova ordentligt, så vila gärna ofta under dagen. Det börjar bli dags att ha en förlossningsväska redo och färdigpackad.
När livmodern sjunker ned något blir det lättare att andas igen. Men trycket nedåt, mot urinblåsan, gör förmodligen att du måste kissa allt oftare.
Nu är barnet helt fullgånget och kan födas när som helst.
Väntar du ditt första barn är det troligt att du går lite över tiden. Omföderskor föder däremot ofta två-tre dagar före utsatt förlossningsdatum.
Det är dags för förlossning när som helst, och du är förmodligen otålig. Men det kan mycket väl dröja – först efter vecka 42 räknas barn som ”överburna”.
Visst är det är jobbigt att vara tung, och att bara vänta. Men det finns fördelar med att vara gravid lite extra länge.