Familjen

Gravid vecka 36

Nu står livmodern som allra högst. Det kan vara svårt att sova ordentligt, så vila gärna ofta under dagen.Det börjar bli dags att ha en förlossningsväska redo och färdigpackad.

Troligtvis börjar det bli jobbigare och mer otympligt att gå nu. Livmodern står som allra högst under graviditeten, den når ända upp till bröstbensspetsen. Det kan kännas som om lungorna inte längre får plats. Men det blir förmodligen inte värre än såhär - om någon eller några veckor sjunker barnet ned något och det blir lättare att andas igen.

Livmodern fortsätter med sin "träning" i form av förvärkar, som gör att magen plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Barnet märker av dina förvärkar, men verkar inte uppleva dem som obehagliga.

Det kan vara svårt att få till en riktigt bra sömn. Du vaknar förmodligen för att vända på dig flera gånger varje natt, och måste gå upp för att kissa allt oftare.

De flesta finner det bekvämast att sova på sidan, kanske med en kudde som stöd för den tunga magen.

Det är ingen dum idé att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. Du kan till exempel vilja få med dig favoritsnacksen, tofflorna, kameran. Vissa tar med sig egen avkopplande musik och CD-spelare.

Bra att ta med är också journal från barnmorskemottagningen och ett förlossningsbrev där du skrivit lite om dig själv och om hur du hoppas att förlossningen ska bli. Skriv om vilka smärtlindringsmetoder du föredrar och om du hyser en stark rädsla för något särskilt.

Vila så ofta du kan. Om du vill förbereda dig kan du redan nu köpa amnings-bh och kanske några sköna mjukiskläder för den första tiden på sjukhuset eller hemma. Läs gärna vad som händer i kroppen efter förlossningen eller våra handfasta tips om bra bebisprylar - från bilbarnstol till barnvagn.

Bebisen i magen väger nu cirka 2800 gram är drygt 45 centimeter långt. Det kan röra sig mindre nu när det börjar bli trångt i magen. Sparkar och knuffar blir mer till små stötar från fötter och knän.

När du puttar lite på något utstickande, som exempelvis kan vara barnets fot, kan du få en reaktion tillbaka och barnet flyttar kanske på kroppsdelen.

Barnet uppfattar ljus och mörker bra - pupillerna kan dras ihop och vidgas. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett varmt rött sken.