Familjen

Hormonomställning och gravidkrämpor

I början av graviditeten bildas mängder av hormoner i äggstockar och hypofys, och längre fram även i moderkakan. Det leder till förändringar i den gravidas kropp och kan leda till gravidkrämpor.

Hormonerna påverkar celler och vävnader i den gravidas kropp och ger signaler till förändring. Många organ och kroppsfunktioner påverkas därför:

  • Brösten blir större.
  • Livmodern växer.
  • Tarmarna vidgas och arbetar långsammare.
  • Blodkärlen vidgas, ådrorna på benen kan därför bli mer synliga.

Läs mer om förändringarna under graviditeten vecka för vecka. Här följer några gravidkrämpor som du kan känna av:

Ömma bröst

Bröstkörtlarna börjar tidigt under graviditeten att växa och utvecklas för att kunna producera mjölk. Brösten blir större, spänner och ömmar ungefär som före mens. Bröstvårtan och vårtgården växer också och brukar bli mörkare i färgen.

Kissnödighet

I början när livmodern börjar växa kan den trycka på urinblåsan, så att du känner dig kissnödig oftare än annars. Det kan fortsätta under hela graviditeten.

Den gravidas högra njure vidgas under graviditeten beroende på att livmodern anatomiskt lutar något åt höger, och trycker på urinledaren och njuren. För det mesta orsakar inte detta något besvär, men en del kan få ont, ofta bak i ryggen och flanken. Vid ihållande smärta bör du kontakta din förlossningsavdelning.

Flytningar

Du kan få ökade flytningar under den första delen av graviditeten och det är också vanligt med rikligare, slemmig och ofärgad flytning av och till under hela graviditeten. Det är normalt och beror på att vävnaderna i slidan blir mer blodrik och lättare avger vätska.

Om du får en infektion i slidan kan flytningen bli missfärgad eller lukta illa. Svampinfektion är ett vanligt tillstånd under graviditet. Flytningen beskrivs då som, vit, tjock, ofta med irriterande klåda. Orsaken är ofta förändrat pH i slidan. Om du har haft lätt att få svampinfektioner tidigare, återkommer besvären ofta under graviditeten. För infektioner och klåda kan du hos apoteken receptfritt köpa behandling i form av vagitorier och salva. Svampinfektionen påverkar inte graviditeten, och är inte farligt för fostret. Klådan kan ibland dock vara mycket besvärande. Har du problem med missfärgade eller illaluktande flytningar, eller ihållande svampinfektioner, kontakta MVC.

Halsbränna

Halsbränna beror på att det sura maginnehållet kommer upp i halsen. Undvik fet, starkt kryddad eller rökt mat samt stora mängder kaffe och stora måltider sent på kvällen. Att äta små mål ofta brukar vara en bra regel för att besvären ska minska. Mineralvatten kan lindra liksom mandel och nötter. Det finns även medicin mot halsbränna hos apoteken.

Håll och kramp

Du kan känna av plötsligt håll i sidan. Några har under långa perioder en öm punkt på ett visst ställe i magen eller i bröstkorgskanten. Detta kan bero på fostrets läge i livmodern, eller cirkulationsstörning i muskelknutor i livmodern. Detta är ofarligt, men vid ihållande smärta bör du kontakta MVC.

Under senare delen av graviditeten kan det hända att du vaknar upp med kraftig kramp i vaden. Böj upp foten och tryck den hårt mot sänggaveln eller golvet, så brukar det släppa.

Ont i ryggen

Det är vanligt med ryggbesvär, särskilt under senare delen av graviditeten. Det har att göra med belastningen från livmodern, och även viktuppgång, men också att ledband i ryggrad och höfter luckras upp.

Uppluckringen sker fysiologiskt, för att barnet ska kunna födas fram under förlossningen. Ibland sker denna uppluckring tidigt i graviditeten och leder till besvärliga smärttillstånd från rygg och bäcken. Vid svåra besvär kan du få ett avlastande stödbälte utprovat av en fysioterapeut/sjukgymnast via MVC.

Vila ryggen genom att ligga ner en stund mitt på dagen. Bäst är att ligga på sidan med ena eller både benen böjda. Om du sitter länge och jobbar kan du ha en liten kudde i svanken som stöd. Lyft inte i onödan och särskilt inte tunga saker.

Strimmor på magen

Om du ser rosa, röda eller blåaktiga strimmor i huden på mage, bröst och lår är det hudbristningar som beror på att huden tänjs ut eftersom den elastiska vävnaden i huden påverkas av graviditetshormonerna. Strimmorna bleknar efter förlossningen men brukar inte försvinna helt.

Svullnad

Det är inte ovanligt att ben, fötter och även händer svullnar under graviditeten. Det beror på att mer vätska binds i kroppen och att ett överskott samlar sig, speciellt på kvällen efter en ansträngande dag. En sådan svullnad är normal och brukar försvinna efter en natts sömn eller en stunds sängläge. Det kan vara bra att placera fötterna högt.

Om ditt ena ben skulle svullna och göra ont bör du kontakta din förlossningsdelning. Risken att drabbas av blodpropp ökar under graviditet, och plötsligt påkommen smärta och svullnad från ena benet skall alltid undersökas av läkare.

Trög mage

Under graviditeten vidgas tarmarna mer än vanligt och arbetar långsammare. Du kan därför bli trög i magen. Fiberrik kost kan hjälpa. Det är också bra att dricka mycket vatten. Motion gör också att tarmarna arbetar bättre.

Det kan vara bra att veta att för en del gravida kan järntillskott orsaka trög mage.

Trötthet och illamående

Många gravida känner i början av graviditeten en oförklarlig trötthet, särskilt på kvällarna. Det är också vanligt med illamående, speciellt på morgnarna. Till viss del kan du avhjälpa illamåendet själv. Undvik fet, stekt och kryddad mat samt kaffe, alkohol och rökning. Det är bra med mycket kolhydrater i kosten såsom bröd, honung, bananer, müsli och ris.

Ta det lugnt på morgonen och ät något, som ett kex eller en skorpa, innan du stiger upp. Det är bra att äta ofta och lite. I allmänhet minskar både tröttheten och illamåendet efter tredje månaden (12-15 veckan). Om illamåendet är mycket besvärligt, kontakta MVC, där du kan få hjälp med medicin mot besvären.

Åderbråck

Blodådrorna på benen brukar vidgas under graviditet. Det beror på trycket från den växande livmodern och att vävnaden i ådrorna blir slappare. Det kan ge åderbråck, som inte alltid försvinner efter förlossningen, men minskar.

Åderbråck i slidan kan också förekomma. De ger svullnad och värk i blygdläpparna, och det kan vara svårt att sitta. Sådana besvär brukar inte uppstå förrän den allra sista tiden före förlossningen. Du kan känna dig hjälpt av ett magbälte som avlastar trycket. Prata med din MVC.

Blödning

Särskilt i början av graviditeten kan du uppleva enstaka mindre blödningar. Om du får flera, större eller upprepade blödningar bör du kontakta MVC eller din förlossningsavdelning.


Granskad av: Eva Itzel, förlossningsläkare, docent

Försäkra dig under graviditeten

Vår gravidförsäkring skyddar dig och ditt ofödda barn under graviditeten.

Läs mer och teckna gravidförsäkring