Till innehållet
Familjen

Välj en bra barnvagn - goda råd

Vad är skillnaden på en sulky och en cityvagn? Är dyra barnvagnar alltid de säkraste? Ska barnet åka framåt eller bakåt? Vi guidar dig i djungeln av barnvagnar och presenterar de senaste testresultaten och en checklista inför köpet.

Enligt Konsumentverket finns det minst 100 märken av barnvagnar med över 400 modeller på den svenska marknaden. Men alla är inte lika bra. De vanligaste klagomålen rör bromsar, handtag och stabilitet.

Vilka olika modeller finns det?

  • Liggvagn brukar användas för nyfödda barn och barn upp till ca åtta månaders ålder.
  • Kombivagn är en större sittvagn med ligginsats, den kan i bästa fall fungera ända från det att barnet är nyfött och upp till 2-3 års ålder.
  • Sittvagn kan användas från det att barnet kan sitta, till cirka tre års ålder.
  • Cityvagn eller joggingvagn. En trehjuling svänger fint, men tippar också lättare eftersom tyngdpunkten hamnar högt och långt bak. Många cityvagnar har istället två svängbara framhjul.
  • Vändbar vagn kan vara praktiskt och ge omväxling. På en del modeller kan sittdelen vändas så att så att barnet antingen kan se framåt eller sitta vänt mot föräldern. På andra kan handtaget lossas och vändas.
  • Sulkyvagnen brukar ha en klenare konstruktion men är i gengäld lätt att fälla ihop och ta med sig. Bra på resan, och för lite större barn som inte orkar gå lika långt som föräldrarna .

Ju större och bredare hjul vagnen har desto bättre fungerar den i slask och på ojämnt underlag. I stan kan det en vagn med mindre hjul vara smidigare, t ex i rulltrappor eller affärer.

Goda råd och testresultat av många modeller finns hos Konsumentverkets webbplats Hallå konsument.

Bör barnet åka framåt eller bakåt?

Det råder delade meningar om huruvida små barn ska få åka framåt, eller om de bör ha tryggheten av att se sin förälder då de sitter bakåtvända. Barnpsykologisk forskning visar dock att barnet är mest intresserad av att kommunicera med sin vårdnadshavare, och inte har behov av att se framåt hela tiden.

Allt fler psykologer menar idag att barn mår bäst av att åka baklänges. Barnen kommunicerar bättre med den som kör vagnen, de skrattar oftare och blir mindre lätt stressade. Detta har man kunnat konstatera bland annat genom att mäta upp en lägre puls hos barn som åker baklänges och ser den vuxne, jämfört med jämnåriga som åker framlänges.

Den som kör en vagn med ett barn som åker baklänges pratar i regel mer med sitt barn, vilket är positivt för barnets språk. Förutsatt att barnvagnsköraren inte är upptagen i mobiltelefon hela tiden - språkutvecklingen utvecklas bäst när vi har ögonkontakt med, och pratar direkt till, barnet.

Säkraste barnvagnarna

Enligt Konsumentverket finns det minst 100 märken av barnvagnar, och över 400 modeller, på den svenska marknaden. De vanligaste klagomålen rör bromsar, handtag och stabilitet.

En dyr barnvagn är ingen garanti för hållbarhet eller säkerhet, visar tester som genomförts.

Det finns inga krav på att barnvagnar i likhet ska vara testade och godkända, såsom för hjälmar och bilbarnstolar. Farliga vagnar får givetvis inte säljas, det regleras i produktsäkerhetslagen.

Men när konsumentverket utfärdar säljstopp har det ibland redan inträffat någon olycka.

Bäst och sämst i barnvagnstester

Konsumentverkets Råd & Rön samt Testfakta undersöker i sina återkommande tester hur barnvagnar är att köra, bromsarnas kvalitet och en rad andra saker.

Råd & Röns test hittar du här (kostar 45 kr) där du också kan söka andra tester hos Råd & Rön.

Testfaktas test hittar du här - gratis.

Så håller vagnen bättre

Sköt om vagnen så håller den längre. Använd rostskyddspray och olja kring underrede och hjulens rörliga delar. Förkromade underreden, eller sådana av aluminium, håller i regel bättre än lackerade. Ta in vagnen så att den får torka när du varit ute i regn och slask. Tyg som är konstant fuktigt kan börja mögla.

Uppdaterad april 2017


Författare: Åsa Fagerström, medicinjournalist

Kolla bromsar, spärrar och tipprisk – checklista

  • Säkerhetsspärrar: Det ska finnas en säkerhetsspärr på barnvagnen för att förhindra att vagnen fälls ihop ofrivilligt och klämmer barnet. Avståndet mellan vagnens bygel och säte bör vara större än barnets huvud så att det inte kan fastna där. Om hjulen är avtagbara ska det också finnas spärr eller lås så att hjulen inte ramlar av när du kör emot något.
  • Vagnens parkeringsbroms bör vara lätt att reglera och kunna låsa båda hjulen. Prova gärna att låsa hjulen i en brant backe och se om bromsen klarar av att låsa båda hjulen.
  • Försök avgöra hur lätt vagnen tippar, till exempel om du hänger något på handtaget.
  • Finns det ett säkert ställe där selen kan fästas så att fallolyckor kan undvikas? Barnsvagnsstandarden utgår från att barn använder sele när de sitter i vagnen så barnvagnarnas kanter är oftast mycket lägre än de var för några år sedan.
  • Det finns en europeisk standard, SS-EN 1888, som ska garantera säkerhet enligt vissa test. Det är dock tillverkarna själva som utför testerna och ansvarar för denna märkning.

Mer tips i artikeln Så slipper du få barnvagnen stulen eller expertsvaret Barnvagnsstöld på försäkringen?

Försäkra dig under graviditeten

Vår gravidförsäkring skyddar dig och ditt ofödda barn under graviditeten.

Läs mer och teckna gravidförsäkring