Hosta
Slemproducerande hosta kallas "produktiv". Sådan hosta bör inte dämpas med läkemedel eftersom slemmet då blir kvar i luftvägarna och kan förvärra problemen.
Slemproducerande hosta kallas "produktiv". Sådan hosta bör inte dämpas med läkemedel eftersom slemmet då blir kvar i luftvägarna och kan förvärra problemen.
Aaatjo! Förkylningstider med rinnande näsa och hosta halva natten? Här får du tips på hur du tar hand om ditt förkylda barn på bästa sätt.
Infektion i luftvägarna bereder ofta vägen för virus eller bakterier som ger lunginflammation. Men en sådan kan också orsakas av rök eller kemiska medel.
Halsfluss smittar lätt inom en familj men också på förskolor och skolor. Barnet får ont i halsen och klagar över att det gör ont att svälja.
Pneumokocker kan orsaka öroninflammation, bihåleinfektion och flera allvarligare sjukdomar. Sedan 2009 erbjuds svenska barn en pneumokockvaccinering.
De klassiska tecknen symtomen på influensa är feber, hosta, huvudvärk, ont i muskler och leder, halsen och ögonen. Läs mer fakta och expertens goda råd.
De allra flesta småbarn har haft sin första infektion med RS-virus vid tre års ålder. Hos spädbarn och för tidigt födda barn kan infektionen bli besvärlig.
Hur snyter man en liten bebis? Är vita kråkor i näsan tecken på infektion? Läs barnläkarens svar på vanliga frågor om förkylning hos barn.
Även barn kan få bihåleinflammation i samband med förkylning och varig snuva. Smärtan kan sitta runt ögat, i ansiktet, huvudet eller upplevas som tandvärk.
För att smittas av tbc krävs i regel att barnet utsätts för bakterien under längre tid eller har ett nedsatt immunförsvar. Läs mer om tbc och BCG-vaccinet.
En vanlig förkylning orsakas av virus, och mot det finns inga läkemedel. Men det finns knep som gör att förkylningen känns lindrigare.
Struplocksinflammation är ovanligt bland svenska barn sedan man infört allmän vaccinering mot bakterien Haemofilus influenzae 1992.
Krupp ger en slemhinnesvullnaden i luftstrupen som leder till heshet, skällande hosta och gör det jobbigt att andas in. Kall, fuktig luft brukar hjälpa.
Varje år drabbas mellan 2 och 15 procent av Sveriges befolkning av influensa. Den går sällan att behandla – men så här lindrar du besvären hos ditt barn.