Attjoo! Så vårdar du ett barn med förkylning
Orsaken till vanlig förkylning är virus, och mot virus finns det inga läkemedel som kan göra att barnet snabbare blir friskt. Efter en till två veckor brukar förkylningen gå över av sig själv. Men det finns knep du kan ta till för att göra förkylningsperioden lite enklare att ta sig igenom.
Barn som är förkylda är ofta trötta och hängiga de första dagarna. De brukar vara täppta i näsan eller ha rinnande snuva och ha ont i halsen eller i öronen. De kan även ha hosta och feber.
Barn som har feber eller är trötta och hängiga bör stanna hemma och ta det lugnt. Innan de börjar på förskola eller skola igen behöver de bli tillräckligt pigga för att orka med. Ge barnet möjlighet att vila, men det behöver inte hålla sig i sängen. Barnet brukar känna själv hur mycket det orkar vara uppe.
Koksaltlösning eller nässpray
Det kan kännas lättare att andas och sova med några extra kuddar under huvudet. Små barn kan man ha i en bärsele, i babysitter eller i knäet under dagen. Många barn har sämre aptit än vanligt. Man kan ge barnet sådant som det vill ha, till exempel välling, yoghurt eller glass. Har barnet feber är det bra att ge extra dryck.
Om barnet är täppt i näsan kan man droppa eller spreja koksaltlösning i näsan. Vid svårare nästäppa kan man ge barnet avsvällande näsdroppar eller nässpray som minskar svullnaden i näsan. Innan du använder näsdroppar är det viktigt att läsa instruktionerna.
Febernedsättande läkemedel
Feber behöver sällan behandlas med febernedsättande läkemedel. De flesta barn har feber som varar några dagar utan att det behöver betyda något allvarligt. Men man kan ge febernedsättande läkemedel om barnet mår märkbart dåligt av febern, till exempel har ont i kroppen, är gnälligt eller äter och dricker sämre. Behandla inte barn under sex månader som har feber utan att först kontakta vården.
Mot feber finns för barn över tre månader medicin som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Från sex månaders ålder kan barn få Ipren eller Ibumetin, som är receptfritt och innehåller ibuprofen. Följ anvisningarna på förpackningen noga och kombinera inte olika läkemedel. Barn under 18 år som har feber ska inte använda febernedsättande läkemedel med acetylsalicylsyra, till exempel Magnecyl, Treo eller Albyl.
Kontakta vården om
- barnet verkar trött och taget och inte orkar dricka.
- barnet har svårt att andas eller om barnet har hosta som blir värre, särskilt om den låter skällande.
- det rinner vätska ur örat eller om barnet har ont i örat och det inte går över.
Kom ihåg att du alltid kan ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd!
Läs våra expertsvar:
Försäkra ditt barn
Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.