Immunförsvar efter penicillin?
Fråga:
Stämmer det att ett barn är mer infektionskänsligt när det just avslutat en penicillinkur? Har en liten flicka som nu ätit fyra penicillinkurer (mot öroninflammationer) under några månaders tid, och funderar nu på om man ska låta henne stanna hemma en tid efter det att hon slutat med penicillinet.
Svar:
Mitt svar är nej, men det är en vanlig fråga som du och många föräldrar ställer till mig. Det är en utbredd uppfattning att penicillin sätter ned immunförsvaret.
Ett barn som just ätit en penicillinkur och varit hemma från förskola eller skola smittas ibland med något nytt virus när de återkommer. Då är det ju lätt att tro att det var penicillinet, som gjort barnet mer infektionskänsligt.
Antibiotika, såsom penicillin, försämrar i sig inte barnets infektionsförsvar. Indirekt kan barnet ändå bli mer infektionskänsligt på så sätt att normalfloran i näsa och svalg kan påverkas negativt. Antibiotikan banar väg för mindre snälla bakterier, som kan orsaka infektioner i luftvägarna, öronen etc.
Man rekommenderar därför i första hand ”vanligt” penicillin vid öroninflammation för att störa den skyddande normalfloran så lite som möjligt. Om man måste ta till kraftigare antibiotika ökar risken för påverkan på den normala bakteriefloran och utveckling av resistenta bakterier.
Vanliga s.k. pneumokocker är känsliga för penicillin medan t.ex. hemofilusbakterien inte är särskilt känslig. Man kan ta reda på vilka bakterier som finns i övre delen av svalget och bakom näsan genom att ta ett bakterieprov på en odlingspinne.
Besvarad av:
Gudmund Stinzing, barnläkare, docent
Läs gärna om virus och bakterier
eller våra expertsvar, exempelvis om
Försäkra ditt barn
Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.