Brännskador
En lätt brännskada kan man i regel klara själv. Men hur gör du om ditt barn får en svårare brännskada? Här är fakta och tips för akut omhändertagande.
En lätt brännskada kan man i regel klara själv. Men hur gör du om ditt barn får en svårare brännskada? Här är fakta och tips för akut omhändertagande.
Uttorkning och värmeslag kan drabba barn som inte får i sig tillräckligt med vätska, t ex i varmt väder, vid hård träning eller diarréer eller kräkningar.
Hur vet man om barnet förfrusit en nästipp, öron eller fingarna? Och vad gör man åt en akut köldskada? Läs viktiga fakta och expertens goda råd.
Kraftig nedkylning, till exempel efter att ha ramlat i kallt vatten, kan vara livshotande. Ju mer nedkylt barnet är, desto långsammare bör uppvärmning ske.
Hur tar du bäst tempen på din lilla bebis? Hur mycket räknas som feber? När bör du ge febernedsättande medicin? Experten svarar på frågor om feber.
Ett affektanfall, ibland kallat affektkramp, kan utlösas när barnet slår sig eller blir mycket argt. Det kan se dramatiskt ut men är normalt helt ofarligt.
Epilepsi kan liknas vid en "elektrisk storm" i hjärnan med medvetslöshet eller frånvaroattacker. Ofta förekommer frånvaroattacker, ryckningar och kramper. Läs om symtom och tips vid epilepsianfall.
Feberkramper kan se otäcka ut men är egentligen inte farliga. Är det första gången ditt barn får ett anfall bör du dock kontakta sjukvården.
Den vanligaste orsaken till feber på 38-40 grader hos barn är infektion. De allra minsta kan i vissa fall få för låg kroppstemperatur, runt 36 grader.
Öroninflammation kan göra rejält ont i örat. Små barn skriver ofta otröstligt medan lite större tar sig åt örat. Läs fakta och barnläkarens råd här.
Tårar har en god funktion vid ögonskada - de sköljer ögat effektivt. Om ett barn får in något som sitter fast, eller kemikaliestänk - sök vård.
En ärta i örat eller bomullsboll i näsan? Barn kan peta in små saker i öra och näsa och det är inte alltid så lätt att få ut dem. Läs expertens goda råd.
Vid återkommande öroninflammation kan barnet få hjälp av ett tillfälligt litet rör i örat. Rörbehandling hindrar inte att barnet kan simma och bada.
Ögoninflammation hos barn med "grusiga", rinnande ögon orsakas oftast av virus. Blir tårvätskan seg och varig har bakterierna förmodligen tagit över.
5-10 procent av alla sjuåringar kissar på sig under natten flera gånger i veckan. Sängvätning är jobbigt men går oftast över av sig självt, med tiden.
Vårt barn kissar fortfarande på sig, ska vi söka hjälp? Vilka behandlingar finns mot sängvätning? Läs barnläkarens svar och goda råd.
Ska man dra tillbaka förhuden på små pojkar, och tvätta där? Eller ta bort det där vita kletet på bebisar som är flickor? Läs expertsvar och goda råd.
En urinvägsinfektion, UVI, kan lättare få fäste om barnet blivit blött och kallt för länge, exempelvis genom en blöt blöja eller våta badkläder.
Lyckligtvis är sjukdomar som ger nedsatt njurfunktion, såsom nefrit eller nefros, sällsynta hos barn.
Höftledsinstabilitet innebär att höftleden hos barnet ligger helt eller delvis ur led. Det brukar inte ge upphov till problem om det bara behandlas korrekt.
En liten pojkes testiklar bör ligga på plats i pungen när barnet är 3-6 månader gammalt. Läs fakta om tillstånden retraktil testikel och retentio testis.
Smärtor i pungen kan förekomma under hela barnaåldern, även hos nyfödda. Vid akut pungsmärta bör en läkare snarast undersöka barnet.
Ungefär hälften av de barn som föds med klumpfot har problem i båda fötterna. Behandlingstiden är lång och relativt besvärlig men brukar ge bra resultat.
Akut nackspärr kan behandlas med vila och värme, den går över på ett par veckor. Vid kvarstående tortikollis kan tänjningar och annan behandling behövas.
Vattenbråck försvinner oftast av sig själva, medan ljumskbråck kräver kirurgisk behandling. Läs fakta och expertråd om bråck hos barn.
Det svenska barnvaccinationsprogrammet fortsätter upp till tonåren. Här kan du se vilka sjukdomar barnet får skydd mot från fem års ålder och uppåt.
Influensa, TBC, magsjuka orsakad av rota-virus och hepatit B hör till de sjukdomar som föräldrar kan begära en särskild vaccination emot.
Vad finns det för biverkningar av olika vacciner? Och när bör man tacka nej till vaccination? Läs Familjens fakta och goda råd.
Alla barn i Sverige erbjuds regelmässigt vaccination mot tio smittämnen - olika sjukdomar - inom ramen för barnvaccinationsprogrammet.
Vad finns det för verksamma ämnen i våra vanliga vacciner, och vilka tillsatser ingår?
Vilka vaccinationer får det lilla barnet inom ramen för det svenska barnvaccinationsprogrammet? Och vilka andra sjukdomar bör det vaccineras mot?
Om ett barn bor eller vistas mer än ett par veckor per år i ett område med TBE-smitta via fästingar, då bör man överväga vaccination mot TBE.
Sommarkvällar är härliga – men ibland kan myggen och knotten verkligen driva en till vansinne. Så här skyddar du dig bäst.
Fästingar är normalt ofarliga och tas bort med pincett. Men i vissa fall, och i vissa områden, kan de bära på sjukdomar. Här finner du fakta om fästingbett.
Om barnet får ett huggormsbett ska det hålla sig stilla, helst med den ormbitna kroppsdelen i högläge. Alla barn med ormbett bör undersökas av läkare.
Under terminsstarten går larmet på svenska förskolor och skolor: Kolla, kamma! Här hittar du tipsen om hur du slipper huvudlössen.
Bistick brukar ge mer symtom än stick av geting eller humla. Om sticket kommer på halsen eller i munnen kan ni behöva söka vård.
Borrelia, TBE och fästingfeber är tre sjukdomar som kan spridas med fästingbett. Så här känner du igen symtomen.
ADHD är en funktionsnedsättning som ger svårigheter med koncentration, uppmärksamhet och impulsivitet. Så här kan ditt barn få stöd!
OCD står för Obsessive Compulsive Disorder. Det är ett tvångssyndrom med tvångstankar och tvångshandlingar. Så här kan ditt barn få stöd!
Ätstörningar hos barn och unga kan förekomma i olika former, till exempel anorexi, bulimi och hetsätning. Så här kan ditt barn få stöd!
Stammar ditt barn, eller stakar det sig bara? Stamning är en delvis ärftlig talstörning som är vanligast bland pojkar. Ta del av barnläkarens goda råd här.
Stammar ert barn? Det finns effektiv hjälp och stöd att få om ni är oroliga. Några terapier mot stamning är Lidcombeprogrammet och Palin PCI.
Tics är ofrivilliga muskelrörelser eller ljud. De är vanliga hos barn och vuxna och är svåra att kontrollera. Så här kan ditt barn få stöd!
En person med AST eller autism som det ofta kallas har svårigheter med sociala interaktioner och samspel. Så här kan ditt barn få stöd!
Framkalla aldrig kräkning ifall barnet svalt frätande kemikalier eller ett lösningsmedel. Vissa medel bör man inte ens ha hemma för att undvika förgiftning.
Vad gör man ifall barnet har ätit upp ett antal fimpar eller en cigarett? Fått i sig nikotintuggummi? Snus? Läs expertens råd om tobaksförgiftning.
Även vissa receptfria preparat, som järnmedicin och värktabletter, kan ge förgiftning hos barn som stoppar i sig dem.
Vad gör man om ens barn fått i sig något giftigt? Det korta svaret är att det beror helt på vad det är. Gör så här om ni skulle råka ut för förgiftning.
Förgiftningar av växter eller bär är ovanliga, men det finns några sorter du bör se upp med - såsom gullregn, idegran, liljekonvalj och tibast.
Alkohol i andra former finns inte bara i drycker. Även en mindre mängd kan vara skadlig för små barn. Fråga barnet exakt vad och hur mycket det druckit.
Misstänker du att ett barn fått i sig giftig svamp? Försök framkalla kräkning, sök sjukvård och ta om möjligt med rester av svampen till sjukhus.
De vanligaste förgiftningsmedlen för små barn är disk- och tvättmedel. Läkemedel leder också till en del allvarliga förgiftningar.
En gäspning kan det vara första tecknet. Här hittar du fakta om åksjuka och sjösjuka - och tips om hur du hjälper barnet slippa illamåendet.
Barn i förskoleåldern eller tidig skolålder råkar ibland ut för växtvärk om kvällarna. Massage, tröst och eventuellt något smärtstillande brukar hjälpa.
Blåsljud på hjärtat är mycket vanliga hos små barn. De kan vara tillfälliga och läkaren brukar behöva göra om undersökningen för att göra sin bedömning.
Hepatit A-virus överförs med vatten och förorenade matvaror, hepatit B som blodsmitta. Idag finns det flera typer av vaccin för att skydda barn mot smitta.
Hjärnhinneinflammation, meningit, är vanligast hos riktigt små barn. Till symtomen hör illamående, feber, huvudvärk och ofta en typisk nackstelhet.
De två vanligaste formerna av cancer som drabbar barn är leukemi och hjärntumör. Överlevnaden vid barncancer är idag betydligt bättre än förr.
Antibiotika hjälper inte mot virus, enbart mot bakterier. Därför är det olämpligt att barnet börjar med antibiotika vid exempelvis en vanlig förkylning.
Ett barn som jämt är törstigt och kissar ofta och mycket bör alltid undersökas för att utesluta barndiabetes. Hos små barn kan symtomen utvecklas snabbt.
Vart tionde skolbarn beräknas lida av migrän, med svår huvudvärk. Små barn har ofta ont i magsmärtor och illamående som ytterligare symtom.
Vattkoppor börjar med feber, trötthet och ofta huvudvärk. Sedan kommer prickar som förvandlas till kliande blåsor på ett par timmar.
Om en gravid kvinna får vattkoppor ska hon behandlas av specialister. En infektion tidigt under graviditeten innebär mindre risk än närmare förlossningen.
Scharlakansfeber börjar som halsfluss, med feber och ont i halsen. Efter ett par dygn kommer hudutslag och tungan blir först gråvit, senare starkt röd.
Femte sjukan ger i regel bara lätt feber och utslag hos barn. Om en kvinna smittas under sin graviditet kan det vara värre - kontakta MVC för kontroll.
Mässling är en mycket smittsam sjukdom som kan ge besvärliga komplikationer. Den är numera sällsynt i Sverige eftersom de allra flesta barn här vaccineras .
Höstblåsor, ibland kallat hand-fot-munsjuka, kan ge feber och blåsor i svalget, munnen, och på läpparna, ibland också på handflator och fotsulor.
Mässling, påssjuka eller röda hund? Eller är det kanske vattkoppor? Familjen guidar om symtomen på våra klassiska barnsjukdomar.
En morfar med bältros kan smitta sitt barnbarn så att barnet får vattkoppor. Men barnbarnets vattkoppor ger inte morfar bältros.
Röda hund är oftast ingen svår sjukdom hos barn. Anledningen till att barn ändå vaccineras är att den kan orsaka fosterskador hos gravida kvinnor.
Vid påssjuka svullnar öronspottkörtlarna upp och barnet kan få svårt att tugga och svälja. Den är sällsynt i Sverige eftersom de flesta barn vaccineras.
Kikhosta börjar som en vanlig förkylning, med en hosta som förvärras efter en eller ett par veckor. Barnet hostar då så att det kiknar eller kräks.
Hos yngre barn ger körtelfeber oftast så lindriga symtom att sjukdomen förbises. Hos ungdomar och vuxna kan sjukdomen vara både besvärlig och långdragen.
Tredagarsfeber är en av våra mer lindriga och ofarliga barnsjukdomar, och måttligt smittsam. Efter febern kommer ofta utslag som går över på ett par dagar.
Slemproducerande hosta kallas "produktiv". Sådan hosta bör inte dämpas med läkemedel eftersom slemmet då blir kvar i luftvägarna och kan förvärra problemen.
Aaatjo! Förkylningstider med rinnande näsa och hosta halva natten? Här får du tips på hur du tar hand om ditt förkylda barn på bästa sätt.
Infektion i luftvägarna bereder ofta vägen för virus eller bakterier som ger lunginflammation. Men en sådan kan också orsakas av rök eller kemiska medel.
Halsfluss smittar lätt inom en familj men också på förskolor och skolor. Barnet får ont i halsen och klagar över att det gör ont att svälja.
Pneumokocker kan orsaka öroninflammation, bihåleinfektion och flera allvarligare sjukdomar. Sedan 2009 erbjuds svenska barn en pneumokockvaccinering.
De klassiska tecknen symtomen på influensa är feber, hosta, huvudvärk, ont i muskler och leder, halsen och ögonen. Läs mer fakta och expertens goda råd.
De allra flesta småbarn har haft sin första infektion med RS-virus vid tre års ålder. Hos spädbarn och för tidigt födda barn kan infektionen bli besvärlig.
Hur snyter man en liten bebis? Är vita kråkor i näsan tecken på infektion? Läs barnläkarens svar på vanliga frågor om förkylning hos barn.
Även barn kan få bihåleinflammation i samband med förkylning och varig snuva. Smärtan kan sitta runt ögat, i ansiktet, huvudet eller upplevas som tandvärk.
För att smittas av tbc krävs i regel att barnet utsätts för bakterien under längre tid eller har ett nedsatt immunförsvar. Läs mer om tbc och BCG-vaccinet.
En vanlig förkylning orsakas av virus, och mot det finns inga läkemedel. Men det finns knep som gör att förkylningen känns lindrigare.
Struplocksinflammation är ovanligt bland svenska barn sedan man infört allmän vaccinering mot bakterien Haemofilus influenzae 1992.
Krupp ger en slemhinnesvullnaden i luftstrupen som leder till heshet, skällande hosta och gör det jobbigt att andas in. Kall, fuktig luft brukar hjälpa.
Varje år drabbas mellan 2 och 15 procent av Sveriges befolkning av influensa. Den går sällan att behandla – men så här lindrar du besvären hos ditt barn.
Prickar och utslag är vanliga hos barn: Blöjutslag, värmeplitor, matutslag, milier, hormonplitor och babyfinnar. Här hittar du en snabbguide om barns hud.
De flesta barn växer ifrån sina eksem vid 1-2 års ålder, men ibland stannar det kvar i form av böjveckseksem på armar, ben och hals.
Vart femte barn föds med navelbråck. Det behöver sällan åtgärdas. Muskelringen runt naveln sluter sig oftast före två års ålder.
Svampinfektion i munhålan - torsk - är vanlig hos små barn. Ringorm uppträder som ringformade röda fläckar. Läs fakta om svamp och expertens goda råd.
Svinkoppor är mycket smittsamma. De börjar som små blåsor, oftast runt näsa eller mun, och blir sedan till variga utslag med gulaktiga sårskorpor.
Skorv i hårbotten på bebisar är helt ofarligt, den kliar inte men kan se tråkig ut. Sprider den sig till andra delar av kroppen kallas den spädbarnseksem.
Hos barn är det allra vanligast med vårtor på händer, fingrar och fötter. Ni kan försöka ta bort dem på egen hand, men sök vård om de blöder och gör ont.
Vi kan få på oss skabb från våra husdjur, men reaktionen blir övergående. Om barn får den typ av skabb som går på människa behöver det däremot behandlas.
Babyfinnar eller babyacne kallas ibland för hormonprickar, men har förmodligen inget att göra med några hormoner. De är alldeles ofarliga och övergående.
En rödfnasig stjärt som svider och gör ont kan vara riktigt plågsam för ett litet barn. Här får du tips om hud du undviker och behandlar problemen.
Mollusker är små vårtliknande utslag med en liten typisk upphöjning i mitten. De är helt ofarliga och läker ut av sig själva, oftast inom ett år.
Herpesvirus är vanligt - 4 av 10 unga har redan haft en infektion. Det vanligaste är att den smittade får munsår, feber och besvär med att äta.
Storkbett, eldsmärke, smultronmärke, mongolfläck eller leverfläck? Födelsemärken kan se ut på många sätt. Hos småbarn är de i stort sett alltid ofarliga.
Nässelutslag - urtikaria - är inte farliga så länge de inte slår upp i munnen eller i luftvägarna, och de brukar försvinna av sig själva.
Komjölksallergi kan yttra sig som magproblem, eksem eller luftvägsbesvär. Den växer oftast bort före skolåldern. Läs mer fakta om symtom och behandling här.
Oväntade reaktioner på mat eller dryck är vanliga bland barn mellan 0 till 3 år. Ibland handlar det om en allergi, ibland om en intolerans för vissa födoämnen.
Vad betyder atopisk, växer allergier bort, vad är allergivaccination och vilka allergier är egentligen farligast? Läs expertens svar på vanliga frågor.
Ett barn som fått en allvarlig reaktion efter ett insektsstick bör utredas av allergispecialist, och behöver i vissa fall ha akutmediciner till hands jämt.
Celiaki, en permanent eller livslång överkänslighet för gluten, kan ge mycket olika symtom: Lös avföring, dålig tillväxt, nedstämdhet är några av dem.
Överkänslighetsreaktioner delas upp i allergi och intolerans. Vid allergi är kroppens immunförsvar inblandat, vilket inte gäller vid intolerans.
Vad är det som kan utlösa en allergisk (anafylaktisk) chock hos ett barn? Och vad gör man i det akuta läget? Här hittar du expertfakta och goda råd.
Om ditt barn har "hösnuva" under pollensäsongen kan ni gå till läkare för att kontrollera om det rör sig om allergi mot till exempel björk eller gräs.
De första tecknen på eksem brukar synas på huden redan några veckor eller månader efter barnets födelse. Inte sällan utvecklas pollenallergi senare i livet.
Vågar vi skaffa hund eller katt? Barn som redan visat allergi mot pollen eller födoämnen löper stor risk att utveckla allergi mot djur, enligt experterna.
Symtomen vid laktosintolerans består i magbesvär. De brukar komma någon timme efter intag av mjölk eller något annat som innehåller mycket laktos.
Allergier och olika typer av överkänslighet har de senaste decennierna blivit allt vanligare. Idag har drygt 25 procent av barnen i mellanstadiet allergiska besvär.
Även hos friska kan kvalster ge nästäppa och förkylningsliknande symtom. Den som är allergiker kan dessutom få eksem och luftrörsbesvär såsom astma.
Hos barn växer symtomen på astma ofta bort. De som är allergiker har svårast att bli av med astmasjukdomen. Läs fakta om astma och expertens råd.
Överkänslighet mot läkemedel kan visa sig i form av exempelvis andningssvårigheter, illamående eller hudutslag. Oftast beror reaktionen inte på allergi.
Maginfluensa kan bero på virus eller på bakterier, men yttrar sig ungefär likadant; kräkningar och diarréer. Viktigast är att förebygga uttorkning.
Reflux, uppstötningar som gör att maginnehållet kommer upp i matstrupen eller munnen, är vanligt hos barn. I vissa fall kan de dock vara symtom på t ex komjölksallergi.
Diarré och kräkningar hos barn är inget ovanligt, och oftast ofarligt. Men var uppmärksam på tecken på uttorkning - här hittar du fakta och expertråd.
Ont i magen kan bero på många olika saker hos barn, från kolik till infektion. Läs expertens tips om hur du skiljer "vanligt" magont från allvarliga symtom.
Hjälp, min bebis har ont i magen och skriker hela tiden, hur kan jag hjälpa? Läs barnläkarens svar på läsarnas frågor om magbesvär hos små barn.
Vid vinterkräksjuka insjuknar barnet snabbt med stora kräkningar. Därefter kommer diarréer och magsmärtor. Läs fakta och barnläkarens goda råd.
Att ge barnet kolikmassage, massage på magen, kan hjälpa mot magsmärtor eller förstoppning. Här får du tips på några övningar att prova med ditt barn!
Om barnet drabbas av både diarré och kräkningar är det viktigt att förebygga uttorkning. Här är expertens goda råd om hur du får i barnet vätska.
Förstoppning kan bero på många olika saker. Att barnet bajsar sällan, men utan problem, betyder INTE att det har förstoppning. Läs expertens goda råd.
Klagar ditt barn över klåda i stjärten på kvällarna? Då har det förmodligen fått springmask. Här hittar du fakta - och missa inte expertens goda råd längst ned.
När barn som är fem år eller äldre bajsar i byxan återkommande kallas det enkopres. Den vanligaste orsaken till att barn bajsar på sig är kronisk förstoppning.
Rotavirus ligger ofta bakom maginfluensa med diarré hos barn. I Sverige finns idag vaccin, men alla barn vaccineras inte rutinmässigt.
Kolik gör att barnet skriker otröstligt. Det drar ofta upp benen, knyter händerna och blir högrött i ansiktet. Men det finns hjälp - läs expertens goda råd.
Blindtarmsinflammation drabbar sällan barn under 3-4 år. Här hittar du beskrivning av de klassiska symtomen och hur behandlingen ser ut i korthet.
Den svåra formen av tarmvred, invagination, drabbar inte sällan barn under två år. Typiskt är magont med attacker av smärta som kommer och går.
Är barn mer mottagliga för ehec-bakterien än vuxna och är smittan farligare för barn? Och hur skyddar man sig mot ehec? Missa inte barnläkarens goda råd längst ned.
Skelettskador hos barn kan ofta uppkomma utan att olyckan verkar dramatisk. Men ju yngre barnet är, desto snabbare brukar en fraktur eller stukning läka.
Risk för cirkulationssvikt eller chock finns vid kraftiga yttre eller inre blödningar, brännskador eller kraftiga allergiska reaktioner. Så förebygger du.
Ett medvetslöst barn bör läggas i stabilt sidoläge ifall det andas. Undantag är då det finns misstanke om rygg- eller nackskada.
Att ditt barn ska råka ut för en olycka eller sätta något i halsen är ofta en oro. Kunskaper i första hjälpen för barn kan vara livsavgörande, därför är det en god investering att gå en kurs.
Lär dig hur du ska tänka och handla för att behålla lugnet. Här får du också praktiska råd om hur du tar hand om ett barn vid en olycka, och om akuthjälpens ABC - Andning, Blödning, Cirkulationssvikt (Chock).
Om du misstänker att barnet fått en fraktur bör du stödja, och helst försöka fixera, det brutna benet. Experten tipsar vad du bör tänka på.
Om du hittar ett barn medvetslöst bör du tillkalla hjälp, kontrollera reaktioner, luftvägar och andning. Här följer expertråden, steg-för-steg.
Småsår, stora blödningar, främmande föremål som sitter fast i såret eller misstänka inre blödningar. Läs på i förväg så att du vet hur du ska hjälpa barnet.
Varje dag drabbas cirka 15 personer av hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Kunskaper i hjärt-lungräddning (HLR), hjärtstartare och första hjälpen kan många gånger vara avgörande i en akut situation. Gå en kurs i HLR och första hjälpen för vuxna.
Ett barn som råkat ut för misstänkt hjärnskakning bör alltid undersökas av läkare. Läs om tecken på hjärnskakning, och vad du bör göra för att hjälpa.
Hur undviker du att ditt barn får brännskador och vad gör du om olyckan ändå är framme?
Har barnet trampat fel och gjort sig illa? Vid en fotledsstukning hjälper högläge och kylande omslag. Hur känner man igen en fraktur? Läs expertens tips.
Vet du vad du ska göra om ditt barn (0–1 år) sätter i halsen och behöver första hjälpen? Genom att gå en kurs och öva första hjälpen samt hjärt- och lungräddning praktiskt så sätter sig kunskapen i ditt muskelminne och det är större chans att du agerar snabbt. Lär dig mer om vad du ska göra om ditt barn sätter i halsen eller behöver hjärt- och lungräddning.
Barn har mjukare skelett än vuxna och kan lätt få en fraktur i hand, arm eller nyckelben. Här hittar du expertråd vid misstänkt benbrott.
Många föräldrar oroar sig för att deras barn (1 år och äldre) sätter i halsen. Enkla medel kan göra stor skillnad i en akut situation, men det gäller att vara förberedd och öva praktiskt. Genom att gå en kurs och öva första hjälpen och hjärt- och lungräddning praktiskt sätter sig kunskapen i ditt muskelminne och det är större chans att du agerar snabbt.
Den absolut vanligaste olyckstypen bland barn är fallolyckor. Här får du tips på vad du kan göra om ditt barn faller och slår sig.
Om du hittar ditt eller någon annans spädbarn medvetslöst bör du tillkalla hjälp, kontrollera reaktioner, luftvägar och andning.
Om ett litet barn blivit medvetslöst, kontrollera första andningen. Om barnet inte andas, ge andningshjälp med mun-mot-munmetoden. Läs på om hur.
Mitt barn har plötsligt blivit röd, varm och lite svullen på utsidan av båda sina ögon, samt är till viss del rödsprängd i båda ögon. Ingen klåda, irritation eller rinnande ögon.
Vi har en dotter som idag är 6 år. Sedan tösen var ca 2 år har vi märkt ett väldigt aggressivt beteende, rastlöshet osv. Vi tog upp frågan med BVC men viftades bort som flugor på maten... Under årens lopp har problemen blivit allt värre och har totalt tagit glädjen ifrån hela familjen.
Jag har fått medicin mot magkatarrsmärtor och illamående men inget verkar hjälpa! Vad kan jag göra? Läs barnläkarens svar och goda råd.
Jo, springmasken dör - men den kan hinna föröka sig dessförinnan, därför tar man medicin. Barnläkaren förklarar hur maskar och maskägg fungerar.
Min 2-åriga dotter har i två veckors tid fått "affekt-utbrott", de kommer alltid i samband med att hon är trött. Vad händer med barnen och hur beter jag mig som förälder när det inträffar?
Mina tioåriga barn har inte haft vattkoppor. Nu har en kollegas barn fått det, bör vi gå dit och låta barnen bli smittade? Barnläkaren svarar.
Vår son måste genomgå omskärelse - ersätts det på något sätt genom barnförsäkringen? Ja, om han behöver ligga på sjukhus, svarar experten.
Våra döttrar är vaccinerade mot vattkoppor. Borde de ändå försöka få vattkoppor innan vuxen ålder, då sjukdomen kan ge fosterskador hos gravida?
Jag är gammelmoster till en flicka som är 4 år som ständigt, dygnet runt, ropar efter vatten. Föräldrarna och släkt runtomkring håller på att gå under. Flickan har kontakt med psyk sedan ett år och de kan inte hjälpa till med att ge råd. Föräldrarna får inte sova och naturligtvis inte flickan heller.
"Jag är elva år och har knappt känt någon hunger de senaste veckorna, har också haft svårt att svälja." Läs barnläkarens svar och goda råd.
Min son har haft diffust ont i magen sedan i torsdags. I lördags blev han lös i magen och ingen aptit. Så fort han åt något fick han ont, inga jättekraftiga smärtor men ont, och kände att han behövde gå på toa.
Min ettåring får spasm eller kramp i armen flera gånger om dagen, vad kan det vara? Barnläkaren svarar.
Jag har en fråga angående tonsillproblem. Det är en 9-årig flicka som har haft det problemet i flera år, bör man operera bort tonsillerna eller ej?
Herpes kan vara farligt för små barn, men hur lätt smittar det? En person med munherpes bör inte pussa en liten bebis, svarar barnläkaren.
Min son är 14 månader och har sedan jul varit mycket irriterad, gråter ofta och man måste bära. Äter dåligt, bara nan nu sedan en månad tillbaka, ibland nån enstaka tugga av annat. Till och från sedan förra året, hosta, pipiga luftrör. Fått ventolin men det hjälper inte.
Har en 4-årig pojke som för 1,5 år sen drabbades av lunginflammation och förra året i okt/nov fick han mycoplasmabakterier två gånger. Sista gången blev han behandlad med antibiotika, fick äta Klacid. Sen dess har han haft problem med hosta som går ner till lungorna, fick inhalera flera gånger och fick medicin Airomir som vi fick ge hemma, sen samtidigt Pulmicort.
Vår pojke har fått allergi mot kvalster, kan vi få hjälp med kostnader för kvalsterskydd från vår barnförsäkring? Ja, visst ersättning ingår, svarar försäkringsexperten.
Borde bebis med scharlakansfeber inte fått penicillin mot detta, räcker det med salva på utslagen? Barnläkaren svarar.
Min son som är 10 år har fått utskrivit symbicort turbohaler 160 um. Han har nu fått sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter och trötthet. När jag är inne och tittar i FASS så verkar det som han har fått utskriven för stark medicin. Borde han inte fått symbicort mitt turbohaler som är 80 um.
Stämmer det att ett barn är mer infektionskänsligt när det just avslutat en penicillinkur? Har en liten flicka som nu ätit fyra penicillinkurer (mot öroninflammationer) under några månaders tid, och funderar nu på om man ska låta henne stanna hemma en tid efter det att hon slutat med penicillinet.
Det anses att barn har immunitet mot mässling sina första 6 månader om moder är vaccinerad, men hur starkt är detta skydd? Barnläkaren svarar.
Min son har en knöl på höger sida av ollonet, under förhuden, vad kan det vara? Experten svarar.
Har vi rätt till ersättning från barnförsäkringen om det skulle visa sig att ett barn har diagnosen autism vid två års ålder?
Våra barn har haft springmask i flera år, även vi vuxna. Vad ska vi göra för att bli av med detta?
Om ens barn har födoämnesallergi, är detta något man kan få ersättning för om de är försäkrade genom Trygg Hansas barnförsäkring?
I princip alla barn i dagisgruppen där min son går har haft vattkoppor i vintras. Min son tycks ha inte fått vattkoppor men hade en blåsa på tungan (som kan ha varit en vattkoppa). Det sägs ju att om man har haft vattkoppor i en lindrig form, kan man insjukna igen.
Vår son har åkt in akut för magkramper fyra gånger nu, uppblåst mage och med smärtor i attacker. Vad kan det vara? Barnläkaren svarar om tänkbara orsaker.
Vår dotter är 4,5 år och har ett underlivsproblem - hennes blygdläppar växer ihop. De senaste 1,5 åren har vi behandlat med hormonsalva vid tre tillfällen och fått veta att om det händer igen bör flickan genomgå ett kirurgiskt ingrepp.
Mitt barnbarn, pojke 5 år, får ibland magsmärtor och ibland kräks han i samband med smärtan, han blir blek och lägger sig ner, efteråt verkar han matt och "vinglig" Efter en stund är han pigg och glad igen.
Hur lång tid tar det egentligen innan springmasken försvinner efter behandling med medicin, maskmedel?
Jag surfade runt på Internet efter information om "springmask" och hamnade då på er sida där en familj hade problem med återkommande springmask-infektioner... Jag (vår familj) har ett liknande problem där vår äldste son också infekteras frekvent.
Min fyraåring får ofta ont i magen, nästan dagligen. Ofta är det i samband med att han precis ätit eller druckit, vilket vi tolkat som att han äter och dricker för fort.
Har en fråga om ett barn som haft scharlakansfeber under veckan före och inte fått behandling. Hon mår veckan därpå bra, ingen feber eller halsont. Endast tendens till prickar kvar.
Jag har bältros, när slutar jag smitta så att jag vågar träffa barnbarnen igen? Barnläkaren svarar.
Vilken ersättning kan man förvänta sig vid diagnosen retinoblastom (cancer)?
Vi har en dotter som verkar vara allergisk mot hästarna i stallet där hon rider. I våras verkade det också vara mot pollen. Vi ska nog göra tester snart men undrar – visst finns det väl behandling som minskar allergier (sensibilisering?).
Mitt barnbarn på 4 år har ett rodnat område med blåsor på nedre delen av ryggen. Hon säger att hon har ont också. Lite feber.