Gå en webbkurs i HLR och första hjälpen - barn
Att ens barn ska råka ut för en olycka eller sätta något i halsen är många föräldrars stora oro. Därför är kunskaper i hjärt- lungräddning (HLR) och första hjälpen för barn en god investering för föräldrar och andra vuxna som har barn i sin närhet. Genom att gå en webbkurs i HLR och första hjälpen - lär du dig agera snabbt i en sådan situation.
Köp webbkursen för barn här - 0 år till pubertet
Det är inte självklart att föräldrar och andra vuxna vet hur man ska agera om ett barn sätter i halsen, om hjärtat stannar eller om någonting annat allvarlig händer. Det är många som inte känner sig trygga i hur de ska göra.
Att ha tränat praktiskt är ofta det som avgör om vi vågar agera i en akut situation, speciellt när det gäller ett barn. När något akut händer har hjärnan inte tid att tänka och komma ihåg saker, utan det är ofta muskelminnet som agerar. För att kunskapen ska sitta just i vårt muskelminne behöver vi träna praktiskt då och då.
– Att rädda ett barn skiljer sig från att rädda en vuxen så att gå en kurs i HLR och första hjälpen för barn kan vara det finaste du gör för både dig själv och ditt barn, säger Camilla Thurell, sjuksköterska och Life in Minds grundare.
En livsviktig kurs – finns också på webben
För att fler ska kunna ta del av kunskapen att rädda liv har utbildningsföretaget Life in Mind tillsammans med Trygg-Hansa tagit fram En livsviktig webbkurs, ett webbaserat sätt att lära sig HLR och första hjälpen för barn.
En livsviktig webbkurs är en heltäckande utbildning i HLR och luftvägsstopp samt innehåller utvalda akuta olycksfall och sjukdomstillstånd som drabbar barn såsom krupp, feberkramper, fallskador och brännskador. Webbkursen har samma innehåll och kvalitet som en fysisk kurs men du kan genomföra kursen när det passar dig bäst, och dessutom kan du göra det med hela din familj. Kursen innehåller filmer, texter och kontrollfrågor på varje kapitel. Genom hela kursen får du öva praktiskt med övningsdockor mot pedagogiska videoklipp så att dina kunskaper sätter sig i muskelminnet. Övningsdockorna ingår så att du kan öva praktiskt och repetera kunskaperna så ofta du vill.
– Fördelarna med att göra kursen på webben är att du kan samla ihop hela din familj eller föräldragrupp och göra kursen tillsammans, där och när det passar er. Att alla som vistas runt barnet har kunskapen och att repetera är nyckeln till mod och trygghet, säger Camilla.
Förutom webbkursen erbjuder Life in Mind även fysiska kurser med instruktör på många platser i Sverige. Läs mer om deras kurser för barn här.
Uppdaterad oktober 2020 av:
Barnens försäkringsexpert, Trygg-Hansa
Granskad av:
Camilla Thurell
Sjuksköterska och grundare av utbildningsföretaget Life in Mind
Tips för att undvika att små barn sätter i halsen:
- Ha uppsikt över barnet när det äter.
- Barnet ska sitta stilla när det äter, ta för vana att sitta tillsammans vid köksbordet när barnet äter.
- Kom ihåg att barn måste få vara barn och få smaka sig fram. Du som förälder vet bäst vad just ditt barn klarar av att äta.
- Lämna inte små saker framme, så som syskonens legobitar och skålar med exempelvis nötter.
- Tänk dig för om små barn äter i bilen då det kan vara svårt att höra om de sätter något i halsen.
Trygg-Hansa samarbetar med Life in Mind
Trygg-Hansa har sedan många år tillbaka ett samarbete med utbildningsföretaget Life in Mind. Tillsammans vill vi verka för att både förebygga olyckor men också lindra skadan om olyckan skulle vara framme. Vi vill sprida vikten av att gå en kurs i HLR och första hjälpen och ge så många som möjligt kunskaper i hur man agerar i en akut situation.
Tillsammans vill vi rädda liv!