Familjen

Gravid och ängslig?

Graviditeten drar igång alla möjliga känslor – många positiva och andra obehagliga, vilket är fullt normalt. Barnmorskan Maria Sahlin berättar mer om hur du hantera dina känslor under graviditeten.

För många är graviditeten både härlig, pirrig och nervös medan andra kanske inte alls mår bra. Känner du dig nedstämd, orolig eller ängslig i samband med din graviditet? Det är du inte ensam om.

– Att ha nära till alla sina känslor är vanligt under graviditeten. Det är som att de förstärks, där oro och nedstämdhet kan komma att bli de dominerande känslorna. Det är kroppens sätt att förbereda sig på att skydda det lilla barnet, och helt naturligt. Men ofta kan du behöva prata med någon, berättar Maria Sahlin, barnmorska på sjukhuset i Borås.

Dela med dig kring de stora frågorna

Hur ska jag klara ett litet barn? Räcker jag till som mamma till flera barn? Det händer så mycket hemska saker i världen, hur ska min bebis klara det?

– Ofta kan man ha många tankar och frågor om framtiden, kring stora och komplexa frågor, som är i princip omöjliga att kunna svara på. Det bästa är att ha tillit till din egen förmåga och till biologin, säger Maria.

Det är alltså inte konstigt om du känner dig nedstämd, ängslig eller orolig. Men kom ihåg att ingen känner din kropp lika bra som du. Om det känns fel på något sätt är det viktigt att du tar hjälp och stöd utifrån.

Metoder för att må bättre

– Många gånger räcker det att prata med en närstående. Barnmorskan på mödravården är också behjälplig. Vid hälsosamtalet med barnmorskan är det viktigt att sätta ord på dina känslor och tankar, och om behov finns får du hjälp att slussas vidare, säger Maria.

Det är också viktigt att komma ihåg att den ökade psykiska ohälsan finns i alla åldrar, och såklart kan även du som gravid ha detta med dig in i graviditeten. I så fall är det viktigt att fortsätta med din samtalskontakt och prata med din barnmorska.

– I övrigt, gör saker du tycker om, motionera, promenera, tänk goda tankar om din bebis. Men framförallt prata med någon som du har förtroende för, en vän, medförälder eller annan närstående.

Hantera känslorna under graviditeten: Barnmorskans bästa tips

  • Prata med någon du har förtroende för. En vän, en förälder eller ett syskon kan vara bra stöd för ventilation och diskussion.
  • Prata med din barnmorska. Hälsosamtalen är till för att se hur du hanterar din graviditet och hur du mår. Våga prata med din barnmorska eller någon annan på mödravårdscentralen.
  • Vårdguiden 1177. Här kan du få vägledning till rätt vård.
  • Tillit till kroppen. Kom ihåg att det du känner är helt normalt och förmodligen kroppens sätt att förbereda dig på att bli förälder. Våga lita på din kropp och dig själv.

Försäkra dig under graviditeten

Vår gravidförsäkring skyddar dig och ditt ofödda barn under graviditeten.

Läs mer och teckna gravidförsäkring