Graviditeten drar igång alla möjliga känslor – många positiva och andra obehagliga, vilket är fullt normalt. Barnmorskan Maria Sahlin berättar mer om hur du hantera dina känslor under graviditeten.
För många är graviditeten både härlig, pirrig och nervös medan andra kanske inte alls mår bra. Känner du dig nedstämd, orolig eller ängslig i samband med din graviditet? Det är du inte ensam om.
– Att ha nära till alla sina känslor är vanligt under graviditeten. Det är som att de förstärks, där oro och nedstämdhet kan komma att bli de dominerande känslorna. Det är kroppens sätt att förbereda sig på att skydda det lilla barnet, och helt naturligt. Men ofta kan du behöva prata med någon, berättar Maria Sahlin, barnmorska på sjukhuset i Borås.
Hur ska jag klara ett litet barn? Räcker jag till som mamma till flera barn? Det händer så mycket hemska saker i världen, hur ska min bebis klara det?
– Ofta kan man ha många tankar och frågor om framtiden, kring stora och komplexa frågor, som är i princip omöjliga att kunna svara på. Det bästa är att ha tillit till din egen förmåga och till biologin, säger Maria.
Det är alltså inte konstigt om du känner dig nedstämd, ängslig eller orolig. Men kom ihåg att ingen känner din kropp lika bra som du. Om det känns fel på något sätt är det viktigt att du tar hjälp och stöd utifrån.
– Många gånger räcker det att prata med en närstående. Barnmorskan på mödravården är också behjälplig. Vid hälsosamtalet med barnmorskan är det viktigt att sätta ord på dina känslor och tankar, och om behov finns får du hjälp att slussas vidare, säger Maria.
Det är också viktigt att komma ihåg att den ökade psykiska ohälsan finns i alla åldrar, och såklart kan även du som gravid ha detta med dig in i graviditeten. I så fall är det viktigt att fortsätta med din samtalskontakt och prata med din barnmorska.
– I övrigt, gör saker du tycker om, motionera, promenera, tänk goda tankar om din bebis. Men framförallt prata med någon som du har förtroende för, en vän, medförälder eller annan närstående.
När du är gravid kan det finnas begränsningarna i din hemförsäkring för försäkringsskydd under resor.
Funderar du på vad du och familjen behöver ha på plats när ni kommer hem från BB? Och hur du ska tänka för att skapa en bra och trygg miljö för den nya lilla familjemedlemmen? Vissa saker kan vänta och allt behöver inte vara perfekt, menar Alexandra Björnsson, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
Det kan vara svårt att veta hur man ska träna under och efter sin graviditet. Appen Gravid- och mammaträning är framtagen speciellt för dig som har Trygg-Hansas gravidförsäkring. Anna, vår träningsexpert hjälper dig som är gravid eller nybliven mamma att hitta rätt nivå i din träning.
När kommer barnet? Så räknar du! Vi reder också ut varför beräkning av gravidvecka och förlossningsdatum inte alltid stämmer.