Familjen

Bli mentalt förberedd inför förlossningen

I slutet av en graviditet uppstår många frågor och funderingar. Den mentala förberedelsen är viktig för att känna trygghet inför, under och efter förlossningen. Både för den som är gravid och ens partner.

Många vill vara inlästa på alla tänkbara scenarion som kan inträffa medan andra mer vill ta det som det kommer. Men för att känna sig trygg i slutet av en graviditet är det alltid bra att ha grundläggande koll på hur en förlossning brukar gå till. Se gärna våra artiklar om förlossningens tre skeden och om hur en förlossning startar.

När förlossningen närmar sig

För många kan den mentala förberedelsen starta på ett omedvetet plan, berättar förlossningsläkaren Leila Ekelund Chatti:

­– Mot slutet börjar många bli trötta på att vara gravida och välkomnar förlossningen. Då kommer ofta funderingar om kroppens resurser, om man har förmågan att föda och att klara av det känslomässigt, säger Leila.

I detta skede är det vanligt att dra ner på tempot i livet och känna en ökad längtan och nyfikenhet, där man börjar att ”boa” och ordna allt det praktiska för barnet. Kanske funderar man på att föda hemma och förbereder inför det, eller går tankarna till hur upplevelsen kommer att bli på BB och vilken smärtlindring som kan passa.

– Både kvinnan och ens partner föreställer sig hur förlossningen kommer att bli, om mötet med barnet, men också tiden efteråt där tankarna om det stora ansvaret och den förändrade vardagen börjar bli mer verkliga.

Få stöd från barnmorska och partner

Din barnmorska finns där som viktig resurs och hjälper dig till den information just du behöver. Ett annat viktigt stöd är din partner. All information som du som ska föda tar till dig är därför bra om du delar med den som är tänkt att vara din medföljande.

– Läs gärna på ihop, ju mer ni förberett er tillsammans desto bättre. Den viktigaste uppgiften en medföljande har under förlossningen är att finnas där för dig, vara aktivt närvarande och agera språkrör åt dig, säger Leila.

Kom ihåg att om du föder utan någon partner, kan du välja att ta med en familjemedlem, vän eller annan person, exempelvis en doula till förlossningen.

Känna trygghet i en akut situation

Om oväntade eller akuta situationer skulle uppstå är det bra att redan på förhand vara inställd på att personalen på förlossningsenheten alltid vill dig och ditt barns bästa.

– Personalen finns där för att din förlossning ska bli så säker som möjligt och ge dig en så positiv förlossningsupplevelse som det bara går. Försök att känna tillit och förtroende för det.

Det är bara du som kan veta vad just du behöver i stressiga situationer.

– Det bästa är att sätta ord på vad du tänker och känner. Då har personalen bästa möjliga förutsättningar att hjälpa dig att känna lugn och trygghet i situationen som uppstått.

Vanliga frågor – förlossningsläkaren svarar

Ska jag ringa till förlossningsenheten om jag är osäker på om det är dags att åka in?

– Många ringer fler än en gång. För den som ska föda sitt första barn är det vanligt att bli rekommenderad att avvakta hemma ett tag till. Samtalet är en chans att stämma av att allt är normalt och få instruktioner för självhjälp innan förlossningen startat.

Kan jag kräva att komma in till BB även om personalen säger att jag ska vänta, till exempel om jag bor långt bort?

­­– Det är många faktorer man väger in i en bedömning om man ska få komma in eller inte och avstånd till sjukhuset kan vara en av dem. Du kan aldrig kräva att få komma till förlossningsenheten men det är viktigt att känna att du har fått en rimlig bedömning, annars ska du säga till.

Tar barnmorskan sig tid för mitt förlossningsbrev?

– En av barnmorskans uppgifter är att vara så påläst på dig som det bara går. Vi vet att patienten ofta lagt ner mycket tid på förlossningsbrevet, så det är viktigt för oss att ta del av detta, och de flesta barnmorskor brukar uppskatta att ha en dialog kring innehållet.

Har jag rätt till samma barnmorska hela förlossningen?

­– Barnmorskor arbetar i skift, och beroende på hur lång tid din förlossning tar och när du kommer in på dygnet, är risken större att du får byta minst en gång. Har du tur kan du få ha samma barnmorska hela förlossningen, men det är inget man har rätt till.

Går det att byta barnmorska?

– Ja. Om det inte känns som att du och din barnmorska har rätt förutsättningar för ett bra samarbete så säger du till eller ber din medföljande meddela att du önskar byta barnmorska.

Får jag stanna kvar på BB en natt extra?

– I regel stannar du så länge det finns medicinskt vårdbehov för dig eller ditt barn, vanligt är ett till två dygn. Sjukhusen har rutiner för vilka kontroller som ska vara gjorda innan man får åka hem. Om man har andra behov än medicinska är det viktigt att föra en dialog kring det för att få hjälp på bästa sätt.