Hemförlossning kallas det när mamman väljer, och planerar, att föda sitt barn hemma med hjälp från barnmorska.
Det är bara någon procent av svenska kvinnor som vill genomgå en hemförlossning och att föda hemma är omdiskuterat. Såväl Socialstyrelsen som en större del av landets kvinnokliniker har en negativ inställning till hemförlossningar, men som med mycket annat växlar trenderna.
I flera andra länder är inställningen mindre negativ: I Nederländerna föder ungefär en tredjedel av kvinnorna hemma. Även i Storbritannien, Danmark och Norge föds fler barn i hemmet än här i Sverige.
Om du är gravid och vill föda hemma, kan du i vissa fall få bidrag för att täcka kostnader för förlossning i hemmet även i Sverige. Men det finns i så fall vissa förutsättningar som ska vara uppfyllda:
Uppdaterad april 2021
Granskad av Eva Wiberg-Itzel, docent och förlossningsöverläkare
Hur vet man om en förlossning har startat? Läs om de olika tecknen och vad som kan vara bra att veta och tänka på. Det brukar vara dags att åka in till förlossningen när det kommer 3–5 värkar på 10 minuter.
IT-test /InTagningstest och CTG-övervakning är kontroller som görs vid förlossningen, och det nyfödda barnet bedöms med Apgarpoäng. Men vad betyder begreppen?
Ambulanssjuksköterskan Camilla kände sig lugn och förberedd inför sin förlossning. Hon visste att det enda som skulle kunna oroa henne var om personalen tryckte på larmknappen under förlossningen. Det var precis vad som sedan hände då sonen Hugo snabbt behövde komma ut med akut kejsarsnitt.