Familjen

Camilla fick föda med akut kejsarsnitt: “Förlossningen blev inte som jag tänkt mig”

Ambulanssjuksköterskan Camilla kände sig lugn och förberedd inför sin förlossning. Hon visste att det enda som skulle kunna oroa henne var om personalen tryckte på larmknappen under förlossningen. Det var precis vad som sedan hände då sonen Hugo snabbt behövde komma ut med akut kejsarsnitt.

Camilla fullkomligt älskade sin första graviditet. Hon mådde bra, hade massor av energi och var helt inställd på att föda vaginalt. Inför förlossningen kände hon sig lugn och väl förberedd.

– Jag såg verkligen fram emot att föda, berättar Camilla. När det närmade sig började jag ladda upp nästan som när jag gjorde en svensk klassiker. Jag rådfrågade till och med min tränare om vilka proteinbars som rekommenderas för en förlossning, skrattar hon.

Något som inte stämde

På det beräknade förlossningsdatumet hade hon värkar, men inget satte igång. Dagen efter kom lite blödningar, så Camilla och hennes sambo Magnus bestämde sig för att åka in till sjukhuset.

– När Magnus frågade om jag inte skulle packa en väska nästan skrattade jag, säger Camilla. Jag var trots allt så övertygad om att jag hade minst en vecka kvar.

På sjukhuset gjordes en CTG-undersökning som visade att fostrets reaktionsförmåga var sänkt, men barnmorskan förklarade att det inte var akut utan att paret kunde åka hem för att i lugn och ro packa förlossningsväskan och sedan komma tillbaka.

Väl tillbaka på sjukhuset gjordes en ny undersökning och då var personalen inte helt nöjda med barnets kurva, så de beslutade att ta hål på hinnorna för att skynda på förloppet. Vattnet som kom ut var ovanligt trögflytande och plötsligt blev det allvar.


Då hände det sista som Camilla hade räknat med

Som ambulanssjuksköterska med god förståelse för vården kände sig Camilla hela tiden lugn, men visste samtidigt vad som gällde om läget blev akut.

– Jag hade sagt till Magnus, som inte alls har någon sjukvårdserfarenhet, att den enda gången det faktiskt är kritiskt är om de trycker på knappen.

Vilket var precis det som hände.

Sekunderna efter var rummet fullt av vårdpersonal som målinriktat förberedde för ett akut kejsarsnitt, då det oftast bara handlar om minuter att få ut barnet.

Fort gick det, efter att larmknappen tryckts tog det 4 minuter innan Camilla var sövd och 7 minuter innan lilla Hugo var ute.

– Det var en märklig känsla, först att vakna upp helt snurrig och så plötsligt sträcker någon fram ens barn till en. Men såklart helt fantastiskt.

Gravidförsäkringen gav ekonomiskt stöd

Den nyblivna familjen fick stanna två dagar extra på sjukhuset innan de åkte hem. Camilla var trött och hade svårt att exempelvis gå i trappor på grund av allt blod hon förlorat under operationen. Som tur var hade Magnus under graviditeten valt att teckna en betald gravidförsäkring för Camilla, som visade sig ge ersättning dels för blodförlusten samt det akuta kejsarsnittet, men även för de dagar lilla Hugo behövde stanna kvar på sjukhuset efteråt.

– Det blir ju sällan exakt som man tänker sig, men att något allvarligt skulle kunna hända under förlossningen var det absolut sista jag tänkte på. Så jag var väldigt tacksam i efterhand över att jag hade betalat för en gravidförsäkring med ett mer omfattande skydd.

Camilla reflekterade inte nämnvärt över händelsen i efterhand. Det var först inför födseln av barn nummer två som känslan av att ”ha blivit snuvad på konfekten” gjorde sig påmind. Hon ville bestämt föda vaginalt, och paret fick därför extra mycket stöd.

– Vi gick på samtal och fick även gå runt på avdelningarna tillsammans med barnmorskan och förbereda oss. Det var så fint och födseln av min andra son kändes som en revansch, avslutar Camilla.

Visste du att…

  • med Gravidförsäkring får du 3 000 kr om födseln resulterar i ett akut kejsarsnitt och du kan få ersättning för flera graviditets- och förlossningskomplikationer samtidigt.
  • kan du också få 3000 kr om du drabbas av svår blodförlust under födseln.
  • en gravidförsäkring är det enda försäkringsskyddet som finns för ditt ofödda barn.
  • gravidförsäkringen som du betalar för skyddar dig och ditt barn i många fler situationer.

Läs om allt den täcker.

Följ din graviditet med Sveriges populäraste app

Trygg-Hansa samarbetar med Preglife, som har en gratis app där du kan följa din graviditet vecka för vecka. Allt material i appen är framtaget av barnläkare, barnsjuksköterskor och barnpsykologer i samarbete med barnmorskorna på MamaMia och Babygruppen. Preglife har också en egen Play-kanal med avslappningsövningar och andra filmklipp. Dessutom får du tips från Preglifes egna barnmorska.

Gör som hundratusentals andra blivande föräldrar och ladda ner Preglife du också!

Försäkra dig under graviditeten

Vår gravidförsäkring skyddar dig och ditt ofödda barn under graviditeten.

Läs mer och teckna gravidförsäkring