Så startar en förlossning
Det närmar sig det beräknade datumet för födsel, eller du kanske har passerat det beräknade datumet för din förlossning. Men hur vet man om när förlossningen har startat? Här berättar vi om olika tecken på att förlossningen är på gång.
När det närmar sig förlossning förbereder sig kroppen på olika sätt. Du kan få signaler som tyder på att det snart är dags, men alla tecken är inte märkbara för alla.
Barnets huvud har fixerats
I slutet av graviditeten, speciellt om man är förstföderska, har barnets huvud oftast fixerat sig i bäckeningången och gjort sin första rotation, vilket innebär att barnet böjt sitt huvud mot sitt bröst. För omföderskor är det inte ovanligt att barnets huvud fixerar sig först är värkarna börjar.
Livmoderhalsen mjukas upp
En nödvändig kroppslig förberedelse är att livmoderhalsen förkortas från cirka 4 cm lång till någon centimeter, den mjukas upp och livmodermunnen börjar försiktigt öppna sig någon centimeter. Den ska under förlossningen så småningom öppna sig till 10 cm för att bebisen ska kunna krystas ut.
Slemproppen stöts ut
Slemproppen, så kallas den slemansamling som ligger som ett skyddande hölje i livmoderhalsen under graviditeten. Den utgör ett skydd mot infektioner under graviditeten.
Det är dock inte som namnet antyder en ”propp”, utan mer slem- eller sekretliknande. Detta kan börja rinna ut ur slidan flera dagar innan förlossningen startar, eller ibland i samband med förlossningsstart. Vissa märker inte ens av det.
Får du en blödning skall du dock omgående kontakta din förlossningsavdelning. Blödningar i samband med att förlossningen startar är ofta ofarliga och ett tecken på att livmoderhalsen börjar öppna sig, men det är ändå bra att kolla upp.
Förvärkar blir till förlossningsvärkar
Under hela graviditeten drar livmodern ihop sig då och då. Dessa sammandragningar är en träning av muskulaturen i livmodern, som ju ska arbeta hårt under förlossningen. Men de innebär inte att förlossningen har påbörjats.
När det närmar sig förlossning ändrar dock sammandragningarna karaktär. De blir mer regelbundna och känns ofta som värk eller kramp i ryggen och ner mot ljumskarna. Man brukar märka skillnad på förlossningsvärkarnas tydliga smärta jämfört med förvärkar. Förvärkar kan kännas obehagliga, ibland med visst tryck, men förlossningsvärkarna är smärtsammare.
Det brukar vara dags att åka in till förlossningen när det kommer 3–5 värkar på 10 minuter. Det är bra ringa till din förlossningsavdelning först för att få goda råd om när du ska åka in. Om du är omföderska kan det vara aktuellt att kontakta förlossningsavdelningen något tidigare, eftersom öppningsfasen ofta går snabbare då.
Vattnet går
Förlossningen kan starta med att fostervattenavgång, det vill säga att fosterhinnorna brustit och att en del av fostervattnet rinner ut genom slidan. Cirka 10–15 procent startar sitt förlossningsarbete med att vattnet går.
Du märker det genom att du plötsligt blir blöt i trosorna. Fostervattnet består vanligen av ca en liter vätska, men det är ofta bara en liten del som rinner ut när fosterhinnorna brister. Det bildas också hela tiden nytt fostervatten och det kommer att fortsätta sippra ut vatten tills barnet är fött. Därför kan det vara bra att ha bindor hemma som du då kan ha i trosorna.
Om vattnet går, så ring din förlossningsavdelning. Du får då komma in till förlossningen för att konstatera att det verkligen är fostervatten, eftersom det kan vara svårt att skilja det från urinläckage. Man gör då också vissa kontroller på dig barnet för att se att allt är normalt. Om allt ser bra ut brukar man få åka hem igen och vänta på att värkarna ska komma igång.
Om din kroppstemperatur överskrider 37,5 grader eller fostervattnet ändrar färg (brunt eller grönt) måste du dock kontakta förlossningen på nytt. Efter 18 timmar brukar man sätta in förebyggande antibiotika för att motverka infektionsrisk. Om förlossningen sedan inte startat inom 48 timmar kommer man hjälpa till att starta din förlossning på medicinsk väg, så kallad igångsättning eller induktion av förlossningen.
Uppdaterad juni 2018
Granskad av: Gudrun Abascal, (chefsbarnmorska, grundare av BB Stockholm och BB Sophia)
Ring förlossningskliniken innan ni åker in
Ring alltid först till den förlossningsklinik ni planerar att åka till och prata med en barnmorska. Om du fått en blödning, om värkarbetet tycks ha satt igång eller om fostervattnet gått råder denne er troligen att åka in. Ibland kan man vara lite osäker, då kan ett samtal göra att ni slipper åka in för tidigt.
Försäkra dig under graviditeten
Vår gravidförsäkring skyddar dig och ditt ofödda barn under graviditeten.