Familjen

Så slipper du få barnvagnen stulen

Dyrare, olåsta barnvagnar lockar tjuvarna. Enkla tips på hur du minskar stöldrisken, och om hur försäkringen gäller om oturen skulle vara framme.

Barnvagnarna blir allt dyrare. Därmed ökar också risken att få vagnen stulen. Satsa på märkning, vajerlås och sparade kvitton.

Sedan flera år tillbaka är det ganska vanligt med barnvagnsstölder. I Stockholms län försvinner runt 750 barnvagnar årligen, och antalet stöldanmälningar ökar för varje år. Trenden är densamma i exempelvis sydvästra Sverige.

En ny barnvagn av kombimodell kan kosta en fem, sex tusen kronor. Och det finns de som är ännu dyrare, trendriktiga cityvagnar med tekniska finesser och tyg i senaste modefärgen.

Barnvagnstjuvarna koncentrerar sig oftast på barnvagnar av exklusivt märke. Andrahandsvärdet på designvagnar som Urban Jungle eller Bugaboo, ligger runt 4000 kronor - och de är lätta att sälja över nätet.

I något fall tror också polisen att tjuvar råkat stjäla en barnvagn med ett barn i, och sedan lämnat vagnen på allmän plats när de upptäckt bebisen.

Se upp för att köpa stulen barnvagn

Vanligtvis är det svårt att få tillbaka en stulen barnvagn även om du skulle råka se den rulla förbi på stan. Det kan vara svårt att bevisa att barnvagnen är just eran.

Tänker du köpa begagnad vagn, var lite extra uppmärksam och behåll kontaktuppgifter till säljaren. Erbjudanden om t ex ett mycket lågt pris på en exklusiv, begagnad barnvagn bör göra en andrahandsköpare misstänksam.

Sedan flera år tillbaka gäller att du inte kan hävda din rätt till barnvagnen genom att du köpt i "god tro". Om en vara konstateras vara stulen får du alltså inte behålla den, trots att du betalt för den.

Slanglås avskräcker icke-planerad stöld

Enligt barnvagnsförsäljarna efterfrågar allt fler kunder lås till sina vagnar. Ett slanglås eller låsbar vajer avskräcker impulsstöld, men hindrar inte alltid en barnvagnstjuv med avbitartång eller skåpbil.

Vissa tjuvar arbetar dessutom på samma sätt som cykeltjuvar; de tar med sig den del barnvagnen som inte är fastlåst. Och du står kvar med en vagnsunderdel, alternativt överdel, att ta dig hem med.

Var är risken för stöld störst?

Professionella tjuvar har ofta koll på var barnvagnar brukar samlas - utanför BVC, barnbion eller vissa kaféer. En del barnattraktioner, till exempel Junibacken i Stockholm, erbjuder möjlighet att låsa fast vagnen.

Det händer också att barnvagnar försvinner innanför låsta portar i stan. Försäkringen brukar gälla även i dessa fall, men handlar det om en dyrbar vagn så kan försäkringsbolaget anse att det borde ha funnits lås på den.

Barnvagn i trappuppgången?

Att parkera barnvagnen i trapphuset är en vanlig lösning för trångbodda föräldrar i flerbostadshus. De flesta hyresvärdar klagar inte, men i princip har de rätt att kräva att en barnfamilj förvarar sin barnvagn någon annanstans.

Sedan en tid tillbaka bedöms barnvagnar som så brandfarliga att de formellt inte får förvaras i trapphus. Särskilt runt nyår har det hänt olyckor, då felriktade raketer satt eld på någon barnvagn.

Läs även expertsvaret om Ger försäkringen ersättning vid barnvagnsstöld?


Text: Åsa Fagerström, medicinjournalist

Så får du behålla din barnvagn

  • Köp en vagn som inte är så stöldbegärlig.
  • Lämna aldrig barnvagnen utan uppsikt.
  • Märk vagnen, t ex med märkpenna. Märkningen ska helst inte gå att skrapa bort, men en vanlig klisterdekal är bättre än inget alls ifall barnvagnen kommer på avvägar.
  • Lås fast barnvagnen med ett cykellås eller en vajer med hänglås. Det finns särskilda typer av lås som börjar tjuta högt ifall vajern klipps av. (Sådana här lås kan du ju även använda till cykeln, cykelhjälmen eller golfbagen när barnvagnstiden är över.)
  • Lås hellre fast vagnen i ett fast föremål än genom att blockera hjulen.
  • Glömt låset hemma? Plocka med dig ett av vagnshjulen så blir barnvagnen svårare att stjäla. Göm det i en buske om du inte vill släpa. Avskräcker knappast en erfaren barnvagnstjuv, men kanske en impulsstöld.
  • Om du är bättre på att komma ihåg siffror än att hålla reda på nycklar - satsa på ett kombinationslås.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring