Barn älskar att springa barfota och slänger av sig skor och strumpor så fort de får tillfälle. Det är inte så konstigt eftersom det är naturligt för fötterna att vara bara.
Precis som fingrarna behöver tårna få vara i rörelse. Fötterna måste vara friska och starka för att kunna bära upp kroppen. De flesta av oss vet säkert att vi behöver vårda våra barns fötter men vet vi egentligen hur det ska göras?
Det lilla spädbarnet bör ha möjlighet att kunna röra på sina tår så mycket som det går. Med rätt temperatur i rummet behöver inte spädbarnet ha sockor eller täcken över fötterna.Täcket tynger ner fötterna och sockorna trycker ihop tårna så att barnet inte kan vicka på och få den gymnastik för tårna som behövs.
– När strumpor och täcken måste användas bör vi tänka på att nyttja naturmaterial så att huden kan andas, menar Sigrid Viklund som är fotterapeut på Fotkliniken, Sandö i utanför Kramfors.
Spädbarn behöver ingen tvål till fötterna, fortsätter hon:
– Jag tycker att ju mindre man smörjer med alla möjliga kemikalier, salvor, krämer och alternativ medicin desto bättre. Man vet inte hur huden egentligen påverkas. Och visst är det väl så att ett spädbarn redan luktar gott.
Spädbarns tånaglar får inte vara för långa och inte heller för korta. Det finns en speciell nagelsax på apoteket för små barn. När du klipper eller filar ska du följa formen på nageln.
Klipp inte bara rakt av, då blir det vassa kanter. Om du tar din hand över barnets naglar ska inget riva. Riv heller inte av barnets nagel. Det är omöjligt att riva nageln efter formen på den.
Låt ditt barn lära sig gå naturligt utan skor. Sätt inte skor på fötterna för tidigt. Då får barnet ett yttre stöd från skorna som gör att det inte utvecklar vissa muskler i samma mån som utan skor.
– Barnet får snabbare en egen stabilitet i fotlederna om det får lära sig gå utan skor, säger Henrik Nielsen som är skotekniker på företaget Frifot.
Sigrid Viklund håller med om att barn bör lära sig gå barfota. Så småningom kan man successivt vänja barnens fötter vid skor.
Det optimala för foten är ju att gå barfota men eftersom vårt klimat och vår kultur inte är anpassat för barfotaspring är det inte möjligt, eller?!
– Ja men det har vi ju skapat själva, Många gånger tvingar vi på barnen skor utan att det behövs. Vi skämmer bort våra fötter på fel sätt. Vi borde träna fötterna mer och speciellt hålla liv i tårna med olika rörelser. Men givetvis i dagens samhälle, med ständigt hårda underlag, kan det vara problematiskt att gå barfota, säger Henrik Nielsen.
När barnet lärt sig gå bör barnen ha mjuka skor med stötdämpande sulor som underlättar för barnet att vara aktivt även på hårda underlag. Ska barnet vara väldigt aktivt kan det vara bra med kängor.
Det finns beskrivningar av hur man mäter barnets fot i skobutiken. Följ dessa och låt barnet springa en liten runda i butiken och känna efter. Om det finns en innersula, vilket det finns i en hel del skor, så kan man ta ut den och jämföra den med foten. Då ser man om skon passar. Du mäter längden ner till där tån är som längst.
Om foten är väldigt bred är risken att föräldrar köper för stora skor. På bredden ska foten vara stadig och inte omges av en massa luft, då glider ju foten i sidled. Det är även bra med en snörning som går relativt långt upp, eftersom du då kan anpassa skon mer efter foten.
Till barn som har lärt sig gå och upp till 6-7 års ålder ska man först och främst tänka på vad de ska använda skorna till.
– Tyvärr ser man alltför ofta i vintertid barn som springer runt i varmfodrade gummiförstärkta kängor som man bara sticker ner fötterna i. I dessa kängor/stövlar glider fötterna bara runt, vilket gör att barnen inte tycker att det är kul att springa eller röra på sig, säger Henrik Nielsen.
Vanligaste felen med skor till barn:
Ja, i väldigt ung ålder när man har gått väldigt lite med skorna, men annars nej. Man har olika gångstil och sliter på olika sätt.
De som t.ex. har väldigt breda eller smala fötter kan få hjälp med något som man kallar bekvämsko. Gå till ortopeden och säg att du inte hittar några skor som passar till ditt barn. Landstinget beställer då (i vissa fall) t.ex. extra breda skor och tar ut en egenavgift. Skorna är tillverkade men finns inte i skobutikerna eftersom efterfrågan är för liten.
Höst/Vinter:
Barnen bör ha ett par ordentliga kängor/stövlar. Det finns kängor där man kan ta ut innerskon och ställa på tork. Eller så köper man en sko som är vattenavvisande. Gore-Tex-kängor har en bra fotmiljö. De sitter ordentligt på foten, andas och är vattenavvisande. Tyvärr är detta ju en kostnadsfråga för föräldrarna.
Strumpor bör allra helst vara av naturmaterial som t.ex. yllestrumpor som absorberar fukt utan att det blir kallt. De ska vara elastiska och inte sitta för löst. Och är det riktigt kallt är det bättre att ha dubbla strumpor istället för en tjock. Då kan foten andas mellan skikten. I vanliga syntetstrumpor har fotsvetten ingenstans att ta vägen och barnet fryser direkt om foten.
Vår/Sommar:
Allra bäst är en skinnsko t.ex. så kallad street- eller jympasko. Skor av syntetmaterial andas inte, man blir fuktig om fötterna och riskerar svampbildningar. Ska man använda en sandal går det bra med ett syntetmaterial som tål väta.
Gummistövlar:
Kan vara bra om man ska ut och plaska i pölar och så. Men det är ingen lekstövel som man ska springa runt med, gummistövlar sitter inte särskilt bra på foten. Ska barnet leka mer aktivt ska det vara skor som man kan spänna åt.
Inneskor:
När du kommer till skolan bör du byta till inneskor. Använd sandaler så fötterna kan andas. Det finns ingen allroundsko.
Sportskor (ex innebandy, fotboll):
Välj gärna en skinnsko. En syntetsko anpassar sig inte på samma sätt efter foten.
Läderskor som är framställda på ett miljövänligt sätt, och utan utnyttjande av fattiga arbetare vid t.ex. den farliga garvningsprocessen, är dock ingen självklarhet.
Författare: Annika Persson, journalist
Uppdaterad mars 2021: Trygg-Hansa
Fotterapeuten Sigrid Viklund ger följande tips hur du ska vårda ditt barns fötter:
Läs mer om fotsvamp och andra svampinfektioner hos barn.
När kan barnet börja sitta i babysitter? Och hur väljer man en bra sådan? Fakta och tips hittar du här.
En barnförsäkring ger dig ekonomisk ersättning om en olycka eller sjukdom skulle orsaka fysiska eller mentala nedsättningar hos ditt barn. Läs mer här om varför en barnförsäkring är så viktig.
Barnvagnar är lätta att stjäla och att sälja vidare som begagnade. Satsa på märkning, vajerlås och sparade kvitton.
Vad händer om ditt barn råkar skada sig på fotbollsplanen? En privat barnförsäkring kan ge ett ekonomiskt tillskott om du måste vara hemma och ta hand om ditt barn eller om ditt barn får bestående besvär efter skadan. Efter att Felicia brutit benet får hennes familj till exempel ut totalt 15 700 kronor från sin barnförsäkring.