Till innehållet
Familjen

Bra och dåliga babysitters

När barnet är mellan en och två månader gammalt börjar det kunna sitta kortare stunder i babysitter.

Många modeller håller dock inte måtten för de internationella säkerhetskraven. De välter för lätt, klarar inte större tyngd eller medför risk för att barnet ska klämma sig.

De tester som görs visar att ett högre pris ingalunda garanterar en säker babysitter. Testvinnaren för några år sedan var modellen Bouncer från företaget Svan, den enda som inte fick några anmärkningar alls vid genomgång.

Men de flesta andra fick bakläxa: En babysitter riskerade att välta, en annan var för klen och vek sig mot golvet vid en tyngd på 15 kilo vid en viss inställning av ryggstödet. Många hade inte godkänd bruksanvisning på svenska, saknade varningstexter eller innebar klämrisk för små fingrar.

Barnsäkerhetsexperter på Konsumentverket vill, trots anmärkningarna, inte gå så långt som att avråda från att köpa någon speciell babysitter. Oavsett vilken babysitter man väljer är det viktigt att den monteras och används riktigt.

I en genomgång från 2016 testade sajten Bäst-i-test vad barnfamiljer tyckte om sex olika olika babysitters. Inga säkerhetstest gjordes men föräldrarna fick sätta betyg vad gällde funktion, klädsel och gung. Här vann modellen BabyBjörn Balance Soft. Man recenserar bland annat också modellen Nuna Leaf som gungar i sidled som en vagga, vilket vissa barn verkar gilla. Likaså lättskötta Bumbo Babysitter av modellen pottstol som dock kräver ett mer aktivt sittande under kortare stunder.

Uppdaterad mars 2017

Text:Åsa Fagerström, medicinjournalist

Några goda råd

Innan du köper babysitter - googla fram de senaste texterna hos Testfakta och Råd & Rön eller Konsumentverket. Sådana tester görs dock inte varje år.

  • Ha alltid barnet under uppsikt och se till att barnet är ordentligt fastspänt.
  • Sittvinkeln får inte vara får stor, aldrig mer än 80 grader eftersom barnets huvud då riskerar att falla framåt.
  • Undvik att barnet sitter mycket länge, ryggen kan ta skada.
  • Ställ aldrig babysittern på ett bord.

När kan babyn sitta själv?

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring