När barnet är mellan en och två månader gammalt börjar det kunna sitta kortare stunder i babysitter.
Många modeller håller dock inte måtten för de internationella säkerhetskraven. De välter för lätt, klarar inte större tyngd eller medför risk för att barnet ska klämma sig.
De tester som görs visar att ett högre pris ingalunda garanterar en säker babysitter. Testvinnaren för några år sedan var modellen Bouncer från företaget Svan, den enda som inte fick några anmärkningar alls vid genomgång.
Men de flesta andra fick bakläxa: En babysitter riskerade att välta, en annan var för klen och vek sig mot golvet vid en tyngd på 15 kilo vid en viss inställning av ryggstödet. Många hade inte godkänd bruksanvisning på svenska, saknade varningstexter eller innebar klämrisk för små fingrar.
Barnsäkerhetsexperter på Konsumentverket vill, trots anmärkningarna, inte gå så långt som att avråda från att köpa någon speciell babysitter. Oavsett vilken babysitter man väljer är det viktigt att den monteras och används riktigt.
I en genomgång från 2016 testade sajten Bäst-i-test vad barnfamiljer tyckte om sex olika olika babysitters. Inga säkerhetstest gjordes men föräldrarna fick sätta betyg vad gällde funktion, klädsel och gung. Här vann modellen BabyBjörn Balance Soft. Man recenserar bland annat också modellen Nuna Leaf som gungar i sidled som en vagga, vilket vissa barn verkar gilla. Likaså lättskötta Bumbo Babysitter av modellen pottstol som dock kräver ett mer aktivt sittande under kortare stunder.
Uppdaterad mars 2017
Text:Åsa Fagerström, medicinjournalist
Innan du köper babysitter - googla fram de senaste texterna hos Testfakta och Råd & Rön eller Konsumentverket. Sådana tester görs dock inte varje år.
En barnförsäkring ger dig ekonomisk ersättning om en olycka eller sjukdom skulle orsaka fysiska eller mentala nedsättningar hos ditt barn. Läs mer här om varför en barnförsäkring är så viktig.
Barnvagnar är lätta att stjäla och att sälja vidare som begagnade. Satsa på märkning, vajerlås och sparade kvitton.