Alla babyskydd och bilbarnstolar som säljs i Sverige är godkända ur säkerhetssynpunkt. Men vissa är säkrare än andra – och definitivt mer praktiska. Här kommer våra tips och råd om hur du väljer rätt bilbarnstol.
Att skydda det viktigaste vi har i livet, våra barn, är en självklarhet. Men trots detta kan valet av bilbarnstol vara svårt. Alternativen är många och förutom den höga säkerheten som högsta prio baseras valet även på personliga preferenser som din bil, ditt behov och självklart ditt barn.
Det är otroligt viktigt att läsa manualen för din bil för att säkerställa vilka positioner i bilen som en bilbarnstol kan installeras på. Och kom ihåg, installerar du en bakåtvänd bilbarnstol i framsätet – stäng alltid av airbagen då den kan utgöra en säkerhetsrisk.
Vissa stolar fungerar bra i vissa bilmodeller och sämre i andra beroende på hur stor bilen är, hur den är utformad eller andra faktorer. En påläst säljare kan ibland ge svar. Be annars att få prova när du ska köpa stol.
Ifall du köper en begagnad stol är det som med hjälmar: den får inte ha varit med om någon olycka. Vid en olycka kan nämligen osynliga skador och sprickor uppstå, som gör att bilbarnstolen inte längre är säker.
Under barnets uppväxt behövs fyra olika typer av bilskydd: babyskydd, bakåtvänd bilbarnstol, bältesstol (framåtvänd) och bälteskudde. Babyskyddet används direkt från födseln och byts ut till en bakåtvänd bilbarnstol när barnet är runt nio månader gammalt och kan sitta upprätt. Bilbarnstolen används sedan tills barnet vuxit ur den (ungefär vid sex till sju års ålder) och byts då ut till en bälteskudde.
Läs mer om att förebygga olyckor när barn åker bil.
Det finns huvudsakligen två typer av installationsmöjligheter för bakåtvända bilbarnstolar. Antingen installeras de med hjälp av så kallade ISOFIX-fästen eller så är de bältesmonterade vilket innebär att installationen sker med hjälp av bilens bälte.
Ur säkerhetssynpunkt skiljer de olika installationsalternativen inte sig åt. Dock kan ISOFIX-installationer upplevas som något enklare vilket också kan minska risken för felaktiga installationer.
Det är viktigt att hålla koll på vilka bilbarnstolar som är plustestade av VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut). Plustestet är en frivillig kompletterande provning till godkännandet, och det tuffaste testet som finns. Testet mäter bland annat bilstolarnas säkerhet utefter kortare bromssträcka, högre hastighet och mätning av nackkrafter.
Den oberoende testsajten Bäst-i-test har under 2022 testat ett brett urval av bakåtvända bilbarnstolar och babyskydd. Alla stolar i testet är krocktestade och godkända för användning i Sverige. Fokus i testet har legat på aspekter som montering, användning och funktion. Stolen ska vara lätt att installera, kunna användas länge och ha rätt funktioner för bilresan.
Nedan finns en sammanfattning av testets topp fem-stolar och skydd. När det gäller bilbarnstolarna (ej babyskydden) är samtliga dessutom plustestade via VTI.
Bakåtvänt i baksätet eller i framsätet, hur åker egentligen barnet säkrast? Se filmen och ta del av lagar, regler och goda råd.
Många barn åker bil så gott som dagligen. Det är alltid viktigt att tänka på hur vi gör bilturen så säker som möjligt, för att minska skaderisken om olyckan skulle vara framme.
Många kommer i bil. Några cyklar eller går. Andra åker buss. Hur man tar sig till skolan varierar. Men forskning visar att det är först vid cirka 12 års ålder som barn kan förväntas klara sig på egen hand i trafikerade miljöer. Och för att bli trygga barn i trafiken behöver de öva.