Bilbarnstolar – stort test hjälper dig att välja rätt

Alla babyskydd och bilbarnstolar som säljs i Sverige är godkända ur säkerhetssynpunkt. Men vissa är säkrare än andra – och definitivt mer praktiska. Råd & Röns test av babyskydd och bilbarnstolar hjälper dig att välja rätt.

 

Att välja rätt bilbarnstol handlar inte bara om modellen – minst lika viktigt är det att läsa instruktionsboken. När barn som suttit i barnstol skadas vid krock beror det inte sällan på att stolen lossnat på grund av felaktig montering. En bilbarnstol kräver oftast en förankring under bilens säte plus att man fäster den med bilens bälte. Ibland behövs ett medföljande stödben för att stolen ska sitta bra.

 

Till vissa stolar erbjuds så kallade Isofix-fästen som gör dem enklare att montera. För babyskydd som plockas in och ut ur bilen är detta det säkraste alternativet för att stolen alltid ska hamna rätt.

 

För att krångla till saken ytterligare fungerar vissa stolar bra i vissa bilmodeller och sämre i andra, beroende på till exempel hur stor bilen är eller hur den är utformad. En påläst säljare kan ibland ge svar. Be annars att få prova när ni ska köpa stol!

 

Ifall ni köper en begagnad stol är det som med hjälmar: den får inte ha varit med om någon olycka. Vid en olycka kan nämligen osynliga skador och sprick0r uppstå, som gör att den inte längre är säker.

 

Råd & Röns tester fokuserar på säkerhet

 

I ett test från Råd & Rön 2017 provades 26 babyskydd (0–9 månader), 9 bilbarnstolar (ca 7 månader–4 år) och 19 bältesstolar (4–5 år och uppåt).

 

Testerna gällde främst stolarnas säkerhet vid krock, men man tittade även på en rad andra saker; hur rymliga stolarna var, om de var lätthanterade och huruvida materialen innehöll mycket miljögifter.

 

Bäst i Råd & Röns test är Cybex Aton 5 (ca 2 300 kr), Maxi-Cosi Pebble Plus (ca 2 800 kr) och Maxi-Cosi Pebble Plus Isofix bas (ca 5 000 kr). Samtliga modeller får 79 poäng.

 

Råd & Röns krocktester är mycket tuffare än vad standarden kräver. Bland annat har Råd & Rön en hårdare frontalkrock. De simulerar också sidokrockarna som de brukar se ut i verkligheten: något snett från sidan och inte rakt från sidan.

 

Men det är inte alla stolar som får godkänt. Råd & Rön konstaterar att sämst klarar sig Recaro Optia som i frontalkrocktestet lossnar från sitt fäste och slungas genom luften tillsammans med testdockan. Recaros stol får fortfarande säljas, men företaget har efter testet valt att inleda ett frivilligt återkallningsprogram av den aktuella modellen, enligt Råd & Rön.

 

Även stolen Nuna Rebl gick sönder i krocktestet. En av svetsningarna i stolens metallram brast, vilket gör att barnet inte skyddas som det ska.

 

Det finns även andra stolar som får låga betyg i Råd & Röns test. Diono Radian 5 är också så svår att hantera och montera i bilen att risken är stor att det blir fel vilket kan äventyra säkerheten, konstaterar tidningen. För de två modellerna Joolz iZi Go Modular och Joolz iZi Go Modular + bas är det stolarnas höga innehåll av flamskyddsmedel i tyget som drar ned betyget.

 

Mer om Råd & Röns tester av bilbarnstol (betalvägg).


Hyra stol går också bra

 

En del föräldrar väljer att hyra bilbarnstol istället för att köpa, och byta stol allt efter det att barnet växer. En del försäkringsbolag och återförsäljare hyr ut bilbarnstolar av olika slag.

 

TryggHansa hyr inte ut skydd eller stolar, men har ett antal produkter i Trygg-Hansas säkerhetsshop.

 

Mer info hittar du här:

 

Hos NTF – Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande hittar du massor och frågor och svar om babyskydd och bilbarnstolar.

 

Mer tips, fakta och expertsvar: