Slipp stölder och få en bra start efter sommarlovet

Efter sommarlovet är det dags för skolstart och många barn och unga är fyllda med förväntan inför det nya skolåret. Som förälder finns det mycket att tänka på vid terminsstarten – till exempel att minska risken för att ditt barn ska råka ut för en stöld. För att hjälpa dig som förälder har Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, tagit fram 8 tips att tänka på under skolterminen.

 

Idag har många elever dyra smarttelefoner, surfplattor, märkeskläder och datorer i skolan – alla populära saker för tjuvar. Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, har listat sina främsta tips på vad du som förälder och ditt barn kan tänka på inför skolstarten för att minska risken att ditt barn blir bestulet på något värdefullt.

 

– Ett barns ryggsäck innehåller idag ofta både surfplattor, telefon och dator som tillsammans kan vara värda flera tusen kronor. Dessa prylar lämnas ofta obevakade i omklädningsrum och skolkorridorer, det krävs inte mycket för att någon ska sno åt sig barnens värdesaker. Genom att göra ditt barn uppmärksam på värdet av sina saker och uppmuntra det att vara uppmärksam tror jag att många stölder kan förebyggas, säger Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

 

Som förälder bör du se till att barnens prylar är namnmärkta och försäkrade, samt att ”hitta”-funktionen är påslagen på barnens mobiler, hörlurar och plattor.

 

– Se till att spara alla kvitton och dokumentera alla värdefulla kläder, väskor och teknikprylar, så går det snabbare att få hjälp från ditt försäkringsbolag om olyckan väl skulle vara framme, säger Alexandra Björnsson.

 

Expertens tips inför skolstarten:

 

 1. Prata med barnen om deras eget ansvar

  Att få barnen att inse vikten av eget ansvar när det kommer till hantering av deras dyra ägodelar. Lär barnen hur de ska tänka i form av rutiner, hur saker bör hanteras varsamt och vad konsekvenserna av ansvarslöst beteende kan vara.

 2. Ta med väskan in i gymnastiksalen

  Många saker försvinner under gymnastiklektionen då barnen lämnar sina saker i obevakade i omklädningsrummen. Be därför era barn ta med sin väska in i gymnastiksalen om den inte går att låsa in.

 3. Skaffa hänglås och ta med sakerna hem

  Det är vanligt att man slarvar med hänglås i skolan, alternativt har dåliga lås som lätt går att sparka, dyrka eller knipsa upp. För den som är rädd om sina saker kan det därför vara värt att investera en extra slant i ett bättre hänglås. För säkerhets skull är det ändå bäst om barnen tar med sig sina värdefulla ägodelar hem istället för att lämna kvar dem i skåpet eller klassrummet över natten.

 4. Fortsätt märka upp

  Under förskoleåldern märker man ofta upp sina barns saker. Det bör man även fortsätta med längre upp i åldrarna för att det ska vara tydligt vems ägodelen är. Man kan också köpa skal, fodral och annat till sina saker för att de ska särskilja sig från de andra barnens saker.

 5. Slå på ”hitta-funktioner”

  Idag finns så kallade ”hitta-funktioner” på de flesta elektronikprylarna, till och med hörlurar. Se till att de tjänsterna är aktiverade så kan ni enkelt hitta borttappade saker.

 6. Dubbelkolla försäkringen

  Se till att ditt barns värdesaker innefattas i din försäkring. Både om de tappas bort eller stjäls, men också om något skulle gå sönder. Kontakta ert försäkringsbolag och se till att ni har en så kallad ”drulleförsäkring”. Vissa skolor lånar ut datorer och paddor till barnen. Kolla vad som gäller om dina barn skulle tappa bort eller skada dessa värdesaker.

 7. Glöm inte att anmäla till skolan

  Ofta är man snabb med att anmäla till polisen och försäkringsbolag om ens barn får något stulet eller rent av blir rånade. Att polisanmäla är helt rätt, men glöm inte att anmäla händelsen till skolan, så att personalen har möjlighet att vidta åtgärder som hindrar liknande saker från att hända i framtiden.

 8. Nyckelbrickor och MärkDNA

  Många känner till att man kan skaffa identifierande nyckelbrickor till hemnyckeln som ökar chansen att få tillbaka den om den kommer bort. Numera finns det också möjlighet att märka allt från dator till cykel med så kallad MärkDNA, som ökar chansen att de kommer tillbaka om polisen griper tjuven.