Familjen

Slipp stölder och få en bra start efter sommarlovet

Har ditt barn med sig några värdesaker till skolan? Som förälder finns det mycket att tänka på vid terminsstarten – till exempel att minska risken för att ditt barn ska råka ut för en stöld. För att hjälpa dig som förälder har Trygg-Hansa tagit fram 8 tips att tänka på under skolterminen.

ung kille med smartphone i soffan

Idag har många elever dyra smarttelefoner, surfplattor, märkeskläder och datorer i skolan – alla populära saker för tjuvar. Genom att göra ditt barn uppmärksamt på värdet av sina saker och uppmuntra det att  hålla koll på dem kan vissa stölder förebyggas. Som förälder kan du också namnmärka barnens prylar och slå på ”hitta”-funktionen på barnens mobiler, hörlurar och plattor.

För försäkringens skull behöver du också spara alla kvitton och dokumentera alla värdefulla kläder, väskor och teknikprylar. Då går det snabbare att få hjälp från ditt försäkringsbolag om olyckan väl skulle vara framme. 

Trygg-Hansas tips inför skolstarten:

1. Prata med barnen om deras eget ansvar

Försök att få barnen att inse vikten av eget ansvar när de hanterar dyra ägodelar. Lär barnen hur de ska tänka i form av rutiner, hur saker kan hanteras varsamt , var de ska förvara dem och vad konsekvenserna av oförsiktigt beteende kan vara.

2. Ta med väskan in i gymnastiksalen

Många saker försvinner under gymnastiklektionen då barnen lämnar sina saker i obevakade i omklädningsrummen. Be därför era barn ta med sin väska in i gymnastiksalen om den inte går att låsa in.

3. Skaffa hänglås och ta med sakerna hem

Det är vanligt att man slarvar med hänglås i skolan, alternativt har dåliga lås som lätt går att sparka, dyrka eller knipsa upp. För den som är rädd om sina saker kan det därför vara värt att investera en extra slant i ett bättre hänglås. För säkerhets skull är det ändå bäst om barnen tar med sig sina värdefulla ägodelar hem istället för att lämna kvar dem i skåpet eller klassrummet över natten.

4. Fortsätt märka upp

Under förskoleåldern märker man ofta upp sina barns saker. Det bör man även fortsätta med längre upp i åldrarna för att det ska vara tydligt vems ägodelen är. Man kan också köpa skal, fodral och annat till sina saker för att de ska särskilja sig från de andra barnens saker.

5. Slå på ”hitta-funktioner”

Idag finns så kallade ”hitta-funktioner” på de flesta elektronikprylarna, till och med hörlurar. Se till att de tjänsterna är aktiverade så kan ni enkelt hitta borttappade saker.

6. Dubbelkolla försäkringen

Se till att ditt barns värdesaker omfattas av din hemförsäkring. Både om de tappas bort eller stjäls, men också om något skulle gå sönder. Kontakta ert försäkringsbolag och se till att ni har en så kallad ”drulleförsäkring”, som ofta är ett tillägg. Vissa skolor lånar ut datorer och paddor till barnen. Kolla vad som gäller om dina barn skulle tappa bort eller skada dessa lånade värdesaker.

7. Glöm inte att anmäla till skolan

Ofta är man snabb med att anmäla till polisen och försäkringsbolag om ens barn får något stulet. Att polisanmäla är helt rätt, men glöm inte att anmäla händelsen till skolan, så att personalen har möjlighet att vidta åtgärder som hindrar liknande saker från att hända i framtiden.

8. Nyckelbrickor och MärkDNA

Många känner till att man kan skaffa identifierande nyckelbrickor till hemnyckeln som ökar chansen att få tillbaka den om den kommer bort. Numera finns det också möjlighet att märka allt från dator till cykel med så kallad MärkDNA, som ökar chansen att de kommer tillbaka om polisen griper tjuven.  Du kan hitta mer information om MärkDNA hos Stöldskyddsföreningen.

Försäkra ditt hem

Bränder, vattenskador, översvämningar och inbrott. Hemförsäkringen gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem.

Läs mer och teckna hemförsäkring