Våren gör intåg med varmare temperaturer och barn som söker sig utomhus för lek. Följ med barnen ut och håll uppsikt så att leken inte bara blir rolig utan också säker!
När vårsolen äntligen börjar värma tar många föräldrar fram barnens cyklar ur förråden. Att barnet har en cykel i rätt storlek minskar olycksrisken. Se till att barnet når marken med båda fötterna när det sitter på sadeln.
Barn under 15 år ska enligt lag ha cykelhjälm. Välj en CE-märkt cykelhjälm med grönt spänne. Barn kan nämligen cykla en sväng för att sedan börja leka vid en klätterställning eller ett träd. Om barnet skulle fastna löser det gröna spännet ut, så att barnet aldrig kan bli hängande.
Många barn släpps ut i trafiken på egen hand alldeles för tidigt. Forskning visar att barn är mogna för det först i tolvårsåldern och då bara om trafiksituationen är relativt okomplicerad. Som förälder bör man därför följa med ut och cykla tillsammans med barnen i en säker och lugn miljö.
Att barnen klättrar, gungar och åker rutschkana på lekplatser är ett enkelt och uppskattat sätt för barnen att röra på sig. Men även på platser som är utformade för just lek är det viktigt att följa med ut och hålla uppsikt över barnen. Lägg bort telefonen.
Det gäller speciellt vid höga höjder på klätterställningar och rutschkanor där det finns risk för fallolyckor. Omkring hälften av alla barn som behöver uppsöka akutsjukvård gör det till följd av en fallolycka.
Även studsmattesäsongen är på ingång. Den vanligaste olycksorsaken på en studsmatta är att för många barn hoppar tillsammans, vilket kan leda till krockar eller okontrollerade fall utanför mattan.
Det är viktigt att du som förälder kontrollerar att hoppandet går rätt till för att minska risken för skador. Det finns flera enkla åtgärder, såsom kantskydd och säkerhetsnät. Men allra viktigast för att undvika krockskador är att begränsa antalet barn på studsmattan: en åt gången räcker!
På lekplatsen:
För cyklande barn:
På studsmattan:
Statistik från Socialstyrelsen visar att åtta av tio skador på barn inträffar under barnets fritid. 120 000 barn uppsöker akutsjukvård varje år.
Reflexer som blivit repiga och slitits av värme och vatten fungerar dåligt. Så här kollar du om barnets reflexer ger tillräckligt skydd på mörka vägar.
En barnvagn är en stor investering för de flesta – och självklart vill man göra allt för att den inte ska bli stulen. Att ha ett lås till vagnen är ett första steg, men det finns fler knep som skyddar din vagn mot stölder.
Bakåtvänt i baksätet eller i framsätet, hur åker egentligen barnet säkrast? Se filmen och ta del av lagar, regler och goda råd.