Fallolyckor är vanliga bland små barn

Har du ett litet barn som gillar att klättra? Se upp för de farligaste fallolyckorna och få koll på vad du kan göra för att hindra dem från att hända.

 

Varje år drabbas drygt 60 000 barn av skador i hemmet som är så pass allvarliga att de behöver söka akut sjukvård. Av dem råkar 11 000 barn ut för fallolyckor, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

 

Att ramla är framför allt det vanligaste sättet att skada sig allvarligt på bland barn i åldrarna ett till tre år. När de börjar lära sig att gå vill de ofta klättra upp på möbler, våningssängar eller gå i trappor, vilket ökar risken för fallolyckor.

 

– Hemmet upplevs som en trygg plats men det är faktiskt här flest olyckor sker för små barn. Som förälder bör man göra allt för att ge barnet en trygg och säker miljö hemma. Mitt råd är att i huvudsak fokusera på de risker som kan leda till allvarliga skador, det finns flera enkla åtgärder som gör stor skillnad, säger Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert, Trygg-Hansa.

 

Att montera en trappgrind både upptill och nertill i trappor är en nödvändig åtgärd. Men den absolut bästa åtgärden för fallolyckor är att hålla uppsikt när barnet utforskar och utvecklar sina motoriska färdigheter.

 

– Kom bara ihåg att barn måste få vara barn och att det viktigaste är att eliminera de olyckor som kan ge de allvarligaste konsekvenserna, säger Alexandra Björnsson.

Barnens försäkringsexperts sju viktigaste råd

 

  • Lämna aldrig barnet på skötbordet! Byt gärna blöjor på golvet.
  • Montera en trappgrind både upptill och nertill i trappor.
  • Sätt säkerhetsspärrar på fönster och på balkongdörrar.
  • Ta bort stolar eller pallar på balkongen som barnet kan klättra på.
  • Ha koll på om det finns något hemma som barnet kan klättra på med risk för att ramla ner som bokhyllor eller våningssängar.
  • Om barnet sover i föräldrarnas höga säng, bädda runt barnet och lägg gärna mjuka kuddar på golvet om underlaget är hårt.
  • Kontrollera hur stabil barnstolen är och om barnet kan klättra i och ur själv. Ett tips är att lägga ner stolen mellan måltiderna om barnet tycker om att klättra upp själv.

För barn mellan fyra och sex år sker fler fallolyckor utomhus; vid lek och spring, fall från gungor, klätterställningar, studsmattor eller träd, vid cykling och bollekar.

 

Fallolyckorna svarar för ungefär hälften av alla olyckstillbud för barn upp till 6 år.

 

Öppna sår, frakturer och hjärnskakningar är vanliga skador vid fall.

 

Uppdaterad oktober 2022

Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert