Familjen

Cykla säkert

Temperaturen stiger, gatorna sopas fria från grus och barnens cyklar tas fram ur förråden. Att cykla är roligt och ger bra motion. Som förälder kan du hjälpa ditt barn till ett säkrare cykeläventyr genom att till exempel använda hjälm och välja en lagom storlek på cykeln.

Cykling är inte bara ett säkert vårtecken, det är även en av de vanligaste orsakerna till att barn skadar sig. Varje år skadas tusentals barn så allvarligt att de tvingas uppsöka sjukhus. Den mest olycksdrabbade perioden är av naturliga skäl mellan april och oktober och de mest utsatta kroppsdelarna vid cykelolyckor är armbågar, underarmar, handleder, knän och huvud. Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, ger här viktigt tips på ett antal säkerhetsåtgärder att vidta innan du släpper iväg ditt barn på cykeln.

Att lära sig cykla

Det är bra att introducera barnen till cykling tidigt; vid ungefär ett och ett halvt års ålder brukar barn vanligen kunna börja använda en trehjuling. När barnet är cirka tre år kan det vara lämpligt att ersätta trehjulingen med en springcykel för att öva upp balansen innan det lär sig cykla ordentligt. Vid fem till sex års ålder är de flesta barn mogna för en tvåhjuling och som förälder bör du då springa bakom och hålla i pakethållaren – detta för att undvika stödhjul som ger barnet en falsk känsla av balans.

Tänk på att inte köpa en för stor cykel till ditt barn. När barnet sitter på sadeln ska båda fötterna nå ner till marken. Barn har svårt att koordinera hand- och fotrörelser, vilket gör att det är bäst om cykeln har fotbroms. Cykeln behöver däremot inte ha växlar, eftersom barnet kommer att ha fullt upp med att hålla balansen.

Barn ska heller inte cykla i trafiken på egen hand. Forskning visar att barn inte är mogna för det förrän i tolvårsåldern och då bara om trafiksituationen är relativt okomplicerad.

Använd rätt hjälm

Det är inte bara på cykeln som olyckor kan ske, som förälder gäller det även att minimera risker i anslutning till cyklingen.

– Mindre barn cyklar ofta en sväng, leker sen lite, klättrar och återvänder till cykeln – med hjälmen på hela tiden. Därför är det särskilt viktigt att den cykelhjälm barnet använder inte medför fara om barnet exempelvis faller ned från en klätterställning eller ett träd och blir hängande. Till alla barn under sju år rekommenderar jag en CE-märkt cykelhjälm med grönt spänne som löser ut vid tryck, säger Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Många cykelolyckor som slutar på sjukhus skulle kunna undvikas genom något så enkelt som en cykelhjälm. Det är idag lag på att barn upp till 15 år ska använda hjälm när de cyklar. Små barn har oftast hjälm men när de blir äldre minskar tyvärr användningen drastiskt.


Uppdaterad april 2021

Tips för säker cykling:

  • Barn upp till sju år ska använda en särskild småbarnshjälm med grönt spänne som löser ut vid tryck och hjälmen ska vara CE-märkt.
  • Vänta med tvåhjuling tills dess att barnet är ungefär fem-sex år.
  • Köp inte en för stor cykel som barnet kan ”växa i”. När barnet sitter på sadeln ska båda fötterna nå ned till marken.
  • Vid tre års ålder kan det vara lämpligt att byta trehjulingen mot en springcykel för att öva upp balansen innan barnet lär sig cykla på riktigt.
  • Kontrollera att pedalerna har en räfflad yta, så att inte foten halkar av.
  • Cykeln måste enligt lag ha ringklocka.
  • På en barncykel behövs lyse bara om den ska användas när det är mörkt. Då behöver den också ha vit reflex fram och röd bak samt vita eller orangegula på sidorna.
  • En hög vimpel på cykeln kan vara bra för att barnet ska synas lite bättre i trafiken.
  • Cykeln skall ha kedjeskydd. Om du skjutsar barnet på din cykel skall du även ha ekerskydd.
  • Först vid ungefär 12 år är barn generellt sett mogna för att cykla i trafik.