Till innehållet
Familjen

Byt ut gamla reflexer

Fyra av tio trafikolyckor där gående blir påkörda inträffar när det är mörkt, eller i skymningen. Att använda reflexer är ett enkelt och billigt sätt att synas i mörkret, och att minska risken för olycka.

Tänk på att reflexer är en färskvara - byt ut dem eller sätt på några nya så syns ditt barn bättre i trafiken!

Normal livslängd för reflexer är tre år, men redan efter ett år kan de ha tappat väsentligt i reflektionsförmåga. Det kan alltså vara en god idé att köpa nya reflexer inför varje vinter.

Reflexen syns på över 100 meters håll

Föraren i en bil med halvljus kan upptäcka en person med mörkare kläder på 20-30 meters avstånd, med ljusa kläder på 60 meter om sikten är god. Men den som bär reflex syns redan på 125 meters avstånd.

På vintern blir bilarnas bromssträcka dessutom längre än normalt, upp till fyra gånger så lång som vid ett bra sommarväglag.

Hårda brickor reflekterar bäst

Barn under sex år har ofta kläder med reflekterande material eller fastsydda reflexer, och bland barn mellan sex och tio år är det vanligt att sätta på tillfälliga reflexband och reflexväst. Det visar undersökningar som gjorts av Barnolycksfallsfonden och Trygg-Hansa.

Men bland barn över tio år är reflexerna inte längre lika självklara, och det är just i åldern 10-12 som dödsolyckorna ökar.

Bara hälften av alla barn använder reflexer i form av hårda brickor - den typ av reflex som reflekterar ljus allra bäst.

Repor, värme och vatten förstör reflexen

Ligger en reflex i fickan tillsammans med t ex småpengar blir den snart repig och tappar mycket av sin reflexförmåga.

Om reflexerna utsätts för värme (till exempel i en varm bil) kan viktiga optiska delar förstöras. Ifall vatten kommer in i reflexen kan reflektionsförmågan också förstöras.

Så här kontrollerar du en gammal reflex:

Häng upp den gamla reflexen och en ny reflex i ögonhöjd ett mörkt rum. Lys på reflexerna med en ficklampa från ca fyra meters avstånd.

Om den gamla reflexen syns betydligt sämre än den nya är det dags att byta ut den.

Så syns ditt barn på mörka vägar

  • Skaffa flera reflexer och byt dem vid varje mörkersäsong.
  • Se till att barnen alltid bär reflexer i mörker, regn eller dimma. Tänk på att barnen syns mycket dåligt även då de går på en gata med gatubelysning.
  • Hårda reflexer som hänger i ett snöre syns bäst i mörkret, många mjuka reflexer har dålig reflektionsförmåga.
  • Bäst syns reflexerna om de sitter lågt och är i rörelse. Att placera reflexer långt ner på benet eller på armen är därför bra.
  • När du köper reflexer, kontrollera att de är SIS-märkta (svensk standard) eller CE-märkt (europeisk standard).

Text: Åsa Fagerström, journalist