Till innehållet
Familjen

Hur säker är elljusstaken?

Visst är det hemtrevligt med julljus och adventsstjärnor i vintermörkret, men hur säkra är de egentligen?Här får du tips som kan förhindra brännskador eller eldsvådor.

Många barn upptäcker att det är roligt att skruva på lamporna i den fem- eller sjuarmade elljusstaken, så att alltihopa slocknar.

Men skruvar barnet lite för länge kan lampan trilla av och då blottas ett hål som är alldeles lagom för barnfingrar - och strömförande. Martin Gustafsson är inspektör på Elsäkerhetsverket:

– Det är svårt att veta exakt hur farligt det är att peta i en ljusstake. Råkar man hålla i ett element samtidigt, eller stå på något fuktigt, då kan man fastna i växelströmmen och det kan vara dödligt. Barn klarar inte heller lika mycket ström genom kroppen som en vuxen.

I bästa fall klarar sig barnet från ett sådant tillbud med en otäck elstöt.

– Men även en sådan stöt kan vara farlig för den som har något hjärtproblem, tillägger Martin Gustafsson.

Adventsljusstakarna är i regel konstruerade så att spänningen fördelas på antalet ljus, en sjuarmad ljusstake har alltså lite lägre spänning i varje "hål" än en femarmad.

Ljusslingor har oftast en transformator som sätter ned spänningen i hela slingan. En fördel med detta är att spänningen inte stiger i de övriga ljusen ifall enstaka lampor fungerar sämre eller går sönder.

Satsa på säkra stakar

  • Köp CE-märkta ljusstakar, slingor och stjärnor, som uppfyller europeisk säkerhetsstandard.
  • Berätta för barn att man ALDRIG får peta i hål där det finns el. Fast små nyfikna barn kanske inte ens kommit på tanken - känn efter ifall din varning kommer att tas emot som en "intressant idé" - då kan det vara bättre att inget säga men minimera risken på andra sätt. Ställ adventsljusstaken så att barnet inte kan nå den.
  • Se till att det finns jordfelsbrytare i huset, den ska göra så att strömmen bryts om någon skulle sticka fingret i en kontakt eller elljusstake. Inga garantier finns dock för säkerheten. Finns det ingen installerad så köp en portabel.
  • Det kan vara pedagogiskt att välja en ljusstake med strömbrytare på sladden, istället för en som du släcker genom att skruva på lamporna. Då lockas barnet inte lika lätt till att pilla på ljusen i onödan, och man kan skruva fast dem hårdare.

Välj lågenergilampa i fönsterstjärnan

I adventsstjärnan är det viktigt att använda en lampa som inte blir så varm trots att den lyser länge. LED-lampan blir inte lika het som en vanlig glödlampa, och sparar dessutom el.

Om er stjärna är gjord i brandfarligt material, till exempel hemslöjd i spån eller trä, tänk på att den blir allt torrare och mer brandfarlig då den åldras.

Värmeljus och TV-apparater

Lita inte på att värmeljus slocknar av sig själva även om de står i en ljushållare. Det har förekommit bränder som startats av just värmeljus som brunnit ned och satt eld på bordet, eller som flammat upp mot en vägg. Ställ heller aldrig värmeljus på elapparater.

Och har ni en äldre, tjock TV-apparat, ställ aldrig något ovanpå den, och undvik att lägga t ex TV-tidningen där.

Timer till spisen om du är tankspridd

Tankspridd? Vem är det ibland, särskilt i hektiska jultider! Var noga med spisen - en av de absolut vanligaste orsakerna till brand i hemmet är att vi glömmer mat i kastruller som kokar torrt och sedan tar eld. En timer kan vara en bra investering för den tankspridde.

Brandvarnaren kan vara din räddande ängel

Brandvarnare har räddat många liv! Ta en runda runt huset och kolla att era fungerar.

Brandsläckare, helst en på varje plan och strategiskt placerad, ska vara en självklarhet i varje bostad.

Brandfilt är också en klok investering, gärna vid köket eller i närheten av TVn.

Uppdaterad dec 2016

Text: Åsa Fagerström, medicinjournalist

Länkar:

Vet barnen vad de ska göra om brandlarmet går eller om det börjar brinna?

Läs om hur du brandövar hemma.

Behöver du komplettera där hemma? I Trygg-Hansas säkerhetsshop hittar du brandsläckare, brandfilt och brandvarnare.

Mer tips, fakta och expertsvar:

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring