Viktiga vägval i jultrafiken
Under julveckorna är det fler bilar på vägarna än vanligt. Och det märks inte minst i statistiken över hur många fler som råkar ut för trafikolyckor. Väglaget spelar förstås roll, men framför allt är farorna förknippade med vissa vägar och vissa dagar.
Den mest olycksdrabbade dagarna är de stora resdagarna före jul och efter nyår. Så kan du undvika att åka på de mest trafikerade dagarna minskar du risken för en olycka. Planera din bilresa och välj också vägar som är mötesfria, se Trafikverket . Många av de mest olycksdrabbade vägarna saknar mitträcke.
Kör du säkert på vintervägarna?
Ditt eget sätt att köra påverkar givetvis också risken för olyckor. Undvik därför riskabla omkörningar och att bryta dig ur köer. Håll avstånd och tänk på att halt väglag förlänger bromssträckan. Överskrid inte hastighetsbegränsningarna och anpassa farten till väglaget.
Packlistan som räddar dig
Om du skulle fastna i trafiken är det viktigt att ha med rätt utrustning och saker som hjälper dig i en nödsituation. Dessa är:
- Vatten och mat till alla i bilen
- Laddad mobiltelefon och powerbank
- Varma ytterkläder och filtar
- Startkablar
- Snöspade, domkraft och andra verktyg
- Ficklampa, reflexväst och varningstriangel
- Förbandslåda
Placera sakerna rätt
Stuva väskor och saker mot ryggstödet och lastutrymmets sidor. Lägg de tyngsta sakerna underst, i mitten. Se till att ingen lös packning ligger ovanför ryggstöden. Den kan åka fram i bilen vid en kraftig inbromsning och vålla skador.
Tänk på! Kontrollera lufttrycket i däcken om du har packat mycket. Det kan behöva justeras.
Ta tid på dig och planera resan väl
Stress gör de flesta av oss till sämre förare. Starta i tid och ta det lugnt. Turas om att köra om ni är fler som har körkort. Glöm inte att pausa!
Se till att bilen är i form
Det är viktigt att bilen är i bra skick för att köra säkert i vinterväglaget, kolla därför att:
- vinterdäckens mönsterdjup är minst 3 mm
- alla lampor på bilen lyser som de ska
- att spolarvätskan är påfylld och att torkarbladen är i bra skick.
Tänk också på att passa på att laga eventuella stenskott – små stenskott spricker lätt upp i kylan och gör att hela rutan måste bytas. Att reparera stenskottet innan det blir en spricka är bra både för miljön och plånboken!
Håll dig informerad
Håll koll på väderprognoser och trafikinformation, ta dessa på allvar och överväg att vänta med att resa om förhållandena är dåliga. På trafikverket.se kan du hålla dig uppdaterad på trafikläget. Där får du bland annat veta var det pågår vägarbeten och på vilka vägar det är problem med snö.
Källa: Transportstyrelsen
Försäkra dig och familjen
Med vår sjuk- och olycksfallsförsäkring får du och familjen ett bra skydd dygnet runt.