Familjen

Resa med barn som har diabetes

Visst går det resa till solen och värmen med barn som har diabetes - även när de är små.

Med noggranna förberedelser och medvetenhet om riskerna kan resan bli både skön och avkopplande. Här får du tips om vad du ska tänka på.

Diabetes

Sol och varma bad står högt på önskelistan för de flesta barnfamiljer. Och vilken tröttkörd familj med barn som har diabetes vill inte unna sig just detta?

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att en resa till ett land med gassande sol och sköna bad ställer särskilda krav på förberedelser och vaksamhet.

Planera resmålet

Som svensk har man rätt till sjukvård på samma villkor som landets egna medborgare om man vistas i EU/EES-länder och i några andra länder som Sverige har avtal med.

Det betyder att man betalar gällande patientavgifter och följer de regler som gäller i landet när det gäller kostnader m.m. Glöm inte att beställa Europeiska sjukförsäkringskortet - beställs på Försäkringskassans hemsida.

Om du blir sjuk i ett land som Sverige inte har något avtal med kan du inte få dina kostnader ersatta från Försäkringskassan.

Då krävs en privat hem- eller reseförsäkring som täcker kostnaderna för sjukvård.

Om resmålet ligger i ett område med bristfälliga vårdresurser kan det vara tryggt att köpa en charterresa, eftersom reseföretagets personal har ansvar för sina resenärer och ofta har upparbetade kontakter med läkare på platsen.

I fylliga reseguider, som till exempel Rough Guide och Lonely Planet, finns ofta kontaktuppgifter till både privata och offentliga vårdinrättningar. Om man blir sjuk på plats kan man också be personalen på ett lite finare hotell att rekommendera en läkare.

Vissa länder, som Thailand och Malaysia, har sträng narkotikalagstiftning. Då är det viktigt att ha ett intyg från sjukhuset som visar att ditt barn har diabetes och måste ha kanyler.

Kolla med landets ambassad om det räcker att intyget är på engelska. Det kan då också vara klokt att gå på rött - "goods to declare" - för att inga missförstånd ska uppstå med kanylerna.

Läs också på ordentligt om resmålet, till exempel vilka sjukdomar som förekommer, klimat och tillgången på mat och vatten av god kvalitet.

Ambassader och konsulat ger i första hand råd, stöd och information, men i vissa fall även tillfällig finansiell hjälp.

Inför avresan

  • Skaffa antiseptisk gel på Apoteket: Smörj in händerna inför varje måltid, efter kontakt med pengar osv. Lär dig själv och ditt barn att inte stoppa fingrarna i munnen under resan.
  • Ät acidofilustabletter inför och under resan. Då är magen bättre rustad för en ny bakterieflora, kryddad mat m.m.
  • Drickvaccinet Dukoral skyddar mot kolera och även i viss mån mot ”vanlig” turistdiarré.
  • Medel som Imodium, Dimor m.fl. stoppar vid turistdiarré.
  • Er diabetesläkare kan också skriva ut antibiotika mot tarminfektion.
  • Vätskeersättning, druvsocker, febernedsättande medel och glucagon är självklart!

Kolla också övriga vaccinationer som bör tas till just ditt resmål, se till exempel på vaccin.se eller tala med en vaccinationscentral.

Packa ner dubbel uppsättning av alla nödvändiga diabeteshjälpmedel.

Glöm inte reservbatterier till blodsockermätaren och till insulinpumpen, om ditt barn har det.

Kolla att din blodsockermätare klarar de förhållanden som råder på resmålet. Till exempel kan mycket varmt eller fuktigt klimat ställa till problem för både stickorna och själva mätaren.

Sprutor och insulin kan kylas ner i kylskåp på hotellrummet och sedan förvaras i en termos. Den försiktige tar med sig kylskåpstermometer för att kunna kolla att kylskåpet inte är kallare än +2 grader.

Det finns också olika typer av kylfodral att köpa, se till exempel detta kylfodral. Det kan vara lättare att hålla insulinet svalt om man går över till sprutor i stället för pump - badandet underlättas då också.

Tänk på att kostnader för insulin kan vara höga utomlands, så det bästa är att ta med sig ordentligt med insulin i reserv om en del blir förstört, tappas bort eller blir stulet.

Fördela insulinet och andra hjälpmedel i flera kollin. Lägg inte insulin i det incheckade bagaget på flyget, det kan förstöras i det kalla bagageutrymmet.

Kolla också om en kompletterande allriskdel till din hemförsäkring ger dig ökad trygghet, till exempel för ersättning för inköp av förstört eller förkommet insulin under resan.

Om du köper insulin utomland: Kolla att det är samma styrka på insulinet som hemma (U100).

Ta insulinet först när maten kommer

Ta inte insulin innan maten verkligen bärs ut på flyget. Oförutsedda händelser kan försena serveringen. Även om resan sker på natten kan det vara klokt att inte ta nattinsulin, utan endast måltidsinsulin under själva resan.

Både flyg- och bussresor kräver ofta lite mer insulin än hemma. Å andra sidan kan det vara klokt att hålla blodsockret något högre än normalt.

Vid flygresor uppkommer ofta luftbubblor i insulinampullen. Tryck i så fall ut dem innan ni tar den första insulininjektionen efter landning.

När ni kommit fram: Lägg inte insulinet i bussens eller bilens bagageutrymme. Det kan bli mycket varmt!

I främmande land

Hög temperatur, starkt solljus och skakningar medför risk att insulinet förstörs.

Redan vid +25 grader kan problem uppstå. Går temperaturen över +30 grader ska insulinet kylförvaras. Skadat insulin blir grumligt och ibland brunaktigt.

Insulinbehovet sjunker ofta i stark värme. Ta mindre doser och var vaksam på blodsockernivån.

Drick vatten varje eller varannan timme. Vätskebrist påverkar både upptagningen av insulin och allmäntillståndet, t.ex. med minskad aptit som följd. Köp vatten på flaska - och kolla alltid att förseglingen vid korken inte är bruten.

Noggrann hygien och kloka födoval är A och O för att undvika magproblem.

Observera att man måste fortsätta att ta insulin även om man inte äter, annars kommer insulinbristen att förvärra tillståndet (ketoner i urinen och syraförgiftning).

Det kan vara klokt att ringa till sin diabetesläkare i Sverige för att rådgöra om doseringen av insulin om magen slutar fungera.

Om du eller ditt barn får problem med magen: Ring direkt till dina reseledare i stället för att vänta. Om problemen är allvarliga hjälper SOS-international till så att du/ni får rätt behandling - eller hjälper till att ordna snabb hemresa.


Text:

Peter Fowelin, journalist

Faktagranskad av

Jesper Fowelin, överläkare vid medicinkliniken och diabetespoikliniken på Frösunda specialistsjukhus

Läs mer om diabetes, barn och resor

  • Försäkring på resa med barn
  • Svenska Diabetesförbundets skrift ”Världen väntar. Handbok för reslystna med diabetes” innehåller massor av bra information och tips.
  • Skriften ”Restips” utgiven av läkemedelsföretaget Eli Lilly: www.lilly.se
  • Försäkringskassan har bra information om tillfälliga vistelser utomlands.

Försäkra dig på resan

Med vår reseförsäkring är du skyddad på resan i upp till 45 dagar, både i Sverige och utomlands.

Läs mer om reseförsäkringen