Till innehållet
Familjen

Bra tips när du ska flyga med småbarn

Att resa med barn under två år behöver inte vara besvärligt, oavsett om det är en lång resa till ett annat land eller en vanlig inrikesresa. Det är dock viktigt att komma väl förberedd till flygplatsen.

Om du ska flyga med småbarn och vet att resan är lång – fråga om det går att boka en resevagga redan när du köper biljetten.

Barn upp till två år sitter antingen i knät hos en vuxen eller i en bakåtvänd bilbarnstol på eget säte.

På inrikesflygningar reser ett barn upp till två år oftast gratis med den vuxne, men detta varierar från bolag till bolag. Se därför alltid till att boka in barnet direkt när man bokar vuxenbiljetten. På utrikes flygningar kostar det vanligtvis en viss procent av vuxenbiljetten att ta med barn upp till två år.

Bilbarnstol i planet

Om ni vill använda en bilbarnstol är det bra att kontakta flygbolaget för att ta reda på vilken typ av biljett ni ska köpa - oftast blir det då en vanlig barnbiljett för att få en extra, garanterad sittplats.

Passa samtidigt på att kontrollera att märket på just din bilbarnstol är godkänd av flygbolaget.

Har ni inte köpt särskild barnbiljett kan ni ändå ha tur att få ett extra säte för barn eller bilbarnstol, men bara i mån av plats.

Basinette - resevagga

Om du inte har en bilbarnstol med dig i planet så kan det på långa resor vara en idé att boka en ”basinette”, en slags resevagga som fästs vid din stolplats. Det kan göra resan betydligt bekvämare för alla. Resevaggan får dock inte användas vid start och landning.

Var ute och boka i god tid eftersom de platser där det finns plats för en basinette är begränsat.

Du kan få ta med extra vikt

Det är bra att ta reda på det ingår någon extra fri vikt på incheckat bagage, detta kan innebära att du får ta med dig extra kilon i ditt incheckade bagage utan att betala övervikt. Regler om bagage och biljett kan antingen resebyråerna eller flygbolagets hemsida informera dig om.

Ta inte med så mycket handbagage

Vid incheckningen får du tilldelat dig en sittplats som är anpassad för små barn. Det finns t.ex. extra syrgas vid sådana platser och de är i övrigt säkerhetsanpassade för en vuxen med ett litet barn.

Det är således viktigt att sitta på platsen som man fått tilldelad sig. Har bolagen fria sittplatser är den generella regeln att vuxna med småbarn inte sitter vid nödutgång och gärna vid ett fönster. Ta kontakt med kabinpersonalen om du är osäker eller om det inte verkar finnas någon lämplig sittplats.

Ett tips är att inte ta med så mycket i handbagage, det blir ofta ganska trångt att sitta med ett litet barn i knät.

Om du tänker ta med välling är det bra att ha välling kan det vara sådan som späs ut med varmt vatten - många flygplan har varmvattenberedare, eller sådan som går att värma i mikron.

Ett extra säkerhetsbälte för barnet

Före starten kommer du att få en extra säkerhetsgenomgång. Det är väldigt viktigt att följa med i denna även om du har hört den förr och tror dig veta hur det går till. Rutinerna kan nämligen skilja mellan olika flygbolag.

Flygvärdinnan kommer att tilldela dig ett extra bälte som du fäster vid ditt eget. Sådana här bälten kan se ut och fungera lite olika beroende på flygbolag men har i grunden samma funktion.

Du kommer att få information om hur det fungerar vid eventuell evakuering är tänkt att ske och om hur säkerhetsbältet ska användas korrekt.

Säkerhetsbältet måste hållas fastspänt så länge skylten med säkerhetsbältet är tänd, alltså under start och landning. Först när skylten släcks är det okej att spänna lös bältet.

Tryckutjämning i öronen

Att amma vid start och landning brukar inte rekommenderas eftersom det är svårt att få till med fastspänt barn. Många tycker ändå att detta är ett bra alternativ. Trycket i öronen utjämnas i och med sväljandet vid amning eller sugande. En lösning kan vara att barnet får något annat att suga på, t.ex. en napp eller nappflaska.

Det tar ca tio minuter att landa ett flygplan. Dessa tio minuter är ofta den värsta stunden när man ska flyga med småbarn. Men faktum är att även gråt har en tryckutjämnande effekt. Det händer ju nästan aldrig att barn skriker och gråter sig igenom en hel flygning. Start och landning kan vara obehagligt för barnet, men går snabbt över.

Det kan också vara en bra idé att ge koksaltlösning som näsdroppar någon timme före flygningen. Trycket i öronen kan nämligen bli värre om man är lite förkyld och täppt i näsan.

Fråga på apoteket vad de rekommenderar för näsdroppar, det är lite olika beroende på barnets ålder.

Läs gärna vår checklista med tips om reseapotek.

Okej att gå runt med barnet under flygningen

För barn som börjat gå kan en flygning på någon timme göra barnen väldigt rastlösa och få spring i benen. Det är vanligtvis helt okej att barnen tultar lite i mittgången, men bara under din uppsikt och så länge inte skylten med säkerhetsbältet lyser. Det kan förekomma oförberedd turbulens, så gör inte för långa utflykter från era platser.

En rekommendation till alla som reser med ett barn upp till två år är att hellre fråga en gång för mycket än för lite.

Ju mer du vet desto lättare och behagligare blir flygningen. Det är ju trots allt för att hjälpa dig få en behaglig och säker flygning som det finns trafikassistenter vid incheckningen och flygvärdinnor ombord.

Uppdaterad juni 2016


Text:

Lina Granberg, flygvärdinna

Åsa Fagerström, journalist

Försäkra dig på resan

Med vår reseförsäkring är du skyddad på resan i upp till 45 dagar, både i Sverige och utomlands.

Läs mer om reseförsäkringen