Familjen

Semester med barn

Det är inte hur långt ni åker eller vad det kostar som avgör om semestern med barnen blir bra eller inte. Sommarens höjdpunkt kan lika gärna vara en utflykt i grannskapet eller en lek som engagerar hela familjen. Här får du tips på sommarlovsaktiviteter från söder till norr. Läs och låt dig inspireras.

Att göra i söder

För alla som gillar spårbundet

Dressin i Fyledalen, Skåne

Ta en tur med en dressin på den nedlagda järnvägen genom vackra Fyledalen på Österlen. Starten går vid Österlens Folkhögskola och sträckan är 19 km, tur och retur. I banvaktens kiosk i Fyledalen kan ni fylla på energidepåerna och med glass och fika.

Mer om att cykla dressin i Skåne.

För riktiga vikingar

Eketorps borg, Småland

På södra Öland ligger sommarmuseet och fornborgen Eketorps borg, vars äldsta delar kan spåras tillbaka till 300 år e.Kr. Här finns massor att se, lära och prova på. Eller vad sägs om bågskytte, kungsridning och medeltida brödbakning? Barn under 6 år går in gratis.

Mer om Eketorp.

För lite större klättrare

Nimis, Skåne

På en otillgänglig strand i Himmelstorp, mellan Mölle och Arild, finns det perfekta utflyktsmålet för barn runt 10 år som gillar att klättra. Här kan de ta sig runt i Lars Vilks märkliga och omdiskuterade skapelse från 80-talet, sammansatt av drivved och 160 000 spikar. Man når Nimis på spännande och lite krävande stigar.

Mer om Nimis.

Att göra i väster

För alla (barn)

Krabbfiske, Bohuslän

Det hör till de oöverträffade nöjena på Västkusten: att försiktigt lyfta på stenarna och greppa över de små krabaternas sköldar, utan att bli nypt i fingret. Att fånga krabbor är en outtömlig källa till glädje. Det är dessutom gratis.

För alla som gillar djur

Nordens Ark, Bohuslän

Nordens Ark, två mil från Smögen, är inte vilken djurpark som helst. Det är en stiftelse som arbetar för att ge utrotningshotade djur en framtid. Här kan ni bekanta er med varg, järv, pallaskatter och snöleoparder. Ni kan också hälsa på grisar, kor, får och höns. Det går att äta och bo i parken. Ta med vagnen eller hyr en skrinda om barnen är små, för det är en bit att gå.

Mer om Nordens ark.

Att göra i öster

För alla som vill ha luft under vingarna

Flygvapenmuseet, Östergötland

Strax utanför Linköping ligger Flygvapenmuseet, ett av Sveriges bästa museer och en verkligt bra gratisaktivitet. Här presenteras hela Sveriges luftburna militärhistoria och här kan man testa Flyglabbet, besöka science center och bekanta sig med Drakel och Viggo, i audioguiderna för barn.

Mer om Flygvapenmuseet.

För dem som inte vill missa en spännande historia

Livrustkammaren, Stockholm

Gillar ni riddare, prinsessor, slott, guldglänsande vagnar och praktfulla rustningar är Livrustkammaren museet för er. Här får barnen klä ut sig och fantisera om hur det var att leva förr i tiden. Gå med på en guidad barnvisning och bli medlem i Riddarklubben, så varar besöket länge …Inträde: 0 kr.

Mer om Livrustkammaren.

Att göra i norr

För alla som är nyfikna på andra

Njarka Sameläger, Jämtland

Tre mil från Duved ligger Njarka Sameläger. Här kan ni delta i den samiska ursprungsbefolkningens vardag. Ni kan mata renar, kasta lasso och se hur skinnberedning går till. Och varför inte passa på att smaka på lite kanderad kvanne?

Mer om Njarka Sameläger.

För alla som gillar att gå på djupet

Falu Gruva, Dalarna

Ett besök i Falu Gruva är en spännande och lärorik upplevelse, både över och under jord. Gruvans vindlande gångar och mäktiga salar bjuder på ett starkt möte med svensk historia. De guidade visningarna tar sina besökare nästa 70 meter ner under jorden. Ta med varma kläder och oömma skor, men inte för små barn.

Mer om Falu Gruva.

Barnaktiviteter att göra överallt

  • Tälta i trädgården. Det är mycket mer spännande att sova borta, även om man är hemma …
  • Besök en 4H-gård. På närmare 40 platser runt om i Sverige finns 4H-gårdar där barn i alla åldrar kan umgås med landsbygdens djur och bekanta sig med de växter som odlas på svenska gårdar.
  • Gå på fågelsafari. Utrusta er med en kikare eller två och rikta blicken uppåt. Det finns flera appar som kan hjälpa er att identifiera fåglarna, både till utseende och läte.
  • Turista där du bor. Det är lätt att bli hemmablind. Ta med barnen på en guidad visning på den lokala turistattraktionen eller åk med på en hop-on-hop-off-busstur i er egen stad. Det finns alltid något nytt att upptäcka.
  • Flyg drake. En klassiker som människor har hållit på med i snart 3 000 år. Bygg en drake själv av två pinnar, en bit plast och ett långt snöre. Sedan är en öppen plats och måttlig vind allt som behövs.
  • Kakfestival. Baka så mycket kakor ni orkar och bjud in alla ni känner. Gissa om det är uppskattat!
  • Familjeolympiad. Hitta på en egen olympiad med tävlingsgrenar som passar alla i familjen.
  • Gå gratis på museer. Flera statliga museer är numera gratis att besöka. Hela listan hittar du här.
  • Bo på lantgård. Upplev ett levande lantbruk på nära håll. Över 250 gårdar i Sverige erbjuder olika former av boende på gården. Alla gårdar hittar du här:

Fler tips om barnsemester.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring