Familjen

Goda råd i kylan

När kylan slår till är det bra att vara förberedd. Många barn längtar efter att få testa pulkan, bygga snökoja eller snöra på skridskorna. Men kan barnen vara ute oavsett hur kallt det är?

Vintertid är det bra att komma ihåg att vind i kombination med minusgrader gör att det blir ännu kallare. En blåsig vinterdag kan vara betydligt kallare än vad termometern visar. En vindhastighet på två meter i sekunden när det är två minusgrader gör till exempel att det blir lika kallt som när det är minus fem grader och vindstilla.

När barnet är ute och leker långa stunder när det är kallt, behöver det gå in och värma sig med jämna mellanrum. Man kan tänka på att lossa på klädseln så att det inte blir för varmt inomhus. Gör man inte det blir barnet fortare avkylt när det går ut igen.

Om det är kallt, upp till 18 minusgrader och solen skiner, snön gnistrar och det är vindstilla eller bara svag vind kan du mycket väl gå ut med ditt spädbarn eller äldre barn. Känns det bra för dig är det oftast också bra för barnen. Vid temperaturer på 18 minusgrader eller kallare brukar man ställa in skidtävlingar och liknande aktiviteter.

Iaktta barnets signaler

Genom att iaktta och prata med barnet kan man lära sig att se om barnet har svårt att hålla värmen. Barnet småfryser, huttrar, och huden blir blek och kall. Ett annat tecken är barnet gärna står stilla. Kroppen minskar blodflödet i huden för att spara på värmen och koncentrerar det i stället till de centrala delarna i kroppen.

Det är viktigt att vara extra uppmärksam på små barn. Blodcirkulationen i deras händer och fötter är inte fullt utvecklad, vilket innebär att de får kalla händer och fötter mycket snabbare än vuxna.

Smarta vintertips

  • Undvik att tvätta eller smörja in barnet precis före det går ut. Fukten kyler ner barnets hud och tar bort det skyddande fettlagret i huden. Om man smörjer in huden i ansiktet kan det ge köldskador och huden andas sämre.
  • Klä barnet enligt flerskiktsprincipen.
  • Fuktiga kläder gör att barnet blir kallare. Om barnet till exempel har blöta vantar eller strumpor, behöver man byta till torra.
  • Om det blåser och är mycket kallt ska man undvika att vara utomhus med ett nyfött barn.
  • Kontrollera ditt barns händer och kinder regelbundet. Vita fläckar är de första tecknen på köldskador.
  • Värm kalla fingrar eller fötter hud mot hud, exempelvis i dina armhålor. Sök lä eller ta in det frysande, huttrande barnet inomhus, ge varm dryck.