Familjen

Expertens råd: Lek säkert i vinter

Gillar du och dina barn att åka skidor, pulka eller skridskor? Här kommer Trygg-Hansas säkraste råd inför vinterleken.

De flesta skador på barn inträffar under barnets fritid och varje år uppsöker över hundratusen barn akutsjukvård. Det visar Socialstyrelsens siffror. Om du har koll på riskerna och rätt utrustning kan du minska risken för olyckor.

– Det är positivt att barn aktiverar sig så mycket som möjligt utomhus, men som förälder bör man se till att leken alltid sker på ett så säkert sätt som möjligt. Barn har inte utvecklat sitt konsekvenstänk full ut och vi vuxna behöver lära dem hur man leker ansvarfullt, säger Lisa Halvorsen, personförsäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Fart + lutning = farligt

I pulkabacken är det inte ovanligt med krockar och andra olyckor med allt från pulkor och tefat till stjärtlappar, madrasser och snowracers. Leksakerna är ofta svårstyrda och kan snabbt komma upp i en hög hastighet som är svår att sakta ned. Under snörika vintrar skadar sig tusentals barn så allvarligt i pulkabacken att de behöver uppsöka sjukvård och många av dem måste läggas in på sjukhus.

– En vuxen måste alltid vara på plats för att se till att leken sker säkert. Det handlar om att lära barnen att vara uppmärksamma på hinder i backen och förstå relationen mellan fart och lutning. Dessutom är det viktigt att man som vuxen föregår med gott exempel och spelar efter samma regler som barnen. Utöver det ska barn ska alltid ha en CE-märkt hjälm, säger Lisa Halvorsen.

Den vanligaste platsen att skada sig på

Barn står för många skador i skidbacken och varje år måste tusentals barn få akutvård relaterad till skidsport, enligt siffror från Socialstyrelsen.

– Många barn ärver skidor av äldre syskon som väger mer än de yngre barnen, vilket gör att inställningarna är fel. Att ställa in bindningarna inför varje säsong är en bra investering för att slippa knä- och vristskador vid ett fall. Lär ditt barn att inte stanna bakom skymda backkrön och att visa hänsyn genom att hålla avstånd till andra åkare med god marginal. Vila eller avsluta åkningen när ni börjar bli trötta, det är ofta då olyckor inträffar, säger Lisa Halvorsen.

Isvett lika viktigt för stora som små

Att ta med sig barnen till den frysta sjön eller skridskobanan är härligt, men innebär även det en olycksrisk om man inte är förberedd. Med rätt säkerhetsutrustning, skydd mot kylan och koll på barnen kan man som vuxen säkerställa att familjen ska kunna njuta av naturen på ett tryggt sätt.

– Först och främst ska man alltid försäkra sig om att isen är tillräckligt tjock. Sedan ska man tänka på att det oftare är kallare ute på isen än på land och det är därför viktigt att tänka på att barn förfryser sig snabbare än vuxna. En balaclava eller buff att dra över ansikten är bra för att skydda barnets ansikte. Utöver det ska man alltid ha hjälm och flythjälp, säger Lisa Halvorsen.

Tips för säkrare utomhuslek i vinter

I pulkabacken:

 • Se till att barnen har CE-märkt hjälm som även täcker panna och bakhuvud.
 • Undersök att det inte finns några hinder i backen som barnen kan köra på så som stubbar, träd, stenar med mera.
 • Lär barnen att alltid gå upp vid sidan av backen.

I slalombacken:

 • Både barn och vuxna ska alltid använda hjälm. Forskning visar tydligt att risken för skallskador minskar med hjälm vid skid- och snowboardåkning.
 • Använd ryggskydd i rätt storlek. Köp en godkänd modell som sitter bra på kroppen och är tillräckligt skönt så att det används.
 • Se över barnens utrustning, framförallt bindningarna, inför varje säsong.
 • Åk tillsammans med små barn och ha god uppsikt över barnet, så att det inte utgör en fara för sig själv eller andra skidåkare.
 • Prata med barnen om vilka regler som gäller i skidbacken.

På isen:

 • Både barn och vuxna ska ha rätt utrustning. Det bör finnas minst en ispik och två räddningslinor per grupp och alla ska ha isdubbar, utom de minsta barnen som inte kan nyttja dessa.
 • Använd alltid hjälm och alla bör ha flythjälp, en räddningsväst är även på isen den bästa flythjälpen för icke simkunniga barn.
 • Öva tillsammans i förväg på hur isdubbarna fungerar. Lossa dubbarna med handskarna på, lägg dig ner och dra dig fram på isen. Då behärskar du greppen bättre om det blir allvar.
 • Var uppmärksam på kylan, barn förfryser sig enklare än vuxna och på isen är det ofta öppet och blåser kallare än på land.
 • Vad gäller mindre barn är rådet att undvika att bära barnet i sele i samband med skridskoåkning.
 • Ha alltid sällskap på isen.