Gillar du och dina barn att åka skidor, pulka eller skridskor? Barnens försäkringsexpert hos Trygg-Hansa delar med sig av sina säkraste råd inför vinterleken.
De flesta skador på barn inträffar under barnets fritid och varje år uppsöker över hundratusen barn akutsjukvård. Det visar Socialstyrelsens siffror. Om du har koll på riskerna och rätt utrustning kan du minska risken för olyckor.
– Det är positivt att barn aktiverar sig så mycket som möjligt utomhus, men som förälder bör man se till att leken alltid sker på ett så säkert sätt som möjligt. Barn har inte utvecklat sitt konsekvenstänk full ut och vi vuxna behöver lära dem hur man leker ansvarfullt, säger Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
I pulkabacken är det inte ovanligt med krockar och andra olyckor med allt från pulkor och tefat till stjärtlappar, madrasser och snowracers. Leksakerna är ofta svårstyrda och kan snabbt komma upp i en hög hastighet som är svår att sakta ned. Under snörika vintrar skadar sig tusentals barn så allvarligt i pulkabacken att de behöver uppsöka sjukvård och många av dem måste läggas in på sjukhus.
– En vuxen måste alltid vara på plats för att se till att leken sker säkert. Det handlar om att lära barnen att vara uppmärksamma på hinder i backen och förstå relationen mellan fart och lutning. Dessutom är det viktigt att man som vuxen föregår med gott exempel och spelar efter samma regler som barnen. Utöver det ska barn ska alltid ha en CE-märkt hjälm, säger Alexandra Björnsson.
Barn står för många skador i skidbacken och varje år måste tusentals barn få akutvård relaterad till skidsport, enligt siffror från Socialstyrelsen.
– Många barn ärver skidor av äldre syskon som väger mer än de yngre barnen, vilket gör att inställningarna är fel. Att ställa in bindningarna inför varje säsong är en bra investering för att slippa knä- och vristskador vid ett fall. Lär ditt barn att inte stanna bakom skymda backkrön och att visa hänsyn genom att hålla avstånd till andra åkare med god marginal. Vila eller avsluta åkningen när ni börjar bli trötta, det är ofta då olyckor inträffar, säger Alexandra Björnsson.
Att ta med sig barnen till den frysta sjön eller skridskobanan är härligt, men innebär även det en olycksrisk om man inte är förberedd. Med rätt säkerhetsutrustning, skydd mot kylan och koll på barnen kan man som vuxen säkerställa att familjen ska kunna njuta av naturen på ett tryggt sätt.
– Först och främst ska man alltid försäkra sig om att isen är tillräckligt tjock. Sedan ska man tänka på att det oftare är kallare ute på isen än på land och det är därför viktigt att tänka på att barn förfryser sig snabbare än vuxna. En balaclava eller buff att dra över ansikten är bra för att skydda barnets ansikte. Utöver det ska man alltid ha hjälm och flythjälp, säger Alexandra Björnsson.
I pulkabacken:
I slalombacken:
På isen:
Äntligen snö! Undvik trista olyckor i pulkabacken. Här får du även tips om säker snökoja - med lagom tjockt tak och ventilationshål.
När man tar med sig barn ut på isen är det viktigt att tänka efter lite extra. Här får du 10 bra tips innan du ger dig ut!
Det är kul att leka i snö! Bygga snökoja, åka pulka eller ta en skidtur. Men kan barnen vara ute oavsett hur kallt det är?