Självklart är det jättebra att ditt barn har kul och rör på sig, men du kan minska riskerna för skador i skidbacken genom att vara en klok förälder: Skydda barnets huvud med hjälm och resten av kroppen med bra utrustning och sunt förnuft. Klä barnet enligt lager-på-lager-principen, och håll koll på frusna fingrar.
Barn växer och blir längre och tyngre, och många ärver skidor av äldre syskon. Att ställa in bindningarna inför varje säsong är en bra investering för att slippa knäskador, fallolyckor. Bindningar som sitter för löst kan lösa ut spontant i backen. Bindningar som sitter för hårt kanske inte löser ut alls och skidåkaren riskerar att skada sig allvarligt, särskilt i knäna.
Så småningom kommer ditt barn att klara av liften och backen utan sele eller annan hjälp. I det läget är viktigt att du orkar åka med barnet ett tag till. Lär ditt barn att ta hänsyn i backen och inte köra "störtlopp" över andra knattar i backen! Lär barnet att snabbt ta sig ur vägen ifall han eller hon ramlar strax efter en kurva eller i ett backkrön där sikten är dålig - där är det lätt att bli påkörd när nästa åkare kommer i full fart.
Vad gör man om barnet ramlat i kallt vatten eller frusit länge? Läs mer om nedkylning.
Författare:
Åsa Fagerström, medicinjournalist
Reflexer som blivit repiga och slitits av värme och vatten fungerar dåligt. Så här kollar du om barnets reflexer ger tillräckligt skydd på mörka vägar.
En barnvagn är en stor investering för de flesta – och självklart vill man göra allt för att den inte ska bli stulen. Att ha ett lås till vagnen är ett första steg, men det finns fler knep som skyddar din vagn mot stölder.
Bakåtvänt i baksätet eller i framsätet, hur åker egentligen barnet säkrast? Se filmen och ta del av lagar, regler och goda råd.