Familjen

Skidresa med barn – se upp i backarna

Under sportloven när det är mycket folk i backarna ökar risken för olyckor och många av dem som drabbas är tyvärr barn. Självklart är det jättebra att ditt barn har kul och rör på sig, men du kan minska riskerna för att skidresan får ett tråkigt slut genom att vara en klok förälder. Har du koll på det viktigaste du behöver tänka på för att skydda ditt barn?

Att kontrollera att skidorna är rätt inställda är det första du ska göra för att förhindra eller lindra skador. Vart fjärde barn (28 procent) har skidutrustning som är lånad, ärvd eller begagnad, visar en Novus-undersökning gjord på uppdrag av Trygg-Hansa. Samtidigt ser bara hälften av föräldrarna till att barnets skidutrustning är korrekt inställd.

– Barn drabbas ofta av underbensbrott i skidbacken, vilket kan bero på att man har utrustning som inte riktigt passar. Ofta handlar det om att pjäxorna är för stora och det är både obehagligt och riskfyllt att åka skidor med pjäxor som inte sitter fast ordentligt. Andra vanliga missar är för korta eller för långa skidor samt att utrustningen är inställd på fel vikt. Som förälder gäller det att inför varje säsong se över utrustningen ordentligt. Ett tips är att ta hjälp av en expert i skiduthyrningen om man är osäker, säger Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Skydda huvudet och ryggen

Hjälm på barn i skidbacken är i dag en självklarhet och många skidanläggningar låter bara barn åka gratis om de har hjälm. Att barn ska åka med ryggskydd är dock inte alls lika självklart, trots att var tionde skada som sker (12 procent) är en ryggskada. Enligt Novus-undersökningen åker två av tre barn (68 procent) skidor och snowboard utan ryggskydd.

– Jag rekommenderar ryggskydd redan från starten men när barnen lämnar barnbacken och farten blir högre är ryggskydd extra viktigt för att motverka allvarliga ryggskador, säger Barnens försäkringsexpert.

Skidbacken lika intensiv som en trafikerad korsning

Barn har inte samma konsekvenstänk och förmåga att bedöma avstånd som vuxna. Ändå tycker var tredje förälder (35 procent) som tillfrågas i undersökningen att det är okej att tioåringar åker utan sällskap av förälder i backen.

– Miljön i skidbacken går att likställa med trafiken. Som förälder måste man därför ha ständig uppsikt över mindre barn och omgivningen, en välbesökt skidbacke under sportlovet kan jämföras med en hårt trafikerad vägkorsning, säger Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Precis som i trafiken är det viktigt att lära och påminna sina barn om hur de ska agera i skidbacken. Trots det pratar bara hälften av föräldrarna (46 procent) om skidsäkerhet med sina barn inför varje säsong.

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa under perioden 30 januari till 7 februari 2020.

Expertens 8 tips inför sportlovets skidåkning

Barnens försäkringsexpert har åtta säkerhetstips till barnfamiljer som ska åka skidor på sportlovet:

 • Använd alltid hjälm. Forskning visar tydligt att risken för skallskador minskar med hjälm vid skid- och snowboardåkning. Tänk på att du som vuxen ska föregå med gott exempel.
 • Använd ryggskydd. Det finns olika modeller av ryggskydd, köp det som du tycker sitter bäst på kroppen. Ryggskyddet ska vara skönt så att det används, se också till att ryggskyddet är ISO-certifierat. Ryggskyddet måste vara i rätt storlek för att skydda ordentligt. Storlekarna på ryggskydd följer oftast samma storlekar som på andra plagg.
 • Se över barnens utrustning, framförallt bindningarna, inför varje säsong. Uthyrningsbodarna kan hjälpa er med en sådan koll.
 • Väg barnet för att försäkra dig om att bindningarna blir rätt inställda och löser ut precis lagom lätt.
 • Åk tillsammans med mindre barn och ha god uppsikt över barnet, så att det inte utgör en fara för sig själv eller andra skidåkare.
 • Börja med att lära barnet att bromsa, genom att forma skidorna som en glasstrut.
 • Låt gärna barnet gå i skidskola. Tekniken blir rätt samtidigt som backarna och tempot anpassas efter barnets nivå och inte efter föräldrar och äldre syskon.
 • Prata med barnen om hur de ska agera i skidbacken för att åka säkert inför varje säsong.
 • Förebygg köldskador genom att känna på barnets fingrar inne i vanten. Om det är kallt och dessutom blåser, håll koll på barnets nästipp, kinder och örsnibbar. Minus 10 grader och stark blåst motsvarar en kyla på under minus 20 grader.

Om olyckan är framme – så gör du om du har Trygg-Hansas barnförsäkring

Om ni har otur och ditt barn råkar ut för ett olycksfall så finns det hjälp att få från barnförsäkringen hos Trygg-Hansa.

 • Sök först och främst vård för ditt barn. Du behöver inte kontakta Trygg-Hansa först.
 • Anmäl olyckan till Trygg-Hansa när du kan, eller be någon annan göra det åt dig.
 • Begär ersättning. Det kan du göra flera gånger om det behövs, samtidigt som du anmäler skadan men även senare. Till exempel så kan du begära ersättning för ett ärr först ett år efter olycksfallet. Läs mer om vad du gör när olyckan har inträffat.