Till innehållet
Familjen

Så gör du hemmet säkert för ditt barn – expertens bästa råd

För att skapa en trygg miljö för ditt barn är det viktigt att barnsäkra hemmet. Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa delar här med sig av sina bästa råd.

Det finns många faror i hemmet för de små och det är faktiskt just där som barn i åldrarna 0–3 oftast skadar sig. Det vanligaste är fallolyckor, varje år skadas 11 000 barn så allvarligt att de behöver uppsöka akutmottagning, så därför gäller det att vara förberedd.

– När man ska barnsäkra sitt hem kommer man långt med sunt förnuft. Uppsikt är ofta A och O, men tänk också till kring vad som kan vara farligt för barnet i olika åldrar. För de minsta så är skötbordet till exempel en möjlig fara och när barnet sedan börjar utforska världen behöver man säkra trappor och flytta på vassa saker, säger Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

När bör man göra vad?

– Barn utvecklas snabbare än du tror. Helt plötsligt vänder de sig på skötbordet eller tar sina första steg. Förbered dig därför i god tid. Fixa en trappgrind både upp och nere, flytta undan farliga vätskor och knivar och barnsäkra eluttagen så har ni det ordnat när det väl är dags. Ett tips är att börja i god tid, kanske redan när man är gravid.

Barnsäkra rum för rum

Genom att barnsäkra systematiskt, rum för rum, minskar du risken att missa något viktigt. Detta bör du tänka på när du säkrar i olika delar av hemmet:

  • Köket: Både en farlig och rolig plats. Varma plattor och vätskor, tunga köksmaskiner, vassa knivar och giftiga blandningar kan utgöra faror. Håll vätskor, tunga maskiner, sladdar och knivar på behörigt avstånd. Barnsäkra gärna spisen och när du lagar mat är det bra att använda de plattor ditt barn inte når. Drick aldrig varma vätskor med barnet i knät. Placera ut klämskydd i lådor och på dörrar och lämna aldrig barnet ensamt utan uppsikt.
  • Sovrummet: Om du låter barnet sova i din säng är det viktigt att skydda med kuddar eller liknande så hen inte ramlar och slår sig. Ett tips är att låta barnet vila på en madrass på golvet eller i en spjälsäng, men undvik lösa filtar, gosedjur och liknande som kan hamna över ansiktet.
  • Badrummet: Kan vara en farlig plats då det finns både vatten och hårda ytor. Lämna aldrig barnet nära vatten utan uppsikt, om badar barnet i badkar och du behöver lämna rummet, ta alltid med barnet. Lämna heller aldrig barnet ensam på skötbordet, håll alltid en hand på barnet så att hen inte ramlar ner.

Olika faror i olika åldrar ­– så skyddar du bäst

Det är framförallt fallolyckor som är vanligast bland såväl de allra minsta som barn i förskoleåldern. När barnen blir lite större och går på förskolan blir till exempel kläm- och krockolyckor vanligare.

Här följer några tips på hur du bäst kan skydda ditt barn från olika typer av skador:

  • Brännskador – ha koll på varma vätskor och varma punkter som kaminer och grillar, se till att temperaturen i kranen inte överstiger 60 grader. Deras hud är känsligare för värme så när de badar eller duschar ska vattnet inte vara varmare än 37 grader.
  • Sätta i halsen – se till att ditt barn sitter still när hen äter, lämna heller inga saker framme såsom syskonens lego eller jordnötter där risken är stor att det fastnar i halsen. Gå också en kurs i HLR och första hjälpen, då får du lära dig hur du ska agera om ett barn sätter i halsen.
  • Giftiga kemikalier – det bästa tipset är att inte ha någonting i närheten av barnet och helst låsa in både farliga vätskor och mediciner.
  • Fallolyckor – sätt in trappgrind både uppe och nere och spärrar på fönster och balkong. Finns det våningssängar eller andra platser på hög höjd bör du fundera hur du kan barnsäkra dessa. Men det viktigaste är dock att hålla god uppsikt!
  • Klämskador – klämskydd i lådor och på dörrar minimerar risken för ditt barn att klämma sig. Det fungerar också att hänga en handduk längst upp på dörren så att den inte går att smälla igen.