Till innehållet
Familjen

Barnvagnsstöld på försäkringen?

Fråga:

Gäller försäkringen om jag får barnvagnen stulen?

Svar:

Hemförsäkringen gäller för stöld av barnvagn. Till skillnad för vad som gäller vid stöld av cykel, så finns det inte något uttalat krav på låsning i villkoret. Det beror på att det är svårt att låsa en barnvagn på ett sådant sätt att den inte kan bli stulen. Det innebär att ersättning i normalfallet lämnas fullt ut för en stulen barnvagn.

I hemförsäkringen finns dock ett så kallat aktsamhetskrav. Det innebär att du måste vara normalt aktsam om din egendom för att du ska kunna få full ersättning vid en stöld. Och ju dyrare föremålet är, desto mer aktsam om det måste du vara.

En barnvagn kostar i dag ganska så mycket pengar och har av den anledningen blivit ett intressant objekt för tjuvarna. Barnvagnar är förhållandevis lätta att stjäla, och lätta att sälja vidare till de som står i begrepp att köpa en barnvagn.

Kan du då lämna din barnvagn obevakad? Ja, det kan du normalt göra, utan att du riskerar att få avdrag på försäkringsersättningen ifall den försvinner. Men om du lämnar en dyr och attraktiv barnvagn på en plats där mycket folk rör sig är det stor risk för att den stjäls. Och i ett sådant fall riskerar du att inte få full ersättning från din försäkring.

Det är således till exempel okej att sitta på ett kafé och ha uppsikt över vagnen, men inte att lämna en dyr barnvagn olåst utanför affären medan du är inne och handlar.

Det innebär alltid besvär för dig själv att få saker stulna, men kanske gäller det särskilt mycket för barnvagnen. Även om försäkringen täcker förlusten, innebär det ändå att ni måste försöka att snabbt få tag i en ny vagn, och från försäkringen får ni ett avdrag för självrisk – normalt är den 1 500 kr.

Har barnvagnen blivit något år gammal, kan ni också få ett så kallat åldersavdrag och därmed lägre ersättning från försäkringen. Det kan således bli en stor utgift för er själva, då en ny vagn ska köpas.

Läs våra tips om hur du slipper få barnvagnen stulen.

Tänk på:

Spara kvittot på barnvagnen, och på de eventuella tillbehör ni köpt! Det är alltid bra att kunna visa upp kvitton, när man kontaktar sitt försäkringsbolag (även om det inte är ett krav).

Läs mer om Trygg-Hansas hemförsäkringar

Försäkra ditt hem

Bränder, vattenskador, översvämningar och inbrott. Hemförsäkringen gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem.

Läs mer och teckna hemförsäkring