Till innehållet
Familjen

Ont i magen varje dag

Fråga:

Jag har en 9-årig dotter som under 1 1/2 månad haft ont i magen varje dag. Smärtan sitter runt naveln och är ihållande. Hon mår illa någon gång då och då också. Vi har varit hos läkare men de har inte hittat något. De har kollat CRP samt tagit test för urinvägsinfektion som ej visade något.

Hon följer ej sin tillväxtkurva riktigt utan ligger under (vilket hon gjort hela tiden) i vikten. Har inte gått upp riktigt som hon borde sista tiden men aptiten är i och för sig sämre också. Avföringen är ok. Sömnen likaså. Finns det ingen typ av röntgen eller ultraljud som kan visa på om där är något? Har frågat läkaren men han säger att det inte brukar visa något, därför görs inte detta.

Som mamma blir man orolig och ser de värsta scenario som t ex cancer mm... Finns något mer man kan begära eller få gjort för att ta reda på vad som kan vara fel? Har frågat dottern om hon är orolig över något då man ju kan misstänka något sådant men hon säger nej. Känns ohållbart att hon ska gå omkring och ha ont hela tiden och är så ledsen för hennes skull speciellt då hon själv ibland gråter och säger att hon inte vill ha ont mer.

Svar:

Övergående magont hos barn är jättevanligt, man brukar säga att 10-25% av alla barn i skolåldern har eller haft perioder av buksmärtor. Vi vet också att buksmärtor är nästan dubbelt så vanligt hos flickor från 9-10 års ålder och uppåt än hos lika gamla pojkar.

Ihållande magont, som inte ger med sig, så som du beskriver att din dotter nu haft i snart två månader - det bör förstås så småningom utredas. Ofta är det inget farligt, även om det är jobbigt, och allt som oftast går det över. Men det går ju förstås inte att bara ta för givet att det är ofarligt.

En bra utredning bör inkludera en noggrann symtombeskrivning och en kroppslig undersökning och därefter kan det också behövas en begränsad provtagning för att utesluta t ex urinvägsinfektion eller glutenintolerans. Mycket sällan behövs ultraljud, magröntgen eller andra undersökningar.

En noggrann utredning ska alltid börja med en noggrann symtombeskrivning (det vi kallar för anamnes). Finns det fler i familjen med liknande magont? Det är inte alls ovanligt att pappa eller mamma har haft eller har långvariga magbesvär!

Andra frågor man behöver få svar på är om barnet gått ned i vikt, om smärtorna är så svåra att barnet vaknar av dem nattetid, om smärtorna lättar efter att ha bajsat, om avföringens konsistens eller antalet toalettbesök förändrats sedan barnet börjat få ont i magen.

Med svaren på de här frågorna kan den kroppsliga undersökningen och fortsatt utredning med urin-, avförings- och eller blodprov riktas så att man inte utreder för litet eller för mycket. Det är faktiskt vanligare att barn med magont utreds för mycket än för litet!

Många barn med så kallat funktionella bukbesvär skulle må bra av mindre utredning och mer behandling, och då handlar behandlingen faktiskt ganska ofta om icke-medikamentell behandling, såsom kostförändringar, avslappningsövningar och även sk kognitiv beteendeterapi om besvären är svåra och långvariga.

Vad som är fel i just din dotters fall är ju förstås svårt att säkert veta utan att ha undersökt henne. Men det är alltid viktigt att utesluta celiaki (glutenintolerans) med hjälp av ett enkelt blodprov. Det skulle ju också kunna förklara hennes något påverkade tillväxt.

Jag hoppas det ordnar upp sig med din dotters bukbesvär!


Besvarad av: Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

Läs gärna mer om:

Magont hos barn

Överkänslighet mot födoämnen

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring