Familjen

Gravid vecka 39

Väntar du ditt första barn är det troligt att du går lite över tiden. Omföderskor föder däremot ofta två-tre dagar före utsatt förlossningsdatum.

De flesta kvinnor är vid den här tiden ganska trötta på att vara så tunga, och ser fram emot förlossningen. Otåligheten kan vara blandad med såväl förväntan som oro. Försök att lita till att din kropp kommer att klara av detta på bästa sätt!

Dina bröst förbereder sig också för ditt lilla barn, och har redan börjat producera den första, nyttiga råmjölken.

Kanske fortsätter du att öka i vikt eller så stannar du av nu när du närmar dig slutet. Du kan också drabbas av diarré.

Är det ditt första barn är det vanligast att förlossningen kommer igång efter utsatt datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare än beräknat.

Livmodertappen har mognat och mjukats upp. Kanske lossnar nu den geléaktiga slemproppen, men det är inte alla kvinnor som märker av detta. Att slemproppen lossnar är dock ingen garanti för att förlossningen kommit igång.

Barnets tarmar är fyllda med grönsvart barnbeck, "mekonium". Det är inget vanligt bajs utan en blandning av lanugohår, gallpigment, celler och utsöndringar från mage och tarmvägg.

För att klara av en eventuell syrebrist under förlossningen lagrar barnet extra mycket energi i levern och hjärtat. Extra näring behövs också för att barnet ska kunna överleva det första levnadsdygnet innan mammans mjölkproduktion kommit igång.