Naturlig smärtlindring under förlossning
Det går att lindra smärtan under förlossningen även utan att ta hjälp av medicinsk smärtlindring. Här är de vanligaste sätten.
Det är i första hand du föder som avgör vad du vill ha för smärtlindring. Skaffa kunskap om de olika metoderna och diskutera gärna med din barnmorska på Barnmorskemottagningen. Alla barnmorskemottagningar erbjuder en föräldrautbildning som är gratis. Dessutom finns olika förlossningsförberedande kurser att gå.
De icke-medicinska smärtlindringsmetoderna, som den korrekta benämningen lyder, påverkar varken barnet eller värkarbetet. Bäst effekt av dessa metoder får man i regel i början av förlossningen, under det så kallade öppningsskedet. Det kan dock vara svårt att förutse vilken grad av smärtlindring som kommer att uppnås. Det är därför inte ovanligt att komplettera med medicinsk smärtlindring.
Dusch och bad
Något så enkelt som dusch och bad har en lugnande och smärtstillande effekt. En hård duschstråle riktad mot det område som smärtar kan avleda smärtan. Varmt badvatten som täcker hela kroppen gör att kroppens tyngdkraft minskar, vilket underlättar avslappning och dämpar smärtan.
Badvattnets temperatur ska inte överstiga 38 grader och det är viktigt att dricka vätska, exempelvis vatten, under tiden man badar för att inte riskera vätskebrist. Badvattnet kan ha en något avstannande effekt på värkarbetet speciellt om badet sker i tidigt skede av förlossningsförloppet. Om allt är normalt kan man bada även om fostervattnet har avgått.
Fysisk aktivitet
Ofta tipsar barnmorskan dig om att under förlossningen byta ställning eller försöka vara uppe och gå runt lite. Upprätta ställningar kan lindra smärtan eftersom kroppens egna smärtstillande substanser, till exempel endorfiner, då ökar. Dessutom riktas tyngdkraft och tryck åt rätt håll, andningen underlättas och värkarbete blir ofta effektivare.
Att vara upprätt och röra sig gör medför för många kvinnor att de inte blir illamående i samma utsträckning som i liggande ställning. Många kvinnor upplever också att känslan av kontroll och delaktighet blir större.
Massage
Massage upplevs som smärtlindrande av många kvinnor. Här kan även partnern delta aktivt och det kan vara skönt för denne att få hjälpa till på något sätt. Ofta känns värkarna även som en smärta i ländryggen och då hjälper en relativt hårdhänt massage i det området. Det finns också hjälpmedel för att ge massage på de flesta förlossningsavdelningar. Här kan barnmorskan ge goda råd under förlossningsarbetet.
Värme och kyla
Värme och kyla är klassiska metoder för smärtlindring. En kall handduk mot pannan om kvinnan känner sig varm och svettig kan göra underverk. Om barnmorskan håller en varm handduk mot kvinnans mellangård i underlivet under krystningarna minskas risken för bristningar.
Akupunktur
Många barnmorskor har utbildat sig i akupunktur, en tusen år gammal metod som bygger på att man utnyttjar kroppens egna resurser till smärtlindring. Det sker genom att supertunna nålar sticks in någon centimeter under huden på vissa bestämda punkter.
Många upplever att akupunkturen dämpar smärtan. Det har också en lugnande effekt och kan lindra eventuellt illamående. Metoden kan kombineras med annan smärtlindring när som helst under förlossningen och kan också användas mot eftervärkar.
Sterila kvaddlar
Sterilt vatten injiceras direkt under huden och där smärtan är som störst. Vanligtvis injektioner på flera ställen i ryggslutet, men de kan också läggas vid ljumskarna eller vid nedre delen av magen. Injektionerna ger en kraftig smärta som varar i 15–30 sekunder. Den smärtan aktiverar kroppens egen smärtlindring, vilket ger en smärtstillande effekt håller i sig i upp till två timmar. Därefter kan nya injektioner ges om det behövs.
Transkutan nervstimulering (TENS)
TENS verkar genom att kvinnan får små elektriska stötar som blockerar smärtan från värken. Det sker genom en liten apparat i telefonstorlek. Den har små plattor som vanligtvis fästs på ryggen. Vid värken kan man själv sätta på en mycket svag ström som ger stötar, det känns ungefär som en hård handduschstråle mot huden.
Det är viktigt att man börjar innan smärtan är för intensiv, därför rekommenderas det att börja redan innan man har kommit till förlossningskliniken. TENS brukar ge bäst lindring i början av förlossningen men kan också användas vid eftervärkar.
En god idé är att öva i förväg på hur TENS-apparaten fungerar. Vissa barnmorskemottagningar hyr ut dem och de finns även att köpa i sjukvårdsaffärer.
Uppdaterad juni 2018
Granskad av:
Gudrun Abascal, (chefsbarnmorska, grundare av BB Stockholm och BB Sophia)
Fler artiklar och expertsvar:
Försäkra dig under graviditeten
Vår gravidförsäkring skyddar dig och ditt ofödda barn under graviditeten.