Det är vanligt att nyfödda har tårar och även lite klibbiga ögon. Det beror på att kanalen där tårarna normalt rinner av ner mot näsan är lite trång i början.
Torka ur ögat med koksaltlösning, eller vatten på en mjuk bomullstuss. Torka utifrån och in, det masserar tårkanalen och kan hjälpa till att vidga den.
Om ögat blir rött, svullet eller grönkletigt bör ni gå till läkare eller BVC för bedömning och eventuell behandling med ögonsalva - läs mer om ögoninflammation.
Nej, vanligtvis inte. Det kan vara så att gulheten (ibland kallad gulsot) i huden och i ögonvitorna kvarstår svagt i flera veckor. Det är viktigt att se att barnet är piggt, äter bra och ökar i vikt, om så inte är fallet bör ni söka läkare eller BVC för bedömning och eventuell provtagning.
Ja, vissa barn hickar mycket och det är helt ofarligt och normalt. Ofta har de hickat redan inne i magen. Kyla kan utlösa hickan, men den kan också komma utan synbar anledning. Barnet brukar sällan besväras av hickan. Det kan ibland hjälpa med en skvätt bröstmjölk eller modersmjölksersättning.
Bada kan du börja med så snart barnet har kommit hem från BB. Navelstumpen behöver inte ha ramlat av.
Nyfödda blir dock inte så smutsiga och behöver inte bada så ofta, men ett par tre gånger i veckan brukar vara lagom. Det är inte farligt att bada oftare om barnet tycker att det är skönt, men se till att huden inte blir för torr.
Använd gärna en stor badbalja, ställ den stadigt. Fyll den med lagom varmt vatten, känn med armbågen eller använd termometer, 34-37 grader är skön badtemperatur.
Håll barnet med din vänstra arm, låt barnets huvud vila mot din arm och håll ett säkert tag om barnets vänstra överarm, då kan du lätt tvätta barnet med din fria högerhand utan risk för att barnet glider ur ditt grepp. Använd gärna lite olivolja i vattnet, det förhindrar att barnets hud blir torr.
Läs tips om vad du kan tänka på med barn som är rädda för bad.
Det går bra att bada tillsammans när naveln är läkt. Tänk på att barn vill ha svalare badtemperatur än vuxna. Stig helst inte i och ur badkaret med barnet i famnen och använd halkmatta i badkaret.
De allra flesta barn klarar sig helt utan salvor och puder. Köp inget bara ”för säkerhets skull”. Om ditt barn får besvärliga utslag eller röd stjärt, rådgör med BVC.
Det som kan vara bra att ha till lite av varje är olivolja.
Alla barn behöver inte napp, men en del barn verkar ha större sugbehov än hunger vid vissa stunder. När amningen fungerar och barnet ökar stadigt i vikt och är 2-3 veckor kan man prova napp om man vill eller tror att barnet vill ha den.
Det är en annan sugmetod när barnet suger på nappen jämfört med bröstet. Därför bör man undvika nappen om amningen inte kommit igång eller krånglar. Det är viktigt att man är säker på att barnet ätit ordentligt och fått torra blöjor och tröst innan man erbjuder barnet en napp.
Läs mer om napp- och fingersugning.
Enligt tandläkare är det först i fyra, fem års ålder viktigt att sluta med nappen. Innan dess är käken så mjuk att den lätt formar om sig när barnet slutar att använda nappen.
Barn som är över ett år behöver inte gå runt med nappen i munnen hela dagarna, utan brukar förstå att nappen får man när man ska sova eller är ledsen. Det är viktigt för talutvecklingen att barnet inte har nappen för mycket på dagtid.
Läs expertsvar om femåring som inte vill sluta med napp.
Bärsele kan ni använda direkt från födelsen om barnet är fullgånget. Är barnet fött för tidigt bör man rådgöra med barnläkare eller BVC.
Läs expertsvar på frågan om barn som somnar i bärselen.
Babysitter kan ni använda redan till det nyfödda barnet om det sitter kortare stunder.
Läs mer om bra och dåliga babysitters.
Det brukar vara lagom att vänja barnet vid att ligga på golvet från en till två månaders ålder.
En bra idé är att du själv sätter dig på golvet hos barnet. Du kan då prata med, sjunga för och hjälpa barnet att vända sig och hålla i leksaker, samtidigt som du bläddrar i en tidning eller avslutar frukosten. Det bästa för barnets utveckling är att ligga på golvet och sprattla, leka och röra sig fritt.
Nej, gåstolen är egentligen överflödig och kan dessutom vara farlig. Barnet tränar inte kroppen på naturligt sätt. Det når högre och kan lättare komma åt olämpliga saker, stolen kan få upp hög fart och barnet kan riskera att göra sig illa. Älskar barnet gåstolen, kan ni använda den korta stunder ibland, som en leksak.
Små barn tycker om att sova lite trångt och ombonat. Vilken säng du köper är av mindre betydelse än hur du bäddar. Många har kanske en vagga eller en korg i början, men har ni inte det är det onödigt att köpa. Satsa då hellre på en bra spjälsäng med spjälskydd. När barnet är nyfött kan du bädda på tvären och rulla en filt och lägga runt kanterna, för att få en mer ombonad känsla. Men se till att barnet har ansiktet fritt och sover på rygg.
Läs expertsvaret om babynest.
Tanken är att en tunn mjuk kudde skulle avlasta trycket mot huvudet och på det viset minska risken för att bakhuvudet blir platt. Det finns inga övertygande undersökningar som visar att det är bra med kudde. Därför kan man avstå från kudde till spädbarn det första halvåret.
Barns skallben är mjukt och kan lätt formas om under tryck. Sedan vi började rekommendera att barn ska sova på rygg är det inte ovanligt att vi ser barn med platta bakhuvuden. Det är inte farligt så länge skallens omfång ökar enligt tillväxtkurvan. När barnet blir äldre och börjar sitta, återtar huvudet successivt sin rundare form.
Vad ska jag tänka på?
Det är svårt att ge ett generellt råd. En riktlinje är att den värme du får upp av att röra dig får barnet av att ligga skyddad i vagnen. Den dagen du tar på en extra kofta, behöver barnet också en extra filt eller kofta och den dagen du lättar på jackan, kan du också lätta på barnets klädsel. Det är vanligare att barn har för mycket än för lite kläder på sig. Det blir snabbt mycket varmt i vagnen under suffletten, tänk på det speciellt sommartid.
Små barn har alltid kalla händer och fötter på grund av blodcirkulationen. Det är därför inget bra sätt att avgöra om barnet är lagom varmt. Känn istället i nacken eller på magen. Ett barn som är för varmt är ofta röd i ansiktet och irriterad.
Ja, små barn har känsliga huvuden och kan behöva en tunn mössa som skyddar mot sol och vind även på sommaren.
Små barn ska inte vistas i solen, välj skugga. Sätt på barnet tunna men täckande kläder. Använd solhatt. Undvik helst solkrämer, diskutera med BVC. Tänk på att tunna suffletter, parasoll mm. kan släppa igenom de ultravioletta strålarna. Amma oftare om det är varmt. Ge inte vatten om du ammar fullt.
Läs mer om solkräm och solskydd för små barn.
Nyfödda barn mår bäst av att vara hemma i lugn och ro.
När barnet har blivit något halvår kan man lättare göra en resa.
Amma eller ge barnet något att dricka vid start och landning, för att minska trycket i öronen. Ge näsdroppar innan avfärd, om barnet verkar täppt i näsan.
Läs mer tips om att flygresa med spädbarn.
Spädbarnsmassage är kärleksfull beröring av barnets hud med lugna, fasta och rytmiska rörelser. Massage är ett sätt för barn och föräldrar att få en lugn och koncentrerad stund tillsammans. Massagen är ingen behandling, men den kan ha gynnsam effekt vid kolik, magknip och oro.
Fler och fler barnavårdscentraler erbjuder spädbarnsmassage i föräldrautbildningen. BVC vet annars vart du kan vända dig för att gå en privat kurs i ditt område.
Här hittar du tips om övningar för enkel spädbarns- och kolikmassage.
Faktagranskad av Gudmund Stintzing, barnläkare, docent
Mina två barn var bara en vecka när vi var på ett bröllop där musiken var väldigt hör. Kan deras hörsel ha skadats? Läs barnläkarens svar.
Om jag dricker alkohol, hur lång tid tar det innan detta visar sig i min bröstmjölk? Är det olämpligt att amma min fyra månader gamla flicka om jag tagit ett glas vin?
Finns det ökad risk för att en bebis på 11 veckor drabbas av andningsuppehåll om det somnar i sin bärsele? Läs barnläkarens svar och goda råd.