Familjen

Modersmjölksersättning

Den modersmjölksersättning som finns i handeln är näringsmässigt ett gott alternativ till bröstmjölk när du inte kan, alternativt inte vill, amma. Liksom när du av praktiska skäl vill kombinera amning med ersättning på flaska.

Modersmjölksersättningen är framställd av komjölk som bas med tillsats av vegetabiliska oljor och andra ämnen för att efterlikna bröstmjölken i sin sammansättning så långt det är möjligt. Försök inte blanda till ”egen” modersmjölksersättning på komjölk - den kan aldrig bli lika bra näringsmässigt som den industritillverkade.

Närheten till föräldern är viktig

Det finns modersmjölkersättningar som rekommenderas för de sex första månaderna och andra för spädbarn äldre än sex månader, så kallade tillägg.

Du kan ge ersättning hela första året om det passar barnet. Det finns också särskilda ersättningar för barn med olika matsmältningsbesvär och allergier. Känner du dig osäker och behöver råd och stöd kan du alltid vända dig till din barnavårdscentral.

Barn som matas med flaska kan uppleva närhet lika bra som barn som ammas om det får hud- och ögonkontakt, samt småprat under måltiden. Men lämna inte barnet ensamt med flaskan.

Är ditt barn nöjt och ökar i vikt som förväntat, får barnet tillräckligt med mat.

Modersmjölksersättningar finns som pulver att blanda med vatten men även som drickfärdig, som kan vara praktiskt att ha med sig på resor.


Att tänka på:

  • Följ noga anvisningarna på förpackningen för tillagning av modersmjölksersättningen.
  • Tvätta händerna och använd rena flaskor och nappar.
  • Använd kallt kranvatten, blanda pulvret med vatten i flaskan och värm. Tillagad ersättning kan också värmas i mikrovågsugn.
  • Tillaga inte ersättning med varmt vatten direkt från kranen, då metallen koppar från rören kan lösas i varmvattnet.
  • Om du inte är säker på vattnets kvalitet bör du koka eller hetta upp vattnet till minst 70 grader.
  • Blanda rätt mängd pulver med strukna mått = doseringsskedar.
  • Smaka själv och kontrollera temperaturen genom att droppa litet av ersättningen på insidan av handleden.
  • Tillagad ersättning, som inte ska ges direkt, ska kylas ned snabbt under rinnande vatten och förvaras i kylskåp. Uppvärmning till ättemperatur kan ske i vattenbad eller i mikrovågsugn.
  • Spara aldrig ersättning som blir över i flaskan från ett mål.
  • Var noga med diskningen av flaskorna. Diska först i kallt vatten, sedan i varmt. Koka i 5-10 minuter under lock. Lufttorka.

Faktagranskad av:

Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring