Den modersmjölksersättning som finns i handeln är näringsmässigt ett gott alternativ till bröstmjölk när du inte kan, alternativt inte vill, amma. Liksom när du av praktiska skäl vill kombinera amning med ersättning på flaska.
Modersmjölksersättningen är framställd av komjölk som bas med tillsats av vegetabiliska oljor och andra ämnen för att efterlikna bröstmjölken i sin sammansättning så långt det är möjligt. Försök inte blanda till ”egen” modersmjölksersättning på komjölk - den kan aldrig bli lika bra näringsmässigt som den industritillverkade.
Det finns modersmjölkersättningar som rekommenderas för de sex första månaderna och andra för spädbarn äldre än sex månader, så kallade tillägg.
Du kan ge ersättning hela första året om det passar barnet. Det finns också särskilda ersättningar för barn med olika matsmältningsbesvär och allergier. Känner du dig osäker och behöver råd och stöd kan du alltid vända dig till din barnavårdscentral.
Barn som matas med flaska kan uppleva närhet lika bra som barn som ammas om det får hud- och ögonkontakt, samt småprat under måltiden. Men lämna inte barnet ensamt med flaskan.
Är ditt barn nöjt och ökar i vikt som förväntat, får barnet tillräckligt med mat.
Modersmjölksersättningar finns som pulver att blanda med vatten men även som drickfärdig, som kan vara praktiskt att ha med sig på resor.
Att tänka på:
Faktagranskad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent
Sår på bröstvårtorna, mjölkstockning, ett ständigt ammande. När amningen inte fungerar beror det ofta på saker som går att rätta till.
Bröstmjölken innehåller nästan alla de vitaminer och mineraler som ett spädbarn behöver. Men det finns ett par viktiga undantag: D-vitamin och järn.
Många barn vill amma hela första dygnet medan andra ammar en gång eller inte alls. Första dagarna handlar amningen mest om att barnet behöver vara nära.