Till innehållet
Familjen

Att resa med barn

Att resa med barn är roligt, men kräver också sin planering. Här har vi samlat våra tips om vad som kan vara bra att tänka på innan ni ger er iväg, och saker som det kan vara smart att packa i resväskan.

Se alltid till att ha en reseförsäkring som ger skydd vid sjukdom och olycksfall. Ofta ingår en sådan i hemförsäkringen. Läs mer om försäkringar på resan.

Ta med telefonnumret +45 70 10 50 50. Det går till de nordiska försäkringsbolagens gemensamma central, SOS International, som man kontaktar när något händer. Den hjälp du får, exempelvis med att betala sjukhuskostnader och om oturen verkligen är framme, sjuktransport hem, är snabb och effektiv.

Bra att ha med sig

Här är några tips på saker som kan vara bra att packa ner.

  • Doppvärmare för att värma upp vatten till barnvälling, gröt eller en kopp snabbkaffe.
  • Välling det finns färdigblandade småförpackningar av till exempel risvälling som inte kräver kylförvaring. Bra om ni ska till platser där ni inte vågar använda, eller kan koka, vattnet.
  • Eladapter det är häpnadsväckande hur mycket utformningen av en elkontakt kan variera.
  • Musik, filmer och spel ger förströelse under långa resor. Skapar lugn i bilen/bussen/tåget/flyget/båten. Läs på om åksjuka ifall ditt barn brukar få sådana problem.
  • Reservpengar i form av resecheckar och/eller internationellt accepterade kreditkort är bra för att inte säga nödvändigt att ha med. Tänk dock på att fortfarande finns det många ställen där "cash is king".
  • Ett reseapotek av lagom omfattning - beroende på vart ni ska och hur ni kommer att bo. Här hittar du en checklista på ett normalstort reseapotek.

Har barnet diabetes? Läs artikeln om att resa med barn som har diabetes.

Solskydd och rejält med vatten

Barn bör aldrig riskera att bli brända av solen. För barn under ett år gäller skugga och täckande kläder. Glöm inte att skydda huvudet. För lite större barn gäller det att ha en solskyddskräm som är avsedd för barn med minst solskyddsfaktor 25. Tänk på att smörja på mycket och ofta, speciellt om barnet badar. Självklart ska solskyddskrämen vara vattenfast och skydda mot både UVA- och UVB-strålar.

Glöm inte att ge ditt barn mycket att dricka riktigt varma dagar. Sol i kombination med för lite vätska kan snabbt leda till uttorkning. Vid kräkningar och diarréer, inte minst varma sommardagar, måste du också vara uppmärksam på att ditt barn inte blir uttorkat.

Vid diarré ska du undvika att ge ditt barn avslagen Coca-Cola och andra söta drycker eftersom söta drycker kan öka diarréerna. Köp istället hem färdig vätskeersättning.

Utlandssemester

Innan du reser – kontrollera med din husläkare eller med närmaste vaccinationscentral om det behövs några särskilda vaccinationer för att resa dit du ska.

Ska du till varma länder behöver du kanske ta med lite fler påsar med vätskeersättning. Det finns stoppande medel att köpa vid tillfällig diarré, till exempel Imodium eller Travello, men de kan inte användas av barn under tolv år. Du kan också köpa kapslar med mjölksyrebakterier som hjälper till att hålla balansen på magbakterierna. Tänk på att bara äta mat som är väl kokt eller genomstekt, skala frukt och grönsaker och undvik glass i lösvikt.


Uppdaterad av:

Åsa Fagerström, medicinjournalist