Att resa med barn är roligt, men kräver också sin planering. Här har vi samlat våra tips om vad som kan vara bra att tänka på innan ni ger er iväg, och saker som det kan vara smart att packa i resväskan.
Se alltid till att ha en reseförsäkring som ger skydd vid sjukdom och olycksfall. Ofta ingår en sådan i hemförsäkringen. Läs mer om försäkringar på resan.
Ta med telefonnumret +45 70 10 50 50. Det går till de nordiska försäkringsbolagens gemensamma central, SOS International, som man kontaktar när något händer. Den hjälp du får, exempelvis med att betala sjukhuskostnader och om oturen verkligen är framme, sjuktransport hem, är snabb och effektiv.
Här är några tips på saker som kan vara bra att packa ner.
Har barnet diabetes? Läs artikeln om att resa med barn som har diabetes.
Barn bör aldrig riskera att bli brända av solen. För barn under ett år gäller skugga och täckande kläder. Glöm inte att skydda huvudet. För lite större barn gäller det att ha en solskyddskräm som är avsedd för barn med minst solskyddsfaktor 25. Tänk på att smörja på mycket och ofta, speciellt om barnet badar. Självklart ska solskyddskrämen vara vattenfast och skydda mot både UVA- och UVB-strålar.
Glöm inte att ge ditt barn mycket att dricka riktigt varma dagar. Sol i kombination med för lite vätska kan snabbt leda till uttorkning. Vid kräkningar och diarréer, inte minst varma sommardagar, måste du också vara uppmärksam på att ditt barn inte blir uttorkat.
Vid diarré ska du undvika att ge ditt barn avslagen Coca-Cola och andra söta drycker eftersom söta drycker kan öka diarréerna. Köp istället hem färdig vätskeersättning.
Innan du reser – kontrollera med din husläkare eller med närmaste vaccinationscentral om det behövs några särskilda vaccinationer för att resa dit du ska.
Ska du till varma länder behöver du kanske ta med lite fler påsar med vätskeersättning. Det finns stoppande medel att köpa vid tillfällig diarré, till exempel Imodium eller Travello, men de kan inte användas av barn under tolv år. Du kan också köpa kapslar med mjölksyrebakterier som hjälper till att hålla balansen på magbakterierna. Tänk på att bara äta mat som är väl kokt eller genomstekt, skala frukt och grönsaker och undvik glass i lösvikt.
Uppdaterad av:
Åsa Fagerström, medicinjournalist
Älskade unge besvarar småbarnsföräldrars funderingar kring allt mellan himmel och jord. Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, medverkar i flera avsnitt och berättar om allt från vattensäkerhet till hur man brandövar hemma med barnen. Alla avsnitt av Älskade unge hittar du på Aftonbladets hemsida.
När är det säkert att byta körfält i trafiken? Enkelt – när bakomvarande bil syns i backspegeln.
Sportlovsveckorna är den mest olycksdrabbade perioden på året på landets vägar. Vanligaste skadorna under denna period är kollisionsskador bakifrån på grund av halt underlag och ökad trafik.
Under julveckorna är det mer bilar på vägarna än vanligt. Och det märks inte minst i olycksstatistiken.