Till innehållet
Familjen

Bra att veta om bröstmjölk

Det tar 2-14 dagar innan mjölkproduktionen är igång. Mjölken innehåller alla näringsämnen ditt barn behöver, förutom D-vitamin. Men om du vill spara överbliven mjölk - gör på rätt sätt, annars blir den förstörd.

Bröstet består av fett-, körtel- och bindväv samt blodkärl och nerver. Själva bröstkörteln innehåller 15-20 mjölkkörtlar som var och en innehåller en mängd småblåsor (alveoler). Det är dessa som drar ihop sig vid mjölktömningen och orsakar en pirrande känsla i bröstet. Bröstens storlek har ingen betydelse för förmågan att producera bröstmjölk.

Bröstmjölkens innehåll

  • Bröstmjölken innehåller alla näringsämnen barnet behöver under sina första sex månader. Endast ett tillskott D-vitamin rekommenderas barnets första två levnadsår. Råmjölken (kolostrum) är den första mjölken som produceras. Den har högre proteinhalt och en högre koncentration av antikroppar.
  • Bröstmjölkens sammansättning är relativt konstant hos alla mödrar. Dock kan fetthalten variera. Den är tunnare i början för att släcka törsten medan den fettrikaste mjölken kommer i slutet av barnets måltid. Därför är det bra att barnet får "suga klart."

Mjölkproduktion

Riktigt etablerad är inte mjölkproduktionen förrän efter två veckor och upp till ett par månader. Efter de första 2-4 dagarna av amning kan brösten kännas mycket spända, det är en "mjölkstas" som inte ska förväxlas med mjölkstockning.

När barnet suger på bröstvårtan på rätt sätt aktiveras den så kallade utdrivningsreflexen.

Om du vill spara bröstmjölk

  • Blanda inte kroppsvarm mjölk med redan kyld. Det går däremot bra att blanda olika mjölkportioner när de fått samma temperatur.
  • Bröstmjölk kan sparas upp till 3 dygn i kylskåp, och 6 månader i frysen. Ska mjölken frysas, kan den samlas i kylskåpet från morgon till kväll och sedan slås ihop i lämpliga frysportioner.
  • Tina eller värm mjölken i vattenbad (inte direkt i kastrull) eller under rinnande vatten. Värm inte bröstmjölk i mikrovågsugn, då förstörs proteinet i mjölken.

Har du för mycket mjölk?

Har du för mycket mjölk? Vid en del större sjukhus finns ”mjölkbanker” som tar emot bröstmjölk, du får t o m betalt. Din mjölk kan bli räddningen för sjuka, för tidigt födda barn som inte klarar av modersmjölksersättning.


Granskad av:

Gudrun Abascal, barnmorska

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring