Familjen

D-vitamin och järn: livsviktiga vitaminer och mineraler

Ett tillskott av D-vitamin rekommenderas redan från start, och så småningom mat som innehåller järn och andra näringsämnen som barnet behöver för att bygga upp sin kropp.

Bröstmjölken innehåller nästan alla de vitaminer och mineraler som ett spädbarn behöver. Men det finns ett par viktiga undantag: D-vitamin och järn.

Järn

Järnhalten i bröstmjölken är relativt låg men tillsammans med barnets medfödda järnförråd är det tillräckligt under de första sex månaderna. Prematura (för tidigt födda) barn kan behöva ett särskilt tillskott av järnmedicin.

Efter sex månaders ålder behöver barnet få i sig mat som innehåller järn. Järnbrist kan annars leda till anemi – blodbrist. Det är dock ovanligt i Sverige. Järn finns naturligt i kött, fisk, fågel, ägg och i mindre mängder i grönsaker.

D-vitamin

D-vitaminhalten är inte tillräckligt hög i bröstmjölken för att tillgodose barnets behov. För att säkerställa att alla barn får tillräckligt med D-vitamin rekommenderar Livsmedelsverket tillskott av D-vitamin de två första levnadsåren.

Vitaminet reglerar benbildningen och skelettillväxten. Brist på D-vitamin hos späda och små barn gör att skelettet blir mjukt och missformat. Sjukdomen kallas för rakit eller engelska sjukan, och förr var den vanlig även i Sverige. Men sjukdomen har nästan försvunnit eftersom man sedan länge givit små barn fiskleverolja, senare AD-vitamindroppar och numera D-vitamindroppar. I Sverige får barn i sig tillräckligt med A-vitamin genom kosten. Därför finns det inte längre skäl att ge extra A-vitamin i form av AD-vitamindroppar.

D-vitamin finns i matfetter och fet fisk men också i ägg, kött och mjölk. Det bildas D-vitamin också i huden i dags- eller solljus - om inte huden är täckt av kläder. Mörkhyade barn har svårare att bilda D-vitamin i huden p.g.a sitt hudpigment.

För att skelettet ska byggas upp och bli starkt behövs förutom D-vitamin även kalcium. Bröstmjölk och modersmjölksersättningar, mjölk och mjölkprodukter är kalciumrika och täcker väl barnets behov.

D-vitamindroppar

Livsmedelsverket rekommenderar D-vitamintillskott till alla barn från en veckas ålder - de två första levnadsåren - utan avbrott på sommaren.

Tillskottet (10 mikrogram/dag) ges som D-vitamindroppar – fem droppar – inte fler, varje dag i samband med måltid. Det är inte farligt att glömma någon enstaka dag.

Vissa barn kan behöva tillskott av D-vitamin upp till fem års ålder, särskilt under vinterhalvåret. Det kan gälla de barn som är mörkhyade, som har ensidig D-vitaminfattig kost eller som av olika skäl inte kommer ut i sol och dagsljus.


Granskad av:

Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring