Familjen

Tvinga femåring att sluta med napp?

Fråga:

Hej, vår dotter som är 5 år använder napp sedan 1,5 års ålder (då hon fick ett syskon). Hon vill absolut inte sluta använda nappen och har svårt att hantera motgångar och trötthet utan den. Hon har den med på förskolan till vilan.

Vi har fått råd att vänta tills hon själv vill sluta med napp av vissa och andra att bara ta bort nappen. Hon får idag nappen när hon vilar och ska sova. Hon är väldigt aktiv, impulsiv och har alltid sovit mindre än andra barn, det förefaller som att hon behöver nappen för att slappna av. Dagar utan napp på dagis är hon enligt förskolepersonalen stimmig, låter och har svårt att slappna av.

Flickan är ofta svartsjuk på lillasyster, kan bita/nypa men oftast bara skakar av känslorna, regredierar ibland och leker bebis/pratar bebisspråk. Samtidigt är hon oerhört tålmodig, duktig på att koncentrera sig och oftast väldigt snäll mot sin lillasyster.

Hon får egentid och mycket uppmärksamhet, har korta dagar på förskolan och får komma och sova hos oss om hon vill.

Borde vi ta bort nappen eller vänta på att behovet klingar av?

Svar:

Jag tror inte det är bra att ta bort tröstnappen med tvång. Beslutet att sluta behöver mogna fram hos din dotter men hennes beroende av nappen är ännu starkare än viljan att sluta. Hon är säkert redan medveten om att hon snart borde sluta med nappen. Du skriver också att hon bara använder nappen när hon skall vila eller sova.

Om barnet själv med ökad mognad får bestämma tid och tillfälle när det ska sluta med napp, så stärker det barnets autonomi (självbestämmande). Det är viktigt för barnets självkänsla och utveckling.

Bestäm en tidpunkt med dottern, i samband med någon ledighet eller resa, när hon vill sluta. Gör en liten ceremoni när nappen lämnas till favoritdockan eller nallen eller på någon offentlig plats där andra barn brukar lämna sina nappar.

Att lämna tröstnappen kan vara en händelse av stor symbolisk betydelse för barnet, som då lämnar småbarnstiden bakom sig.


Besvarad av: Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Läs gärna mer om napp- och fingersugning eller om barns grundtrygghet och självkänsla.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring