Familjen

Gravid vecka 40

Det är dags för förlossning när som helst, och du är förmodligen otålig. Men det kan mycket väl dröja – först efter vecka 42 räknas barn som ”överburna”.

Förlossningsvärkarna kan förväntas att sätta in när som helst.

Men är du förstagångsföderska kan det dröja några dagar - eller veckor - till: Först efter vecka 42 räknas du som "överburen". Då börjar man övervaka fostret och mamman noga, och förlossningen kan sättas igång på medicinsk väg.

En del kvinnor försöker få igång förlossningen genom egna knep, till exempel genom att röra ordentligt på sig. Det är förmodligen onödigt - barnet kommer när det är klart.

När så värkarna gör att livmodern drar ihop sig allt oftare, och allt starkare, är det dags att kontakta förlossningsavdelningen för att höra om du bör åka in.

Nu trycks barnets huvud alltmer ner mot livmoderhalsen, som börjar öppna sig. Om trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, och läcka fostervatten, bör du också kontakta förlossningsavdelningen för vidare instruktioner.

Det är mycket trångt i magen, det känner både mamman och barnet av.

Barnet är redo att möta omvärlden och minst nio av tio barn föds mellan vecka 38-42.

Trots att det är helt färdigutvecklat kan barnet stanna i magen ett par veckor till.

Barnets storlek har ingen betydelse för när förlossningen sätter igång, det har däremot moderkakans livslängd.

Nytt fostervatten produceras ända till dess att barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i fostervattnet (det första ”bajset”), kan det vara ett tecken på något slags stress och då brukar man kontrollera barnet mer noggrant.

Håll ut - det är inte långt kvar nu.

Funderat över vad barnet ska heta? Här hittar du fakta och tips om namn till barn.

Om inte barnvagn redan är inköpta kan du hitta goda råd här i artiklarna.