Familjen

Profylaxkurs inför förlossningen

Som gravid kan du på olika sätt vilja förbereda dig inför förlossningen. Psykoprofylax, att lära sig andningstekniker, är ett sätt.

Psykoprofylax innebär att du lär dig andningstekniker som du sedan använder för att slappna av och fokusera i samband med förlossningen för att underlätta förlossningsarbetet. Genom andningsteknikerna kan din känsla av kontroll och din förmåga att arbeta med kroppen under värkarbetet öka. En del upplever också att smärtan minskar.

Bättre självförtroende ger minskad oro

Det är vanligt att man går en profylaxkurs två – tre månader före beräknad förlossning. Anna Wilsby, grundare av företaget Annas Profylax, berättar om deltagare som gått kursen för att de ska våga bli gravida igen efter en tidigare, jobbig förlossningsupplevelse.

– Är den gravida väldigt spänd inför förlossningen upplever hon både smärta och oro så mycket starkare.

Anna Wilsby poängterar att andnings- och avslappningsmetoder inte alltid kan ersätta medicinsk smärtlindring.

– En del behöver exempelvis epidural – ryggbedövning. För andra räcker det med tryggheten i att veta att det finns sådan hjälp att ta till om det behövs. Men oavsett om man vill klara sig utan medicinsk smärtlindring eller inte så kan en förberedande kurs ge bättre självförtroende och minska oro.

Stöd ger tryggare förlossning

Du kan gå kursen tillsammans med din partner, eller ta med en vän, mamma eller doula. (En doula är en person som kan anlitas som stöd till en födande kvinna). Den medföljande får öva på vad det kan innebära att vara ett stöd för den gravida. Det kan bland annat handla om massagetekniker för att lindra partners smärta. Man diskuterar också kommunikation – som när kan det vara läge att peppa den gravida.

Det finns forskningsresultat som visar att förlossningsupplevelsen bedöms mer positiv om kvinnan fått ett bra, personligt stöd, vilket inte alltid är fallet för den som fått epiduralbedövning och medicinsk hjälp att minska smärtan. Den som fått ryggbedövning minns smärtan både före och efter mer än de som inte fått ryggbedövningen.

Det här får du och din partner lära er

Det kräver träning för att kunna andas och slappna av, trots värkar och oro. Det här får du och din eventuella medföljande träna på:

  • Andning och avslappning för att kapa smärttoppar och förbättra blodets syresättning
  • Träning av olika slags andning, vid vanliga värkar och krystvärkar.
  • Mental förberedelse.
  • Partnerstöd.

Det viktigaste är att man förbereder sig på något sätt, menar Anna Wilsby.

– Det finns de som säger att ”barn har ju fötts i alla tider” eller ”på nåt sätt kommer de ju ut…” osv. Men faktum är att det är en stor utmaning att föda barn och ju bättre förberedda ni är mentalt och fysiskt, desto större förutsättningar har ni att få en fin upplevelse.

Att gå en psykoprofylaxkurs

Landets mödravårdscentraler har inga skyldigheter att erbjuda detta, men det finns barnmorskemottagningar/mödravårdscentraler (MVC) som inkluderar ett par timmars avslappning, andningsträning och massageteknik inom ramen för sin vanliga föräldrautbildning. Hör efter vad din MVC erbjuder.

Det finns även privata kurser, men också kurser som du kan göra hemma, via nätet.


Författare: Åsa Fagerström, medicinjournalist

Försäkra dig under graviditeten

Vår gravidförsäkring skyddar dig och ditt ofödda barn under graviditeten.

Läs mer och teckna gravidförsäkring