Till innehållet
Familjen

Gravid vecka 37

När livmodern sjunker ned något blir det lättare att andas igen. Men trycket nedåt, mot urinblåsan, gör förmodligen att du måste kissa allt oftare.

Det kan hända att du har rikligare flytningar nu. Det är bra att kontrollera att det inte är fostervatten som sipprar ut - rådfråga din barnmorska. Hål i fosterhinnorna är en infektionsrisk både för dig och för barnet.

Livmodern har sjunkit ned lite nu, och det känns förmodligen lättare att andas. I gengäld måste du kanske gå och kissa oftare eftersom trycket mot urinblåsan ökar.

Någon gång under de närmaste veckorna brukar barnets huvud fixera sig i bäckeningången. Det brukar ske lite tidigare om du är förstföderska och senare om du fött barn tidigare.

Ligger barnet med stjärten nedåt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet.

Prata igenom den kommande förlossningen med naturlig eller medicinsk smärtlindring.

Om du ska föda på egen hand kan du prata med en kompis, förälder eller anlita en doula. En doula är en person som har fött barn själv och som du känner förtroende för. Doulan följer med som ett stöd vid förlossningen.

Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit och gör en avstämning med din barnmorska.

Inne i magen fortsätter barnet att öva upp sin matsmältning genom att svälja fostervatten, kissa ut det och så vidare.

I början av den sista graviditetsmånaden brukar bebisen väga knappt 3000 gram, men vikten varierar mer mellan olika barn nu än i början av graviditeten. Pojkar väger oftast lite mer än flickor. Likaså brukar barn nummer två väga lite mer än det första barnet.

Funderat över vad barnet ska heta redan? Här hittar du fakta och tips om namn till barn.

Mer tips, inspiration och fakta:

Är blödningen ett missfall, kan hög musik skada barnets hörsel, vågar jag bada bubbelpool?


Läs våra många expertsvar på andras gravid-frågor.