Smitta vaccinerade med vattkoppor?

Fråga:

 

För 5 år sedan gjorde vi en längre resa och innan denna vaccinerade vi våra döttrar, då 4,5 år och 7 år, mot vattkoppor då de inte haft denna barnsjukdom innan.

 

Då jag vet att detta vaccin endast ger ett 80% skydd, och att det kan vara farligt för ett foster om mamman får vattkoppor, undrar jag nu om vi ska försöka se till att våra döttrar får vattkoppor innan vuxen ålder.

Svar:

 

Det är riktigt att vattkoppor är en farlig infektion om det drabbar en mottaglig gravid kvinna de sista dagarna av graviditeten innan förlossningen eller de närmaste dagarna efter. Lyckligtvis händer det mycket sällan och det finns behandling för att undvika vattkoppor hos det nyfödda barnet.

 

Det är sant att skyddseffekten efter vaccination mot vattkoppor inte är hundraprocentig, men den är betydligt bättre än 80%. Hos friska barn med normalt immunförsvar är skyddseffekten nästan 100%.

 

Barn som blivit vaccinerade och sedan utsätts för smitta kan få en lindrig form av vattkoppor. Det är sällsynt men vanligare hos barn med nedsatt immunförsvar som vid leukemi.

 

Jag gissar att dina döttrar är friska och att båda fick två sprutor av vattkoppsvaccin. Då har de med all säkerhet ett bra skydd. Mitt råd blir därför att du inte behöver utsätta dem för smitta nu.

 

Vaccination mot vattkoppor ingår inte i det allmänna vaccinationsprogram som erbjuds gratis på BVC. Många skäl talar för att det vore bra att erbjuda alla barn vattkoppsvaccin och sannolikt kommer det småningom att införas på BVC.


Besvarad av:

Gudmund Stintzing, barnläkare, docent