Det är skillnad på virus och bakterier. De allra flesta förkylningar orsakas av virus. Men bakterier orsakar en del komplikationer t.ex. bihåle-, öron- och lunginflammation.
Virus är en mycket liten mikroorganism, som inte har någon egen ämnesomsättning. Den måste invadera en levande cell och styra den för att kunna föröka sig och orsaka infektion. Bakterien är en encellig organism som har egen ämnesomsättning, förökar sig genom delning och kan överleva utanför andra levande celler.
Alla människor har en ”normalflora” av bakterier på huden, i munhålan, tarmen och könsorgan. Normalfloran är en del av kroppens naturliga skydd mot infektioner. Bl.a laktobaciller undantränger andra mindre gynnsamma bakterier och stimulerar vårt immunförsvar. Mjölkprodukter t.ex fil och youghurt och mjölksyrade grönsaker innehåller laktobaciller.
Nej, virus påverkas inte alls av antibiotika, t.ex. penicillin. Därför är det ingen idé, och till och med olämpligt, att börja med antibiotika vid en vanlig förkylning. Ett felaktigt användande av antibiotika bidrar till utveckling av resistens och gör dem verkningslösa.
Kroppens eget immunförsvar angriper och dödar virus. Om kroppen känner igen viruset, antingen från en vaccination eller från en tidigare infektion med samma eller likartat virus, är immunförsvaret snabbare och bättre rustat. Forskningen är intensiv på det här området och det kommer allt fler s.k bromsmediciner, som kan hejda förökningen av virus.
Uppdaterad april 2020
Granskad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent
En gäspning kan det vara första tecknet. Här hittar du fakta om åksjuka och sjösjuka - och tips om hur du hjälper barnet slippa illamåendet.
Barn i förskoleåldern eller tidig skolålder råkar ibland ut för växtvärk om kvällarna. Massage, tröst och eventuellt något smärtstillande brukar hjälpa.
Blåsljud på hjärtat är mycket vanliga hos små barn. De kan vara tillfälliga och läkaren brukar behöva göra om undersökningen för att göra sin bedömning.