Familjen

Sydostasienresa under graviditet

Fråga:

Jag har letat efter direkt svar på min fråga men har bara hittat lite "gråa" svar som jag egentligen inte vet om de stämmer.

Jag och min sambo håller på att försöka bli gravida, och förhoppningsvis är vi det nu.

Vi skall gifta oss i sommar och ska därmed på en resa direkt efter, och den skall ta oss ned till Kuala Lumpur/Bali/Lombok/Tioman Island.

Jag är livstid vaccinerad för hepatit A och B samt min basvaccination. Var i Thailand 2008 och drack även då Dukoral.

Min fråga är om vi kan åka på denna resa utan att vara oroliga?

Det var tänkt att vi skulle "backpacka" men vi kommer att undvika djungeln då malariarisken är högst där.

Om jag är gravid nu kommer jag att vara i ca vecka 20-vecka 24 när vi är borta, finns det någon vecka under graviditeten som är bättre att åka? Eller kan vi vistas på vissa ställen i Malaysia/Indonesien för att inte utsätta barnet för något?

Vad bör jag undvika på resan?

Svar:

Jag skall gärna ge dig ett svar som jag hoppas är mindre ”grått”. Det är faktiskt en ganska vanlig fråga, även till mig som barnläkare, som du ställer.

(Läs även det nyare expertsvaret om faran med zikavirus under graviditeten vid Asienresa)

Jag utgår från att du och din man redan vet en del om hur man skyddar sig mot olika infektioner, insekter och skador när man reser till länder med varmare klimat och outvecklad hygien.

Vilken tid av graviditeten är det minst riskfyllt att göra längre resor? Ja det är de veckor Du skriver att ni planerar att resa (vecka 20 -24) d.v.s. den mellersta tredjedelen av graviditeten, ungefär vecka 12 – 25.

Risken för missfall är störst under den första delen av graviditeten fram till vecka 12. Då utvecklas inre organ och extremiteter hos fostret och risken är då störst för påverkan på fostret av vissa infektioner, läkemedel och gifter. En del gravida kvinnor upplever både illamående och trötthet under den här perioden, vilket gör det mindre trevligt att resa.

Den sista tredjedelen av graviditeten finns det alltid en liten risk för tidig (prematur) födsel. Det är också opraktiskt när vikten ökar, magen blir större, benen kanske svullnar och ryggen värker. Det är också så att flygbolagen har lite olika begränsningar för när man får flyga mot slutet av graviditeten.

Det är utmärkt att du har ett skydd mot Hepatit A och B, som förekommer bl.a. i Sydostasien.

Dukoral, som du nämner, ger ett skydd mot kolera och en typ av turistdiarré, som också förekommer i Sydostasien. Dukoral kan tas under graviditeten.

Jag rekommenderar också vaccination mot influensa, som kan ge svår sjukdom hos den som är gravid.


Besvarad av:

Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Gravidfakta, tips och expertsvar:

Försäkra dig under graviditeten

Vår gravidförsäkring skyddar dig och ditt ofödda barn under graviditeten.

Läs mer och teckna gravidförsäkring