Jag är gravid i vecka 25 och har läst att man inte ska äta mögelostar när man är gravid. Dock har jag lagat ädelost-pastasås där jag har kokat upp såsen och låtit det bubbla i några minuter.
Jag undrar nu om det är ok att äta ädelost (köper endast kvibille ädelost som är gjord på pastöriserad mjölk) så länge man hettar upp den i en sås?
Har läst att upphettning tar död på listeriabakterierna. Eller är möglet i osten också farligt för barnet?
Kan förstå att det är förvirrande med alla ”goda råd” av vad man får äta eller inte när man väntar barn. Din fråga gäller ju Kvibille ädelost och den osten är helt ok att äta med tanke på att du också värmer den och låter den koka. Och som du också själv påpekar så är ju den också pastöriserad vilket är jättebra.
Håller med dig om att det där är en god pastasås (särskilt med vitlök, och gärna spenat – som ju dessutom innehåller extra mycket järn).
Besvarad av:
Gudrun Abascal, barnmorska
"Jag är gravid för tredje gången och har nu min tredje graviditetsdepression." En orolig gravid kvinna undrar över varför hon drabbas, barnmorskan svarar.
Är det en stor risk att bli gravid när jag har ett högt BMI, på 37? Barnmorskan svarar och ger råd.
Huvudvärk tidigt i en graviditet, vad kan det bero på? Läsa barnmorskans fakta och goda råd.